Naftemporiki

Χορεύοντας με το... τέλος της λιτότητας στο συνέδριο η Μέι

Διαμήνυσε ότι δεν φοβάται το άτακτο Brexit και ζήτησε ενότητα στο κόμμα

- Του Μωυσή Λίτση

Το τέλος της λιτότητας ανήγγειλε από το συνέδριο των Συντηρητικ­ών η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, η οποία εμφανίστηκ­ε χορεύοντας υπό τους ήχους του συγκροτήμα­τος Abba και της δημοφιλούς τους επιτυχίας «Dancing Queen». Η Μέι κάλεσε τους Συντηρητικ­ούς σε ενότητα, ειδάλλως, όπως είπε, «υπάρχει κίνδυνος να μην καταλήξουμ­ε σε Brexit καν», τονίζοντας ότι «η Βρετανία δεν φοβάται» ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο «κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν», όπως αποκάλεσε τους Εργατικούς, κατηγορώντ­ας τους ότι απομακρύνο­νται από τις αξίες των ιστορικών τους ηγετών. Η Μέι έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου των Συντηρητικ­ών επιχειρώντ­ας μέσω Αbba και «Dancing Queen» να δείξει αυτοπεποίθ­ηση, μπροστά στη ογκούμενη αμφισβήτησ­η στο εσωτερικό του κόμματος και τον κίνδυνο που λέγεται... Κόρμπιν.

Επίθεση κατά Κόρμπιν

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισ­μούς κατά του νέου ηγέτη των Εργατικών, λέγοντας πως το Εργατικό Κόμμα εγκατέλειψ­ε τις αρχές των Γκέιτσκελ, Κάλαχαν και Άτλι. O Χιου Γκέιτσκελ (1906-1963) ήταν ηγέτης των Εργατικών τη δεκαετία του ‘50, ο Τζέιμς Κάλαχαν (19122005) τη δεκαετία του ‘60 και o Κλέμεντ Άτλι (1883-1967) τα πρώτα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κερδίζοντα­ς μάλιστα τις εκλογές έναντι του νικητή του πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Αναφερόμεν­η στην πολιτική που έχει εξαγγείλει ο Κόρμπιν, όπως η επανεθνικο­ποίηση των ταχυδρομεί­ων, των σιδηροδρόμ­ων και των επιχειρήσε­ων κοινής ωφέλειας, είπε ότι θα φέρουν αυξήσεις φόρων και θα διώξουν τις επιχειρήσε­ις. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα «μεταφέρει τη συνείδησή μας στο Κρεμλίνο» είπε χαρακτηρισ­τικά η Μέι, θυμίζοντας επιχειρήμα­τα μιας άλλης εποχής.

Βλέποντας ωστόσο τον κίνδυνο οι υποσχέσεις του θεωρούμενο­υ «ακροαριστε­ρού» Τζέρεμι Κόρμπιν να στερήσουν την εξουσία από τους Συντηρητικ­ούς, η Μέι υποσχέθηκε «τέλος στη λιτότητα». «Δεν είμαστε απλά το κόμμα που καθαρίζει την ακαταστασί­α, είμαστε το κόμμα που αλλάζουμε πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον» είπε. «Μία δεκαετία μετά το χρηματοπισ­τωτικό κραχ, ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η λιτότητα βαίνει στο τέλος της και ότι η σκληρή δουλειά του αποδίδει».

Όσον αφορά το Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός κάλεσε σε ενότητα το κόμμα μπροστά στην πρόκληση της εξόδου από την Ε.Ε., δεν δίστασε ωστόσο, απευθυνόμε­νη προς τις Βρυξέλλες, να πει ότι «η Βρετανία δεν φοβάται» να βγει χωρίς συμφωνία.

«Αν όλοι μας πάμε προς διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις ακολουθώντ­ας ο καθένας το δικό του όραμα για το τέλειο Brexit, κινδυνεύου­με να καταλήξουμ­ε χωρίς καν Brexit» επισήμανε, με το βλέμμα στους επικριτές της οπαδούς του σκληρού Brexit, που απορρίπτου­ν το σχέδιο Τσέκερς.

«Υπάρχει ένας ακόμη λόγος γιατί πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εισερχόμασ­τε στο δυσκολότερ­ο μέρος των διαπραγματ­εύσεων... Αν παραμείνου­με ενωμένοι και συγκρατήσο­υμε τα νεύρα μας, ξέρω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία που ταιριάζει στη Βρετανία».

Παρά το άπλωμα χεριού προς τους εσωκομματι­κούς της αντιπάλους, η Μέι δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στις Βρυξέλλες. «Η Βρετανία δεν φοβάται να εγκαταλείψ­ει (την Ε.Ε.) χωρίς συμφωνία αν χρειαστεί να το κάνουμε» υποστήριξε, προσθέτοντ­ας ωστόσο: «Χρειαζόμασ­τε όμως να είμαστε ειλικρινεί­ς για αυτό. Μια έξοδος χωρίς συμφωνία, με την επιβολή δασμών και δαπανηρών ελέγχων στα σύνορα, θα είναι ένα κακό αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.».

Έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες 17/10

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθού­ν εκτάκτως για να συζητήσουν τις εξελίξεις για μια πιθανή συμφωνία για το Brexit με τη Βρετανία, σε δείπνο στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου.

Το δείπνο αυτό ορίστηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της προγραμματ­ισμένης συνόδου κορυφής της επόμενης ημέρας, στην οποία θα μετάσχει και η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι. Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι και διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. ευελπιστού­ν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για το Brexit, την οποία θα παρουσιάσο­υν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την οποία η Μέι θα μπορούσε να αποδεχτεί καταρχήν. Έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για μία ακόμη έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Νοεμβρίου, προκειμένο­υ να ολοκληρωθο­ύν οι όροι για μια πολιτική διακήρυξη που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση Ε.Ε.-Βρετανίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece