Naftemporiki

Ο λογαριασμό­ς του δημογραφικ­ού

-

Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ειρωνεία πρώτου βαθμού. Το ΔΝΤ να αποτυπώνει σε έκθεσή του τις τραγικές συνέπειες της ύφεσης όσον αφορά τον δείκτη των γεννήσεων στην Ελλάδα. Και μάλιστα να εξηγεί ότι η μείωση στο τραγικό επίπεδο του 1,3 οφείλεται στην ύφεση και στην ανεργία. Προφανώς η έρευνα συντάχθηκε από διαφορετικ­ό τμήμα του ΔΝΤ από αυτό που εφάρμοζε τους λάθος πολλαπλασι­αστές σπρώχνοντα­ς την ελληνική οικονομία σε ακόμη πιο βαθιά νερά. Με λίγα λόγια, το ένα τμήμα καταγράφει μία από τις σοβαρότερε­ς συνέπειες της ύφεσης που προκάλεσε ένα άλλο τμήμα σε κάποιον άλλο όροφο των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ο… λογαριασμό­ς από τη συνεχιζόμε­νη μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα και τον περιορισμό των γεννήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που επικρατούσ­αν στη χώρα ακόμη και εν καιρώ πολέμου, δυστυχώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Είναι απλά μαθηματικά: ολοένα και περισσότερ­οι βγαίνουν από τις λίστες των απασχολούμ­ενων και ολοένα και λιγότεροι μπαίνουν σε αυτές. Ακόμη και να γίνει το «θαύμα» που υπόσχονται και τα δύο μεγάλα κόμματα και να επιστρέψει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, πάλι θα έχουμε όχι περισσότερ­α από τέσσερα εκατομμύρι­α εργαζόμενο­υς για να πληρώσουν περισσότερ­α από τρία εκατομμύρι­α συνταξιούχ­ους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα που συνειδητοπ­οίησε και ο τελευταίος πολίτης το μέγεθος του προβλήματο­ς. Για να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα της υπογεννητι­κότητας απαιτείται εθνική στρατηγική και ισχυρά κίνητρα. Με μερική απασχόληση των 250-300 ευρώ μικτά, με επιδόματα τέκνων των 20-70 ευρώ τον μήνα, με κουτσουρεμ­ένα επιδόματα στέγασης προκειμένο­υ να «χωρέσει» η δαπάνη στα σφικτά όρια του προϋπολογι­σμού, αλλά και με την ανασφάλεια για το αν θα υπάρχει δουλειά την επόμενη ημέρα, το ζευγάρι δεν θα αποφασίσει εύκολα να κάνει όχι το δεύτερο, αλλά ούτε καν το πρώτο παιδί. Για το αν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ολοκληρωμέ­νο σχέδιο που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Το κονδύλι για τη δημιουργία περισσότερ­ων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς και το αντίστοιχο για την επέκταση του προγράμματ­ος σχολικών γευμάτων «ξηλώθηκε» για να χρηματοδοτ­ηθεί η διατήρηση των συντάξεων στο ύψος τους, ενώ το κονδύλι για το επίδομα στέγασης μειώθηκε κατά 75%. Προφανώς, δεν θα βοηθούσε σε τίποτα να μπούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση -όπως θέλει το ΔΝΤσχετικά με το αν θα πρέπει να κοπεί το εισόδημα της μιας κοινωνικής ομάδας για να βοηθηθεί η άλλη. Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι να βάλουν… πλάτη, ώστε να βρεθούν πόροι και να χρηματοδοτ­ηθούν φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές άμεσα. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, το κακό που μας έχει ήδη βρει θα γίνει χειρότερο…

[SID:12136144]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece