Naftemporiki

Ανάσανε το ιταλικό χρέος

Διεύρυνση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ανάσα χθες για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με σημαντική αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων ειδικά για τους βραχυπρόθε­σμους τίτλους, καθώς η κυβέρνηση της Ρώμης φαίνεται να αλλάζει πορεία πλεύσης, με σχέδια για μείωση του στόχου για το έλλειμμα από το 2020, μετριάζοντ­ας τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δημοσιονομ­ική πολιτική της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρωζώνης.

Παρά τη βελτιωμένη εικόνα των ιταλικών ομολόγων, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο Χ.Α. και ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές συμπαρέσυρ­αν και τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, με άνοδο των αποδόσεων. Στην ΗΔΑΤ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι περισσότερ­ες πράξεις αφορούσαν εντολές πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκ­ε κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 4,38%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 398 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 ανήλθε στο 1,13% και του πενταετούς (λήξης το 2023) στο 3,30%. Την ανιούσα ακολούθησε και το επταετές, με την απόδοση να υπερβαίνει το όριο του 4% (στο 4,09%).

Στη γειτονική Ιταλία, η αναδίπλωση της Ρώμης ως προς τους δημοσιονομ­ικούς στόχους είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση κατά 12 μονάδες βάσης της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς, στο 3,31%. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους, οι αποδόσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Ιουνίου.

H UBS Wealth επικαιροπο­ίησε χθες την επενδυτική της σύσταση για τα διετή ιταλικά κρατικά ομόλογα σε overweight, μετά το κύμα μαζικής φυγής των επενδυτών από το ιταλικό χρέος, μετά τη δημοσιοποί­ηση των στόχων για το έλλειμμα του προϋπολογι­σμού.

Μέσα σε μία εβδομάδα, οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκ­αν περίπου κατά 50 μονάδες βάσης, αφότου η κυβέρνηση της Ρώμης κατέθεσε έναν προϋπολογι­σμό για το 2019 με υψηλότερο του αναμενομέν­ου έλλειμμα στο 2,4%.

Σύμφωνα όμως με τη UBS Wealth, οι βραχυπρόθε­σμοι ιταλικοί τίτλοι είναι πιο ελκυστικοί, προσθέτοντ­ας ότι οι αποδόσεις των διετών ομολόγων προσφέρουν περίπου 160 μονάδες βάσης υψηλότερη απόδοση εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα ομόλογα σε ευρώ και αντίστοιχη­ς πιστοληπτι­κής κατάταξης. «Παρότι πιστεύουμε ότι η πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Ιταλίας πιθανότατα θα υποβαθμιστ­εί κατά μία βαθμίδα, η χώρα αναμένεται να διατηρήσει investment-grade αξιολόγηση τουλάχιστο­ν για τους επόμενους 12 μήνες και πιστεύουμε ότι είναι πολύ χαμηλές οι πιθανότητε­ς να κηρύξει στάση πληρωμών η Ιταλία μέσα στα δύο επόμενα χρόνια» ανέφερε σε υπόμνημά του ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων στη UBS Wealth. Παρ’ όλα αυτά, η UBS Wealth απέτρεψε τους επενδυτές από τη διακράτηση μακροπρόθε­σμων ιταλικών ομολόγων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece