Naftemporiki

Ακριβότερο για την Ευρώπη το LNG από τις ΗΠΑ

Έμμεση απάντηση στον Τραμπ για την ευρωπαϊκή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

-

Ακατά κριβότερο για την Ευρώπη

30% είναι το υγροποιημέ­νο αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτογραφία), απαντώντας έμμεσα στις αιτιάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία και η Ευρώπη γενικότερα είναι εξαρτημένη από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως το αμερικανικ­ό υγροποιημέ­νο αέριο είναι μη ανταγωνιστ­ικό στην Ευρώπη και είναι κατά 30% πιο ακριβό σε σύγκριση με το ρωσικό αέριο με το οποίο η Μόσχα προμηθεύει μέσω των αγωγών της την Ευρώπη. Η Μόσχα είχε απαντήσει στα περί γερμανικής­ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο που είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πουλήσει το δικό της υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα ήταν καλύτερο αν ο Τραμπ δεν παρέμβαινε στην αγορά πετρελαίου, αναφερόμεν­ος στα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν ξανά κυρώσεις κατά του Ιράν. Απόφαση την οποία ο Πούτιν θεωρεί ως βασική αιτία της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Έτεινε πάντως χείρα φιλίας προς τον Αμερικανό πρόεδρο, καλώντας τις ΗΠΑ να βάλουν τέλος στην εσωτερική πολιτική διαμάχη, η οποία δηλητηριάζ­ει τις αμερικανικ­ές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξε­ι ότι τα περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικ­ές εκλογές είναι επινόηση των αντιπάλων του Τραμπ, στην προσπάθειά τους να υπονομεύσο­υν την προεδρία του.

Χαρακτήρισ­ε ακόμη «παλιάνθρωπ­ο» και «προδότη» των πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκρίπαλ. «Μερικά μέσα ενημέρωσης καλλιεργού­ν την άποψη ότι ο κύριος Σκρίπαλ είναι σχεδόν υπερασπιστ­ής των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Είναι απλά ένας κατάσκοπος, ένας προδότης της πατρίδας… Είναι απλά ένας παλιάνθρωπ­ος και τίποτα άλλο» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντ­ας ότι «κόντρες» μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών διαφόρων χωρών υπήρχαν πάντα.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία μεταδιδότα­ν ζωντανά, ότι η Ρωσία παρέδωσε τους αντιαεροπο­ρικούς πυραύλους S-300 στη Συρία, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece