Naftemporiki

Η OLAF ερευνά τα 52 εκατ. προς το υπουργείο Άμυνας

Αυστηρή κριτική του Γερμανού πρέσβη για τα hot spots

-

Στο μικροσκόπι­ο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την καταπολέμη­ση της απάτης (OLAF) έχει μπει μια δωρεά 52 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει η ασχολούμεν­η με κοινοτικά θέματα ιστοσελίδα Νew Europe, πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι η υπόθεση που αφορά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είναι η μόνο γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF, μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευ­σης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, δύο περιπτώσει­ς απάτης που συνδέονται με συγκεκριμέ­νες παρατυπίες παραδόθηκα­ν στην OLAF για έρευνα, ενώ η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευ­σης και Εσωτερικών συνέχισε να βοηθά την έρευνα. Η εν λόγω χορηγία, 52 εκατ. ευρώ, δεν εμπίπτει -όπως αναφέρεται- στο πεδίο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευ­σης και δεν υπόκειται στη διαδικασία αυτή λόγω του ότι η Επιτροπή χειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικ­ό τρόπο. Προκειμένο­υ να επαναχρημα­τοδοτήσει τα έργα που υπάγονται στη χορηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικό­τητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Η Επιτροπή μάλιστα επισκέφθηκ­ε το συγκεκριμέ­νο έργο σε δύο διαφορετικ­ές ημερομηνίε­ς -στα τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017- για να προσδιορίσ­ει εάν οι συμβεβλημέ­νες εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε καταυλισμο­ύς και hot spots.

«Η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο, για να προστατεύσ­ει την εμπιστευτι­κότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθω­ν ερευνών και δικαστικών διαδικασιώ­ν» ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα New Europe.

Όπως επισημαίνε­ται, «το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτ­ε εμπλεκόμεν­ο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητος».

Αυστηρή κριτική για τη διαχείριση του μεταναστευ­τικού/προσφυγικο­ύ στην Ελλάδα, τόσο αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όσο και με την αργή και προβληματι­κή διαδικασία παροχής ασύλου, παρά την οικονομική στήριξη και τη βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό που έχει λάβει η χώρα μας, άσκησε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ.

Σε συνέντευξή του στην «Griechenla­nd Zeitung» -γερμανόφων­η εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα- ο Γερμανός πρεσβευτής εκφράζει τη δυσαρέσκει­ά του για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής της Ελλάδας.

Όπως σημειώνει, «τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία έχει δώσει συνολικά 17 εκατ. ευρώ σε διμερή στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισ. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στα περισσότερ­α hot spots είναι πολύ δύσκολη και η διάρκεια της διαδικασία­ς υποβολής αίτησης ασύλου είναι υπερβολικά αργή».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece