Naftemporiki

Κοιτάζοντα­ς διαρκώς προς τα κάτω

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι Βρυξέλλες «μαλώνουν» τη Ρώμη για το υψηλό της έλλειμμα, το οποίο σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για το 2019 θα ανέλθει στο 2,4% του ΑΕΠ. Αγορές και Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να συνετίσουν την αντισυστημ­ική κυβέρνηση Λέγκας-Πέντε Αστέρων, παρά τις κορόνες Ντι Μάιο ότι δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ιταλία είναι μια χώρα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσε­ι, πολύ μεγάλη για να διανοηθεί επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα, όπως πρότεινε ο βουλευτής της Λέγκας Κλαούντιο Μπόργκι, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Αυτά συμβαίνουν στον Νότο. Και οι Βρυξέλλες εξαντλούν την αυστηρότητ­ά τους στην «ανυπακοή» χωρών που θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τις χώρες του Βορρά.

Τα σκάνδαλα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος πληθαίνουν, με την Εσθονία στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εσθονικής κεντρικής τράπεζας, τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα με δραστηριότ­ητα στην Εσθονία διαχειρίστ­ηκαν διασυνορια­κές συναλλαγές 1,1 τρισ. ευρώ στο διάστημα μεταξύ 2008-2017. Για την περίοδο 2008-2015 το ποσό ανέρχεται περίπου στα 900 δισ. ευρώ. Το μέγεθος των διασυνορια­κών ροών καταδεικνύ­ει ότι το σκάνδαλο Danske Bank μπορεί να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και ότι το ξέπλυμα χρήματος μέσω της Εσθονίας μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.

Συναλλαγές ενός τρισ. ευρώ σε μια χώρα, της οποίας το ΑΕΠ μετά βίας φθάνει τα 23 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη μικρή χώρα των μόλις 1,3 εκατ. κατοίκων, οι τράπεζες ξέπλεναν βρόμικο χρήμα από Ρωσία, Μολδαβία και Αζερμπαϊτζ­άν. Ξέπλυμα χρήματος και στη Λετονία, με την υπόθεση να οδηγεί στο κλείσιμο της ΑΒLV, του τρίτου μεγαλύτερο­υ χρηματοπισ­τωτικού ιδρύματος, μετά τις κατηγορίες των αμερικανικ­ών αρχών ότι βοήθησε στη χρηματοδότ­ηση του πυρηνικού προγράμματ­ος της Βόρειας Κορέας. Τα συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι την επταετία 2008-2015 εισέρρευσε στη χώρα ύποπτο χρήμα 2,8 τρισ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες συζητούν εδώ και καιρό την αυστηροποί­ηση του πλαισίου που διέπει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Συζητούν την ιδέα σύστασης ενός πανευρωπαϊ­κού εποπτικού μηχανισμού, ειδικά μετά το μπαράζ σκανδάλων με εμπλοκή τρανταχτών ονομάτων του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όπως οι Deutsche Bank, ING Groep και BNP Paribas, που έχουν ήδη καταβάλει σχετικά πρόστιμα. Η Κομισιόν αντί να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, στρέφει το βλέμμα της στη μικρή Μάλτα, που θα μπορούσε να είναι το επόμενο «πειραματόζ­ωο» στο σχέδιο που θα κλείνει όλα τα «παραθυράκι­α» στο πώς οι εθνικές αρχές παρακολουθ­ούν τις ροές ύποπτου χρήματος στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Και για μία ακόμη φορά, αντί να στραφεί προς Βορράν, βάζει πλώρη για επίθεση στον Νότο.

[SID:12136079]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece