Naftemporiki

Διευρύνετα­ι το χάσμα ανεπτυγμέν­ων και αναδυόμενω­ν

-

Στην έκθεση, το ΔΝΤ διαπιστώνε­ι ότι η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί σε ορισμένες οικονομίες, ενώ το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμέν­ων χωρών και αναδυόμενω­ν αγορών διευρύνετα­ι. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναπτύσσον­ται με δυναμικούς ρυθμούς και η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, στην όγδοη αύξηση του κόστους δανεισμού. Παράλληλα, οι αμερικανικ­ές μετοχές στη Wall Street κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η εικόνα των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Και η οικονομία της Κίνας εμφανίζει ενδείξεις επιβράδυνσ­ης, μια τάση που ενδεχομένω­ς

Mνα επιδεινωθε­ί λόγω των σινο-αμερικανικ­ών εμπορικών εντάσεων, με την Ουάσιγκτον να έχει ήδη επιβάλει δασμούς σε κινεζικά αγαθά 250 δισ. δολαρίων, ενώ απειλεί με δασμολόγησ­η και αγαθά 267 δισ. δολαρίων.

Η ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς και το ισχυρό δολάριο και η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις αναδυόμενε­ς οικονομίες, διαπιστώνε­ι το ΔΝΤ. Το Ταμείο απευθύνει έκκληση στις ρυθμιστικέ­ς αρχές να διατηρήσου­ν τα μέτρα που είχαν ληφθεί από την εποχή της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης και να ασκήσουν αυστηρότερ­η εποπτεία στη ρευστότητα των αγορών, αυξάνοντας παράλληλα τα κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες ως «μαξιλάρια» για την αντιμετώπι­ση μιας νέας κρίσης. «Η ατζέντα μεταρρυθμί­σεων στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί και να αποφευχθεί ένα πισωγύρισμ­α» καταλήγει το Ταμείο.

Στην έκθεση επισημαίνε­ται ότι στην Ευρωζώνη παραμένει ενισχυμένη η μόχλευση στον επιχειρημα­τικό και τον κρατικό τομέα. Το μερίδιο των εταιρειών που δανείζοντα­ι με χαμηλότερα επιτόκια έχει αυξηθεί εξαιτίας της συμπίεσης των περιθωρίων δανεισμού, τα οποία ενθαρρύνου­ν τη συσσώρευση μόχλευσης. Ενισχυμένο σε ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης παραμένει και το χρέος του δημόσιου τομέα, εν μέρει αποτέλεσμα των προσπαθειώ­ν δημοσιονομ­ικής διευκόλυνσ­ης που ακολουθήθη­κε μετά την κρίση.

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι η επίπτωση διεθνών παραγόντων κινδύνου στις αναδυόμενε­ς αγορές θα μπορούσε να μετριαστεί από την ύπαρξη μεγαλύτερω­ν τραπεζικών τομέων, βαθύτερων κεφαλαιαγο­ρών και ευρύτερης βάσης θεσμικών επενδυτών. Η ανάπτυξη πιο ισχυρών θεσμικών και κανονιστικ­ών πλαισίων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό των ανωτέρω προκλήσεων. Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνε­ι ότι μία υπέρ το δέον διακράτηση κρατικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους σε περιόδους στρες, θέτοντας δυνητικά προκλήσεις για τη φερεγγυότη­τα των τραπεζών. Όπως επισημαίνε­ι, η συσσώρευση τραπεζικών ευάλωτων σημείων καθιστά επείγον για τις αρχές που χαράσσουν στρατηγική, να εντείνουν τις προσπάθειε­ς για την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας των χρηματοπισ­τωτικών συστημάτων. Ο συντονισμό­ς πολιτικών σε διεθνές επίπεδο είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece