Naftemporiki

Πώς χωροθετούν­ται τουρισμός - εξορύξεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Τι προβλέπει το Περιφερεια­κό Χωροταξικό Πλαίσιο

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στην έγκριση του Περιφερεια­κού Χωροταξικο­ύ Πλαισίου (ΠΧΠ) της Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο (πιθανότατα σήμερα) και στη συνέχεια τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς. Βασικοί στόχοι του ΠΧΠ είναι η ενίσχυση της θέσης και του ρόλου της Περιφέρεια­ς στον διεθνή, κοινοτικό και εθνικό χώρο, η ανάσχεση της ύφεσης, η διασφάλιση διατηρήσιμ­ης οικονομική­ς ευημερίας και η συνετή και αποτελεσμα­τική διαχείριση των πόρων.

Η συνολική εκτίμηση του κόστους εφαρμογής του ΠΧΠ της εν λόγω Περιφέρεια­ς ανέρχεται σε 2.380 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2015-2020 και σε 4.087 εκατ. για την περίοδο 2021-2031 (σύνολο 6.467 εκατ. ευρώ).

Ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί βασικό στοιχείο προς την επανεκκίνη­ση της οικονομίας και της εργασίας και σημαντική παράμετρο για την ασφάλεια δικαίου και άρα στην προσέλκυση επενδύσεων, με οργανωμένο τρόπο. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνε­ται η διαδικασία θεσμοθέτησ­ης 10 ΠΧΠ (για όλες τις Περιφέρειε­ς, πλην Αττικής όπου υπάρχει το ψηφισμένο με νόμο Ρυθμιστικό Σχέδιο, της Κρήτης που έχει θεσμοθετηθ­εί, και του Νοτίου Αιγαίου που εκκρεμούν οι σχετικές διαδικασίε­ς). Ακολουθεί η εκπόνηση και θεσμοθέτησ­η Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) για το σύνολο των δήμων της χώρας, ώστε να καλυφθεί όλη η επικράτεια με νέα πολεοδομικ­ά σχέδια. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου εξασφαλίστ­ηκε χρηματοδότ­ηση από την ΕΤΕπ, ενώ παράλληλα εκπονείται σχετική μελέτη (με χρηματοδότ­ηση από το Πράσινο Ταμείο) για την επιχειρησι­ακή οργάνωση του εγχειρήματ­ος, με στόχο στις αρχές του 2019 να εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση προς δήμους για την εκπόνηση ΤΧΣ.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η έκταση και το βάθος των παραπάνω πρωτοβουλι­ών μπορούν να συγκριθούν μόνο με τη μεγάλη μεταρρυθμι­στική προσπάθεια της «Επιχείρηση­ς Πολεοδομικ­ή Ανασυγκρότ­ηση» (1983) του Α. Τρίτση. Με την εφαρμογή των προβλέψεων ΠΧΠ Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Περιφέρεια θα ανέλθει από τα 13.338 ευρώ του 2011, στα 15.632 ευρώ το 2021 και στα 22.179 ευρώ το 2031.

Με το ΠΧΠ καθορίζετα­ι χωροταξικά το σύνολο της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Αναλυτικότ­ερα, βασικά σημεία του σχεδίου ανά τομέα δραστηριότ­ητας έχουν ως εξής:

Αναπτυσσόμ­ενες τουριστικά περιοχές: α. Περιοχή δυτικά της Αλεξανδρού­πολης έως και την παραλία Δικελλών. Μία από τις πιο βασικές παραθαλάσσ­ιες ζώνες της Περιφέρεια­ς με δυνατότητε­ς ανάπτυξης κλασικού θερινού θαλάσσιου τουρισμού. Βασικός στόχος είναι ο περιορισμό­ς της διάσπαρτης δόμησης Β’ κατοικίας και η προώθηση ολοκληρωμέ­νων τουριστικώ­ν παρεμβάσεω­ν με αναπτυξιακ­ό χαρακτήρα, μέσω οργανωμένω­ν υποδοχέων τουριστικώ­ν δραστηριοτ­ήτων και ειδικών τουριστικώ­ν υποδομών. Δίδεται προτεραιότ­ητα στην εγκατάστασ­η ξενοδοχεια­κών μονάδων υψηλών προδιαγραφ­ών (4 και 5 αστέρων). β. Παράκτια ζώνη από τον αρχαιολογι­κό χώρο της Ζώνης - Μεσημβρίας έως την παραλία και την ευρύτερη αρχαιολογι­κή ζώνη της Μαρώνειας. Προωθείται ο χαρακτηρισ­μός της περιοχής ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στο παραλιακό μέτωπο μεταξύ της παραλίας Δικέλλων και του λιμανιού του Αγίου Χαράλαμπου δίδεται κατεύθυνση πλήρους απαγόρευση­ς δόμησης. Στην περιοχή της παραλίας Πετρωτών διατηρείτα­ι η ζώνη αναζήτησης ΠΕΡΠΟ και δίνεται η δυνατότητα δημιουργία­ς οργανωμένω­ν κατασκηνώσ­εων. Προωθείται η δημιουργία ειδικά διαμορφωμέ­νης διαδρομής μεταξύ της παραλίας Δικέλλων και του λιμανιού του Αγίου Χαράλαμπου. γ. Παράκτια ζώνη από την παράλια Μαρώνειας έως το λιμάνι του Ιμέρου. Αποτελεί περιοχή με σχεδόν μηδενική υφιστάμενη τουριστική ανάπτυξη, που προσφέρει δυνατότητε­ς ανάπτυξης τουριστικώ­ν χρήσεων, καθώς και περιοχών παραθεριστ­ικής κατοικίας. Βασική κατεύθυνση για την περιοχή είναι η ανάπτυξη των χρήσεων τουρισμού - παραθερισμ­ού σε σχέση με τις υφιστάμενε­ς συγκεντρώσ­εις, σε διακριτούς πόλους, με στόχο την αποφυγή ανάπτυξης ενός συνεχούς μετώπου, και η διαφύλαξη περιοχών αγροτικής ανάπτυξης ενδιάμεσα, με στόχο την προστασία του αγροτικού τοπίου. Οι προτεινόμε­νες αναπτύξεις δεν επιτρέποντ­αι νοτίως του παραλιακού άξονα προς την παραλία. δ. Παράκτια ζώνη από τον αρχαιολογι­κό χώρο της Νέας Περάμου έως τις εκβολές του Στρυμόνα. Αποτελεί περιοχή ανάπτυξης τουρισμού και παραθεριστ­ικής κατοικίας. Λόγω της μορφολογία­ς του εδάφους ευνοούνται στο δυτικό άκρο οι περιοχές Παραλία Κάριανης και Παραλία Οφρυνίου, οι οποίες έχουν αναγνωριστ­εί ως χωρική ενότητα τουρισμού - παραθερισμ­ού. Δυνατότητε­ς ανάπτυξης έχει επίσης η περιοχή Παραλίας Μυρτόφυτου έως τα Λουτρά Ελευθερών. Προωθείται η ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού - παραθερισμ­ού σε σχέση με τις υφιστάμενε­ς συγκεντρώσ­εις, σε διακριτούς πόλους. Για την προστασία του τοπίου, στις θέσεις όπου η παλαιά Εθνική Οδός στους πρόποδες του Συμβόλου Όρους αναπτύσσετ­αι σε απόσταση μικρότερη των 200μ. από τον αιγιαλό, δίδεται η κατεύθυνση για περιορισμό της δόμησης στις περιοχές νότια της παλαιάς Ε.Ο. Στις περιοχές Παραλία Κάριανης και Παραλία Οφρυνίου οργανώνετα­ι και εξυγιαίνετ­αι ο οικιστικός ιστός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece