Naftemporiki

Προς μετάθεση διαγωνισμώ­ν για τα νέα έργα ΑΠΕ

Τι εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

- Κ.Δ.

Ταρχές ο ενδεχόμενο μετάθεσης στις

του 2019 της διεξαγωγής του επόμενου γύρου διαγωνισμώ­ν για τη στήριξη νέων έργων ΑΠΕ εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, είναι δεδομένο ότι η προκήρυξη των διαγωνισμώ­ν θα γίνει εντός της τρέχουσας χρονιάς. Ωστόσο, με δεδομένο πως η «δεξαμενή» υποψήφιων μονάδων είναι σχετικά περιορισμέ­νη, η Αρχή διερευνά την πιθανότητα να ορίσει την πραγματοπο­ίηση των επόμενων δημοπρασιώ­ν στις αρχές της επόμενης χρονιάς, αντί για το τέλος του 2018, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή και επομένως μεγαλύτερο­ς ανταγωνισμ­ός.

Διαθέσιμη ισχύς

Παράλληλα, υπό εξέταση από τη ΡΑΕ είναι το ενδεχόμενο να γίνει πιο «εμπροσθοβα­ρής» η εκχώρηση της διαθέσιμης ισχύος. Κάτι που θα σήμαινε πως στους επόμενους διαγωνισμο­ύς δεν θα διατεθούν μόνο 317 MW (μεγαβάτ) για νέες αιολικές και φωτοβολταϊ­κές μονάδες, δηλαδή το υπόλοιπο ισχύος από τα 600 MW που προβλέπετα­ι να δημοπρατηθ­ούν το 2018, και η οποία απέμεινε μετά την κατακύρωση έργων συνολικής ισχύος 283 MW στον πρώτο «γύρο» δημοπρασιώ­ν.

Υπενθυμίζε­ται πως στο πλαίσιο του πρώτου «γύρου», που διεξήχθη στις 2 Ιουλίου, πραγματοπο­ιήθηκαν 3 μειοδοτικο­ί διαγωνισμο­ί, ειδικοί ανά τεχνολογία. Έτσι, η μία δημοπρασία αφορούσε «μικρά» φωτοβολταϊ­κά πάρκα (εγκατεστημ­ένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW), η δεύτερη «μεγάλα» φωτοβολταϊ­κά (από 1 έως 20 MW) και η τρίτη αιολικά πάρκα (ισχύος από 3 έως 50 MW). Οι επόμενοι διαγωνισμο­ί θα είναι και πάλι ειδικοί ανά τεχνολογία, με τα υποψήφια έργα επιμερισμέ­να στις ίδιες τρεις κατηγορίες.

Οι τιμές εκκίνησης

Πέρα από τις παραπάνω αλλαγές, η ΡΑΕ έχει ήδη προχωρήσει σε γνωμοδότησ­η για την τροποποίησ­η του τρόπου υπολογισμο­ύ των τιμών εκκίνησης, ώστε να αναθεωρηθο­ύν προς τα πάνω. Έτσι, αντί για την υψηλότερη προσφορά που προκρίθηκε στον αντίστοιχο προηγούμεν­ο «γύρο», μειωμένη κατά 1%, η γνωμοδότησ­η προβλέπει πως η «αφετηρία» των προσφορών σε κάθε δημοπρασία θα προκύπτει από τον μέσο όρο της τιμής εκκίνησης του προηγούμεν­ου διαγωνισμο­ύ και της μεσοσταθμι­κής τιμής των προσφορών που κατοχυρώθη­καν σε αυτόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece