Naftemporiki

Παραμένουν σε δοκιμασία οι τράπεζες

Οι χαμηλές τιμές των μετοχών, η στήριξη από την ΤτΕ, αλλά και η μείωση του ELA δεν κατάφεραν να διατηρήσου­ν πράσινο το ταμπλό

- Της Ειρήνη Σακελλάρη

Άλλη μια μέρα πτώσης για το ελληνικό Χρηματιστή­ριο και τις ελληνικές τράπεζες ήταν η χθεσινή, μολονότι υπήρξε συγκροτημέ­νη προσπάθεια η αγορά να δει υψηλότερα επίπεδα.

Η αρχική άνοδος αποδόθηκε στο χαμηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών που διέγειρε αγοραστικέ­ς εντολές, αλλά και στη στήριξη που επιχείρησε να δώσει ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντ­ας πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα υγείας. Και η περαιτέρω μείωση του ELA βοήθησε το κλίμα.

Παρά πάντως την καταρχήν θετικότερη εικόνα των τραπεζών, οι τραπεζικές μετοχές κατέληξαν να κλείσουν με πτώση, επενδυτές έχασαν κεφάλαια στο intraday, ενώ οι τίτλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων δείχνουν να παραμένουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη των spreads και των κινήσεων στην Ιταλία.

H ΕΚΤ χθες μείωσε το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητα­ς μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά, όπως αναφέρει το Reuters, τη βελτίωση της ρευστότητα­ς των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομέν­ων υπ' όψιν των ροών που προέρχοντα­ι από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές, ανέφερε η ΤτΕ. Το όριο αυτό ισχύει έως και τις 7 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, «η συνεχιζόμε­νη βελτίωση της ρευστότητα­ς των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Οι χρηματιστη­ριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμεν­ες ημέρες δεν σχετίζοντα­ι με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Ας σημειωθεί πως ο κ. Στουρνάρας έλυσε τη σιωπή του έπειτα από πολυήμερη πολιτική κόντρα ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Αρχή σε ό,τι αφορά τις πιέσεις των τραπεζών.

Και ενώ μια βελτίωση του κλίματος βρίσκεται προ των πυλών, εντούτοις μια έκθεση της Moody's ταράσσει πάλι τα νερά.

Τι λέει η Moody's

Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή, σύμφωνα με τη Moody's, κυρίως λόγω του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει συνολικά στοιχεία ενεργητικο­ύ ύψους 291 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία στις 31 Ιουλίου 2018, συνεχίζοντ­ας την πτωτική του πορεία από την κορύφωση του 2012.

Αυτό διαπιστώνε­ι ο οίκος

αξιολόγηση­ς Moody's, ο οποίος παρουσιάζε­ι την εξέλιξη των τραπεζών την οκταετία.

Σύμφωνα με τη Moody's, μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Ιουλίου 2018 το σύνολο περιουσιακ­ών στοιχείων μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 7%, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των συνολικών πιστώσεων, η οποία αντανακλά επίσης και τα μέτρα απομόχλευσ­ης και του υψηλού όγκου των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων.

Επίσης, οι επενδύσεις σε τίτλους μειώθηκαν από 72 δισ. ευρώ το 2011 σε 25 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τραπεζικό σύστημα παρουσίασε συνολικά στοιχεία ενεργητικο­ύ ύψους 301 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017, που αντιπροσωπ­εύουν ποσοστό ενεργητικο­ύ

προς ΑΕΠ στο 169%.

Το ποσοστό μειώθηκε σε 169% το 2017 από 230% το 2011, μετά την κορύφωση του 231% το 2012.

Ο δείκτης κυμάνθηκε πάνω από 200% πριν μειωθεί σε 169% το 2017 λόγω της συρρίκνωση­ς των περιουσιακ­ών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος και των συνεχιζόμε­νων προσπαθειώ­ν των τραπεζών για απομόχλευσ­η.

Επίσης, η χρηματοδότ­ηση μέσω του μηχανισμού παροχής βοήθειας (ELA) μειώθηκε σε περίπου 6% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακ­ών στοιχείων τον Ιούνιο του 2018 από 36% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Οι τράπεζες, όμως, σύμφωνα με τον οίκο, εξακολουθο­ύν να πιέζονται.

Η ποιότητα των περιουσιακ­ών στοιχείων παραμένει βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν σχεδόν 89 δισ. NPEs τον Ιούνιο του 2018.

Ο τεράστιος όγκος των NPEs καταναλώνε­ι πόρους και μειώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών.

Το δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 19% μεταξύ του τέλους του 2012 και του Δεκεμβρίου του 2017, καθώς οι οικονομικέ­ς συνθήκες επιδεινώθη­καν και οι τράπεζες απέφυγαν τις πιστώσεις λόγω του υψηλού επιπέδου παραβατικώ­ν περιπτώσεω­ν και των περιορισμέ­νων επιχειρημα­τικών ευκαιριών.

Η ισχύς του τραπεζικού τομέα παραμένει χαμηλή.

 ??  ?? Οι χρηματιστη­ριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμεν­ες ημέρες δεν σχετίζοντα­ι με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες.
Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι χρηματιστη­ριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμεν­ες ημέρες δεν σχετίζοντα­ι με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες. Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece