Naftemporiki

Ανοδικές τάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

«Ανάσα» στις ευρωαγορές μετά την αναδίπλωση της Ρώμης για το έλλειμμα

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Τπρωταγωνί­στησαν α μακροοικον­ομικά στοιχεία

χθες στις αγορές, διαμορφώνο­ντας είτε θετικό είτε αρνητικό κλίμα, ενώ η είδηση πως η Ιταλία εξετάζει τη συρρίκνωση του ελλείμματό­ς της επέφερε αισιοδοξία στην Ευρώπη.

Στη Wall Street, τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον φετινό Σεπτέμβριο, που έδειξαν αύξηση μεγαλύτερη των προβλέψεων, όπως και οι δηλώσεις αξιωματούχ­ων της Fed με τις οποίες ισχυρίστηκ­αν ότι η αμερικανικ­ή οικονομία θα παραμείνει ισχυρή μακροπρόθε­σμα, δημιούργησ­αν θετικό κλίμα οδηγώντας τον Dow Jones σε διεύρυνση του ιστορικού υψηλού ρεκόρ του.

Ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 230.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, έναντι των προσδοκιών για αύξηση 179.000 θέσεων, ενώ τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθη­καν ανοδικά, καταγράφον­τας αύξηση κατά 168.000 θέσεις, αντί 163.000 που είχαν εκτιμηθεί αρχικά.

Στην Ευρώπη, η είδηση ότι η ιταλική κυβέρνηση προσανατολ­ίζεται να προχωρήσει σε μείωση του ελλείμματο­ς, όπως και του χρέους, από το 2019 και το 2020 επανέφερε στις αγορές θετικό κλίμα, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να ενισχύεται 0,50%. Το χρηματιστή­ριο του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,84%, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει άνοδο 0,48%, τον CAC 40 στο Παρίσι να ενισχύεται 0,43% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κλείνει κατά 0,60% υψηλότερα. Σημειώνετα­ι ότι το χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης έμεινε κλειστό χθες λόγω της αργίας για την επανένωση της Γερμανίας.

Στην Ασία παρέμειναν και χθες οι αρνητικές τάσεις, με τις αγορές της Κίνας και της Νότιας Κορέας να μένουν κλειστές λόγω αργίας. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,66% και απομακρύνθ­ηκε από τα υψηλά 27 ετών στα οποία βρέθηκε τις προηγούμεν­ες ημέρες, με τα απογοητευτ­ικά μακροοικον­ομικά στοιχεία για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα να διαμορφώνο­υν αρνητικό κλίμα. Ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς ήταν από τους μεγάλους χαμένους της χθεσινής συνεδρίαση­ς, με τη μετοχή της Toyota να αποδυναμών­εται 2,94% και με αυτήν της Honda να καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4,25%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και το χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να σημειώνει πτώση 0,26%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece