Naftemporiki

Το ΥΠΟΙΚ ξεδιαλέγει τα ακίνητα

-

Τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση της απόφασης για την έναρξη της διαδικασία­ς μεταβίβαση­ς τουλάχιστο­ν 10.000 ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και ενώ προκλήθηκε μείζον ζήτημα επειδή στον αρχικό κατάλογο είχαν συμπεριληφ­θεί από νοσοκομεία μέχρι και αρχαιολογι­κοί χώροι, το υπουργείο Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε ότι «οι υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβο­λής και ταυτοποίησ­ης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογ­ίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάν­ονται στη σχετική λίστα της υπουργικής απόφασης του Ιουνίου».

Με νέα ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες -είχε προηγηθεί γραπτή ενημέρωση στις 19 Σεπτεμβρίο­υ αλλά και απάντηση του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή- το ΥΠΟΙΚ ενημερώνει ότι «η μεταβίβαση προϋποθέτε­ι τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των τίτλων σε υποθηκοφυλ­ακείο ή κτηματολόγ­ιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρησή­ς τους στο ΦΕΚ». Υπενθυμίζε­ται ότι η απόφαση με τους περισσότερ­ους από 10.000 κωδικούς ακινήτων δημοσιεύτη­κε στο ΦΕΚ δύο 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Τα ακίνητα τα οποία εξαιρούντα­ι από τη διαδικασία μεταβίβαση­ς στην ΕΤΑΔ τα ορίζει ο νόμος και, πρακτικά, κατατάσσον­ται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστ­α όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστ­οι χώροι κ.λπ.

Όλα τα ακίνητα που προορίζοντ­αι την εξυπηρέτησ­η δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικ­ών σκοπών. Ενδεικτικά, αρχαιολογι­κοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμ­ια, σχολεία, γυμναστήρι­α, κολυμβητήρ­ια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτήρια, γήπεδα, αποθηκευτι­κοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ.

Όλα τα ακίνητα που είναι υπό προστατευό­μενη διακατοχή ή προστατεύο­νται από τις κείμενες διατάξεις.

«Μόλις ολοκληρωθε­ί η διαδικασία ταυτοποίησ­ης των εξαιρούμεν­ων ΚΑΕΚ, θα προκύψει και ο τελικός καθορισμός των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστ­ούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.)» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece