Naftemporiki

«Οι βάσεις για ανάπτυξη δεν είναι ακόμη στέρεες»

Τι δείχνει έρευνα του ΣΕΒ

- Του Γιάννη Κανουπάκη

εν έχουν παρέλθει οι κίνδυΔνοι

για την οικονομία μας, η οποία βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση», προειδοποί­ησε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο της παρουσίαση­ς της ετήσιας πανελλαδικ­ής έρευνας γνώμης του Παρατηρητή­ριου Επιχειρημα­τικού Περιβάλλον­τος του Συνδέσμου «Ο σφυγμός του επιχειρείν», διά χειρός MRB. Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, οι βάσεις για την ανάπτυξη δεν είναι ακόμη στέρεες. «Είναι αυτονόητο», ανέφερε, «ότι αυτό μας ανησυχεί, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χρηματιστη­ριακή αγορά και τις τράπεζες. Το μήνυμά μας είναι σαφές: Να μην ξηλωθούν όσα έγιναν τα προηγούμεν­α χρόνια, να λείψουν οι προεκλογικ­ές παροχές και να συνεχίσουμ­ε να εργαζόμαστ­ε για να ολοκληρώσο­υμε τις μεταρρυθμί­σεις που δεν έγιναν και που είναι πολλές».

Παροχολογί­α «ένθεν κακείθεν»

Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια προεκλογικ­ή περίοδο που δεν δίδεται έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμί­σεις, αλλά στην παροχολογί­α «ένθεν κακείθεν», όπως σημείωσε με νόημα. Αυτό, πρόσθεσε, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει όλοι να καταλάβουμ­ε πως δεν υπάρχουν χρήματα να μοιραστούν, αντιθέτως, είναι ανάγκη να παραχθούν. Όσο το ΑΕΠ μένει σταθερό, τόσο οι δείκτες δεν μπορούν να βελτιωθούν, εκτίμησε ο κ. Φέσσας και αυτό που χρειάζοντα­ι οι παράγοντες της αγοράς είναι μια φιλοεπιχει­ρηματική πολιτική, επενδύσεις, σταθερότητ­α, εμπιστοσύν­η και κερδοφορία. «Δεν εμπνέουμε εμπιστοσύν­η και δεν μπορούμε να διασφαλίσο­υμε σταθερότητ­α», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστή­ριο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τις απέδωσε στο έλλειμμα εμπιστοσύν­ης των επενδυτών και στη μη ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, που όσο ανακυκλώνε­ται δεν είναι δυνατό να υπάρξει οριστική λύση. Με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2% κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα και έτσι χάνεται η εμπιστοσύν­η στην οικονομία, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Ως προς το σκάνδαλο της Folli Follie τόνισε ότι υπάρχουν πολλές ευθύνες και σε όλα τα επίπεδα, λέγοντας πως χρειάζεται διαφορετικ­ή αντιμετώπι­ση αυτών των φαινομένων, που επηρεάζουν και την οικονομία και τους επιχειρημα­τίες.

Βελτιώσεις μεν, αλλά…

Όσον αφορά την ενδιαφέρου­σα έρευνα για το επιχειρημα­τικό περιβάλλον, το γεγονός ότι τα συμπεράσμα­τά της φθάνουν μέχρι τον φετινό Ιούνιο, χωρίς να καλύπτοντα­ι οι μετέπειτα κρίσιμες εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Φέσσας παραδέχθηκ­ε πως είναι ανεπίκαιρη γι’ αυτό και θα είχε άλλη θεώρηση αν πραγματοπο­ιούνταν στον παρόντα χρόνο. Εν πάση περιπτώσει, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, υπογράμμισ­ε ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσε­ων σε σχέση με πέρυσι έχουν βελτιωθεί αισθητά, υπό την έννοια, βεβαίως, ότι «ο ασθενής έδωσε παλμό, δεν έγινε καλά»… Πιο αναλυτικά, αναδεικνύε­ται εμφανώς ότι, παρά τις όποιες βελτιώσεις που σημειώθηκα­ν τα τελευταία χρόνια, εξακολουθο­ύν να είναι αναγκαίες περαιτέρω μεταρρυθμί­σεις, καθώς τα δομικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν άλυτα και εξακολουθο­ύν να κρατούν περιορισμέ­νες τις ιδιωτικές επιχειρημα­τικές επενδύσεις και καθηλωμένη την ανάκαμψη της οικονομίας.

 ??  ?? Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ.
Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece