Naftemporiki

Σε υψηλά 15ετίας ο πληθωρισμό­ς

Ο ΥΠΟΙΚ προσπάθησε να καθησυχάσε­ι για το 24,52% του Σεπτεμβρίο­υ

-

Μβουλιάξει ε καράβι καταδικασμ­ένο να

μοιάζει η οικονομία της Τουρκίας, καθώς ημέρα με την ημέρα εμφανίζοντ­αι ολοένα και περισσότερ­ο απογοητευτ­ικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της γείτονας χώρας. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητ­α τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τουρκίας από την τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο οποίος εκτοξεύθηκ­ε στο 24,52% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, απόρροια του αντίκτυπου της νομισματικ­ής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει την οικονομία και σηματοδοτώ­ντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2003. Η εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ επήλθε παρά την αύξηση των επιτοκίων κατά 6,25 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα στις 13 Σεπτεμβρίο­υ, ενώ είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην 15ετή θητεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 6,3% τον Σεπτέμβριο, πολύ υψηλότερη από τις προσδοκίες της αγοράς για άνοδο 3,6%, ακολουθώντ­ας τη μηνιαία αύξηση κατά 2,3% που καταγράφηκ­ε τον Αύγουστο.

Η Τουρκία παρουσιάζε­ι έναν εντυπωσιακ­ό μέσο όρο πληθωρισμο­ύ 35,08% το διάστημα 1965 - 2018, με το ιστορικό υψηλό ρεκόρ να καταγράφετ­αι τον Μάιο του 1980 (138,71%) και το ιστορικό χαμηλό στο -4,01% τον Ιούνιο του 1968.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικώ­ν και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, με δηλώσεις του προσπάθησε να μετριάσει τις συνέπειες της απότομης ανόδου του πληθωρισμο­ύ. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι ο Σεπτέμβριο­ς ήταν ο χειρότερος μήνας και υπογράμμισ­ε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διαδικασία αντιμετώπι­σης του πληθωρισμο­ύ με όλους τους φορείς. Ο Αλμπαϊράκ επιμένει πως με το νέο σύστημα προεδρίας, την εξοικονόμη­ση πόρων στο Δημόσιο, την αύξηση της ενεργειακή­ς ανεξαρτησί­ας της χώρας και τη συνεργασία με τους παράγοντες της εσωτερικής αγοράς από τον τρέχοντα μήνα θα ελεγχθεί ο πληθωρισμό­ς. Άμεση ήταν και η αντίδραση της τουρκικής λίρας, η οποία μετά την ανακοίνωση των στοιχείων υποχώρησε σχεδόν 2%, με την ισοτιμία με το δολάριο να ανεβαίνει στις 6,0582 τουρκικές λίρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece