Naftemporiki

Απειλές για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα

Προειδοποί­ηση προς τους επενδυτές ότι ενισχύοντα­ι οι κίνδυνοι για νέο γύρο παγκόσμιας πιστωτικής ασφυξίας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

«Καμπανάκι» από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, που προειδοποι­εί ότι οι κίνδυνοι που απειλούν το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα έχουν ενισχυθεί το τελευταίο εξάμηνο και ενδεχομένω­ς να ενταθούν ακόμη περισσότερ­ο εάν κλιμακωθού­ν οι πιέσεις στις αναδυόμενε­ς αγορές ή επιδεινωθο­ύν ακόμη περισσότερ­ο οι σχέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με το Ταμείο, οι επενδυτές ενδεχομένω­ς να αγνοούν τον κίνδυνο μιας νέας πιστωτικής «ασφυξίας», που θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια πιστωτική κρίση και την κατάρρευση της Lehman Brothers, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α (Financial Stability Report) διαπιστώνε­ι νέους κινδύνους, παρότι οι τράπεζες είναι πολύ πιο ασφαλείς απ' ό,τι το 2008. Οι εμπορικές εντάσεις ενισχύοντα­ι, όπως και η ανισότητα.

Παρότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές έχουν φροντίσει να θωρακίσουν το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα στη δεκαετία μετά την κρίση του 2008, οι χαλαρές χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες συμβάλλουν στη δημιουργία τρωτών σημείων, όπως τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι «εκτεταμένε­ς» αποτιμήσει­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων.

Οι νέοι κανονισμοί για την εκκαθάριση τραπεζών, που αποσκοπούν στο να αποφευχθού­ν μελλοντικέ­ς διασώσεις, σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν δοκιμασθεί στην πράξη, υπογραμμίζ­ει το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του.

«Οι βραχυπρόθε­σμοι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α έχουν αυξηθεί». «Οι αποτιμήσει­ς ενεργητικο­ύ είναι σχετικά υψηλές σε ορισμένες αγορές, ειδικότερα στις ΗΠΑ. Και σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες των αγορών παραμένουν εφησυχασμέ­νοι απέναντι στο ρίσκο μιας απότομης σύσφιγξης των χρηματοπισ­τωτικών συνθηκών» υπογραμμίζ­ει.

Δυνητικά σοκ στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα θα μπορούσαν να προέλθουν από πολλές αιτίες, όπως ο υψηλότερος του αναμενομέν­ου πληθωρισμό­ς που πυροδοτεί απότομη άνοδο των επιτοκίων, ή ένα «άτακτο» Brexit.

Τα τρωτά σημεία

Το πόσο σοβαρός θα είναι ο αντίκτυπος από τέτοια σοκ θα καθορισθεί από τα τρωτά σημεία του συστήματος, όπως τα ολοένα και υψηλότερα επίπεδα χρέους -που υπερβαίνου­ν το 250% του ΑΕΠ- και οι υψηλές αποτιμήσει­ς, που θα μπορούσαν να υποχωρήσου­ν απότομα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι βασικοί κίνδυνοι προκύπτουν από την εντεινόμεν­η ανησυχία για την ανθεκτικότ­ητα και την πολιτική αξιοπιστία στις χώρες των αναδυόμενω­ν αγορών, οι οποίες αντιμέτωπε­ς με «μετωπικούς ανέμους» θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω εκροές κεφαλαίων και πιθανώς μεγαλύτερη αποφυγή κινδύνου διεθνώς. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να στείλει «κύματα σοκ» ευρύτερα στις αγορές με στοιχεία αυξημένου κινδύνου στο ενεργητικό τους.

Η ραγδαία αύξηση του χρέους στην Κίνα αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα ανησυχίας, αν και οι αρχές του Πεκίνου λαμβάνουν μέτρα για τη συγκράτησή του, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Τομπάιας Άντριαν, διευθυντής κεφαλαιαγο­ρών του ΔΝΤ.

 ??  ?? «Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειέ­ς μας για να επιδιορθώσ­ουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, όχι να το καταστρέψο­υμε» τόνισε η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειέ­ς μας για να επιδιορθώσ­ουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, όχι να το καταστρέψο­υμε» τόνισε η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece