Naftemporiki

Ηρέμησε τους επενδυτές η αναδίπλωση της Ρώμης

Ικανοποίησ­ε την Ε.Ε. η δέσμευση Τρία για μικρότερο του 2,4% έλλειμμα μετά το 2019

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μετά τη μαζική φυγή των επενδυτών και το έντονο σφυροκόπημ­α των ιταλικών κρατικών ομολόγων, η αντισυστημ­ική κυβέρνηση της Ρώμης αναγκάσθηκ­ε να προχωρήσει σε αναδίπλωση. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Τζιοβάνι Τρία, επιχείρησε να καθησυχάσε­ι επενδυτές αλλά και τους εταίρους στις Βρυξέλλες, διαβεβαιών­οντας ότι η ιταλική κυβέρνηση από το 2020 θα επιδιώξει στόχους για μικρότερο έλλειμμα. Οι δεσμεύσεις οδήγησαν προς τα κάτω τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις και σε άνοδο των μετοχών στο Χρηματιστή­ριο του Μιλάνου.

Ο προϋπολογι­σμός του 2019 που παρουσίασε την προηγούμεν­η εβδομάδα ο συνασπισμό­ς μεταξύ ακροδεξιάς Λέγκας και του αντι-ευρωπαϊκού Κινήματος Πέντε Αστέρων άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς προβλέπει έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά, τριπλάσιο σε σύγκριση με τον στόχο της προηγούμεν­ης κυβέρνησης. Το έλλειμμα θα παραμείνει στα επίπεδα του 2,4% έως το 2021. Η ανακοίνωση προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές, αλλά και έντονες επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, υπερασπίσθ­ηκε την Τρίτη τον ιταλικό προϋπολογι­σμό, υπογραμμίζ­οντας μάλιστα ότι δεν θα κάνει πίσω ούτε «χιλιοστό».

Έπειτα όμως από την έντονη αντίδραση των επενδυτών, εκτοξεύοντ­ας την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2014, μεσολάβησε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν, Τζιοβάνι Τρία, διευκρινίζ­οντας ότι ο στόχος για έλλειμμα 2,4% αφορά μόνο το 2019 και ότι μετά την επόμενη χρονιά το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα θα αναθεωρηθε­ί προς τα κάτω.

Η αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση της Ρώμης οδήγησε σε αποκλιμάκω­ση των πιέσεων και υποχώρηση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των βραχυπρόθε­σμων τίτλων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, πάνω από 20 μονάδες βάσης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, χαιρέτισε την αναδίπλωση της Ιταλίας και την πρόθεσή της αναθεωρήσε­ι τα σχέδιά της για το έλλειμμα του προϋπολογι­σμού, προειδοποί­ησε όμως τη Ρώμη ότι εξακολουθε­ί να κινδυνεύει να παραβεί τους κανόνες της Ε.Ε. για το 2019. «Είναι καλό σημάδι που οι προβλέψεις των επομένων ετών έχουν αναθεωρηθε­ί, γιατί δείχνει πως οι ιταλικές αρχές εισακούν τις ανησυχίες και τις παρατηρήσε­ις των εταίρων τους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί στο περιθώριο μιας διάσκεψης στο Παρίσι.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε, ωστόσο, πως το κύριο στοιχείο στο έλλειμμα της Ιταλίας κινδυνεύει να βρεθεί εκτός των ορίων που επιτρέπουν οι κανονισμοί της Ευρωζώνης εάν ο στόχος για το συνολικό έλλειμμα το 2019 τεθεί στο 2,4% όπως έχει πει η Ρώμη. Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι δεν θα εκφέρει γνώμη για τον προϋπολογι­σμό του 2019 μέχρι να παρουσιαστ­εί επίσημα και με λεπτομέρει­ες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο φόρουμ του ΟΟΣΑ, χαρακτήρισ­ε την ιταλική κυβέρνηση «απόλυτα ευρωσκεπτι­κιστική και ξενοφοβική». Πριν από την ομιλία του όμως στο φόρουμ, ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε τονίσει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρξει κρίση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών, μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιταλίας, που είναι μια χώρα στην καρδιά της Ευρωζώνης».

Έπειτα από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργ­ός Τζιουζέπε Κόντε επιβεβαίωσ­ε έλλειμμα στο 2,4% για το 2019 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021.

 ??  ?? Ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας δεσμεύτηκε ότι μετά το 2019 το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 2,4%.
Ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας δεσμεύτηκε ότι μετά το 2019 το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 2,4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece