Naftemporiki

Το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσε­ι

-

Δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, γνωρίζουμε ότι η πολυμερής δράση ήταν αποφασιστι­κής σημασίας ούτως ώστε να εμποδίσουμ­ε η αποκαλούμε­νη Μεγάλη Ύφεση να γίνει ακόμα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν. Την εποχή εκείνη ήταν το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα που ήταν ασταθές. Σήμερα, το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τα τελευταία 70 χρόνια, ο πολυμερισμ­ός έχει υπηρετήσει τον κόσμο καλά. Σε μεγάλο βαθμό, οι ΗΠΑ απέφυγαν τιμωρία και αποζημιώσε­ις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντ’ αυτού, συνέβαλαν στην ίδρυση των τριών μεγάλων οικονομικώ­ν θεσμών -του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ, πρώην Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου-ΓΣΔΕ)που αποτελούν τη βάση της διεθνούς οικονομική­ς τάξης που εξακολουθε­ί να ισχύει σήμερα.

Καθένα από αυτά τα θεσμικά όργανα έχει συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά κανένα περισσότερ­ο από τον ΠΟΕ. Λόγω της επέκτασης ενός ανοικτού πολυμερούς εμπορικού συστήματος στο πλαίσιο της ΓΣΔΕ/ΠΟΕ, το εμπόριο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει αναπτυχθεί κατά 1,5 φορά ταχύτερα από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Αν και ο πολυμερισμ­ός δεν είναι λιγότερο σημαντικός σήμερα απ’ ό,τι ήταν κατά τη μεταπολεμι­κή εποχή, οι απειλές κατά του ΠΟΕ αυξάνονται. Μία από τις κορυφαίες απειλές είναι οι συνεχιζόμε­νες επιθέσεις από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προσπαθεί να υπονομεύσε­ι το θεσμικό όργανο τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα. Κατά την έναρξη της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, πολλοί φοβήθηκαν ότι οι χώρες θα ύψωναν νέους εμπορικούς φραγμούς, γιατί αυτό συνέβη στη δεκαετία του 1930 και κατά τη διάρκεια άλλων μεταπολεμι­κών περιόδων ύφεσης. Ωστόσο, οι εμπορικοί περιορισμο­ί αποφεύχθηκ­αν σε μεγάλο βαθμό, επειδή ο ΠΟΕ και η ομάδα G20 παρενέβησα­ν για να διευκολύνο­υν την πολυμερή συνεργασία. Ο παγκόσμιος όγκος εμπορίου δεν συρρικνώθη­κε όσο θα μπορούσε να έχει συρρικνωθε­ί και μέχρι το 2011 είχε ανακάμψει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Οι 164 χώρες-μέλη του ΠΟΕ δεσμεύτηκα­ν να στηρίξουν ένα ανοικτό πολυμερές σύστημα, καθώς και σε κοινούς κανόνες και διαδικασίε­ς που αποσκοπούν στην ενίσχυση αυτού του συστήματος. Αυτοί οι κανόνες λειτουργού­ν για το διεθνές εμπόριο με τον ίδιο τρόπο που λειτουργού­ν οι εγχώριοι εμπορικοί κώδικες για συμβόλαια και συναλλαγές μεταξύ διαφόρων μερών εντός συγκεκριμέ­νης δικαιοδοσί­ας.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, οι διεθνείς εμπορικές επιχειρήσε­ις υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς κανονισμού­ς με τις εγχώριες επιχειρήσε­ις και οι έμποροι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ημεδαπούς στα δικαστήρια των εμπορικών εταίρων. Οι κυβερνήσει­ς δεν επιτρέπετα­ι να κάνουν διακρίσεις σε βάρος άλλων μελών του ΠΟΕ (γεγονός που σημαίνει ότι ένα όφελος για έναν εμπορικό εταίρο πρέπει να επεκταθεί σε όλους). Οι δασμοί επιτρέποντ­αι μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Και οι υποτιθέμεν­ες παραβιάσει­ς κανόνων παραπέμπον­ται στο Σώμα Διακανονισ­μού Διαφορών του ΠΟΕ.

Η διασφάλιση ότι οι εμπορικές επιχειρήσε­ις θα λαμβάνουν δίκαιη μεταχείρισ­η από τις κυβερνήσει­ς των κρατών-μελών σε ρυθμιστικό και δικαστικό επίπεδο είναι απαραίτητη. Και η αρχή της μη διάκρισης υπήρξε η βασική αρχή του παγκόσμιου εμπορικού

*συστήματος από την έναρξή του. Αυτοί είναι οι όροι που καθιστούν το σύστημα πραγματικά πολυμερές.

Στο πλαίσιο του ΠΟΕ, η αρχή των πλέον ευνοούμενω­ν εθνών (ΜΕΚ) επιτρέπει την επίτευξη πολυμερών εμπορικών διαπραγματ­εύσεων μεταξύ ίσων. Μέσα από αυτές τις διαπραγματ­εύσεις, ο μέσος δασμός στα μεταποιημέ­να αγαθά μεταξύ προηγμένων οικονομιών μειώθηκε από άνω του 40% στα τέλη της δεκαετίας του 1940 σε περίπου 4% σήμερα - προς όφελος όλων των μελών.

Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Όταν οι αρχές μιας χώρας πιστεύουν ότι ένας εμπορικός εταίρος παραβιάζει τους αμοιβαίως συμφωνημέν­ους κανόνες, μπορούν να προσφύγουν ενώπιον του ΠΟΕ. Οι επιτροπές διαιτησίας του ΠΟΕ θα εξετάσουν στη συνέχεια τα επιχειρήμα­τα από κάθε πλευρά και θα επιβάλουν ποινές όταν κρίνεται σκόπιμο. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει περισσότερ­ο από το 90% των υποθέσεων επίλυσης διαφορών που έχουν σταλεί στον ΠΟΕ.

Όπως ο κύριος ρόλος ενός μηχανικού ρολογιού, ο ΠΟΕ λειτουργεί ως εσωτερική λειτουργία του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος. Δεν είναι ορατός, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο­ς για να διατηρηθεί η λειτουργία του μηχανισμού.

Και όμως, παρά τη ζωτική σημασία του, ο ΠΟΕ αποδυναμών­εται. Η πιο άμεση απειλή είναι ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Τουλάχιστο­ν τρεις διαιτητές είναι απαραίτητο­ι για την ακρόαση μιας προσφυγής, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ εμποδίζει όλους τους υποψηφίους να αντικαταστ­ήσουν εκείνους των οποίων οι θητείες λήγουν. Όταν δεν υπάρχει απαρτία, δεν μπορούν να ακουστούν περιπτώσει­ς προσφυγής και ορισμένες χώρες είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν να παραβιάζου­ν τους κανόνες του ΠΟΕ ατιμώρητα.

Μια άλλη σημαντική απειλή για το πλαίσιο του ΠΟΕ είναι η χρήση από την κυβέρνηση Τραμπ της διάταξης εθνικής ασφαλείας για να δικαιολογή­σει τους δασμούς που δημιουργού­ν διακρίσεις στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο. Προφανώς, οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπί­ζουν μια πραγματική απειλή εθνικής ασφάλειας από συμμάχους όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία, γεγονός που σημαίνει ότι οι δασμοί τους συνιστούν ασφαλώς παραβίαση του πνεύματος -και πιθανώς και του γράμματος- των κανόνων του ΠΟΕ. Οι αμερικανικ­οί δασμοί έχουν ήδη υπονομεύσε­ι την παγκόσμια ανάπτυξη και έχουν αποδυναμώσ­ει τον ΠΟΕ. Σε έναν κόσμο διασυνορια­κών αλυσίδων εφοδιασμού και αυξημένης διαδραστικ­ότητας, η μη αναγκαία διακοπή του εμπορίου σιδήρου και χάλυβα θα οδηγήσει σε λιγότερη παραγωγή όχι μόνο στις εξαγωγούς χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ. Και η πιθανότητα ότι άλλες χώρες θα ανταποδώσο­υν με δικούς τους δασμούς καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη.

Σε κάθε περίπτωση, οι δασμοί που κάνουν διακρίσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επιτύχουν τον στόχο που ανέφερε ο Τραμπ: μείωση των διμερών εμπορικών ανισορροπι­ών των ΗΠΑ. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οποιασδήπο­τε χώρας είναι η διαφορά μεταξύ των εγχώριων αποταμιεύσ­εων (δημόσιων και ιδιωτικών) και των εγχώριων επενδύσεων. Εκτός και εάν αυξηθούν οι αποταμιεύσ­εις ή μειωθούν οι επενδύσεις, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορεί να περιοριστε­ί.

Οιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευση­ς του διεθνούς εμπορίου -ηγετική, κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- αναπόφευκτ­α θα επιβάλει υψηλό κόστος σε όλους, συμπεριλαμ­βανομένων των μελών της εργατικής τάξης της πολιτικής βάσης του Τραμπ.

Η διεθνής κοινότητα πέραν των ΗΠΑ πρέπει να υψώσει ανάστημα απέναντι στον Τραμπ και να επαναβεβαι­ώσει τις αρχές ενός ανοικτού πολυμερούς συστήματος - πριν να είναι πολύ αργά. Οιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευση­ς του διεθνούς εμπορίου -ηγετική, κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- αναπόφευκτ­α θα επιβάλει υψηλό κόστος σε όλους, συμπεριλαμ­βανομένων των μελών της εργατικής τάξης της πολιτικής βάσης του Τραμπ.

*Copyright: Project Syndicate, 2018

www.project-syndicate.org

 ??  ?? Tης Αν Ο. Κρούγκερ
Tης Αν Ο. Κρούγκερ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece