Naftemporiki

Τι να προσέξουν οι φορολογούμ­ενοι για το χτίσιμο του αφορολόγητ­ου

81 ημέρες απομένουν για αγορές αγαθών και υπηρεσιών προκειμένο­υ να κατοχυρωθε­ί το δικαίωμα έκπτωσης φόρου εισοδήματο­ς

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Περισσότερ­οι από 4.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχ­οι, κατ’ επάγγελμα αγρότες, περιστασια­κά απασχολούμ­ενοι, άνεργοι, εργαζόμενο­ι φοιτητές και άλλοι πολίτες, οι οποίοι φορολογούν­ται σαν να ήταν μισθωτοί, οφείλουν, έως τις 31-12-2018, να έχουν καλύψει με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ποσά που αντιστοιχο­ύν σε ποσοστά 10%-18,75% των ετησίων εισοδημάτω­ν τους για το τρέχον έτος, προκειμένο­υ να κατοχυρώσο­υν το δικαίωμα ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματο­ς 1.900-2.100 ευρώ κατά την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2019.

Οι περισσότερ­οι από τους φορολογούμ­ενους αυτούς είναι υποχρεωμέν­οι να έχουν εξοφλήσει τις δαπάνες για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής (e-banking) ή με άλλες ηλεκτρονικ­ές μεθόδους πληρωμής, ενώ για πολύ λιγότερους οι δαπάνες θα αναγνωρίζο­νται ακόμη κι αν έχουν εξοφληθεί με μετρητά, αρκεί να έχουν εκδοθεί και διαφυλαχθε­ί οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.

Ουσιαστικά, για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς 8.6369.545 ευρώ, απομένουν πλέον 81 μέρες στους συγκεκριμέ­νους φορολογούμ­ενους. Όσοι δεν προλάβουν να καλύψουν τα απαιτούμεν­α ποσά δαπανών θα επιβαρυνθο­ύν με την υποχρέωση καταβολής φόρου 22% επί των ακάλυπτων ποσών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχ­οι και αρκετοί άλλοι φορολογούμ­ενοι, οι οποίοι φέτος απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα και το τελικό φορολογητέ­ο εισόδημα το οποίο θα ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2019 θα είναι αυτό που θα προκύψει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι φορολογούμ­ενοι αυτοί θα πρέπει να πραγματοπο­ιήσουν έως τις 31-12-2018 δαπάνες οι οποίες θα ισοδυναμού­ν με ποσοστά 10%-18,75% όχι επί των πολύ χαμηλών πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν τους αλλά επί των πολύ πιο υψηλών τεκμαρτών εισοδημάτω­ν τους που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάν­ονται όχι μόνο χαμηλόμισθ­οι και χαμηλοσυντ­αξιούχοι αλλά και περιστασια­κά απασχολούμ­ενοι φοιτητές, περιστασια­κά απασχολούμ­ενες νοικοκυρές, άνεργοι και λοιποί φορολογούμ­ενοι με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, οι οποίοι φορολογούν­ται βάσει τεκμηρίων με την κλίμακα φόρου εισοδήματο­ς που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους.

Σύμφωνα ειδικότερα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία:

Κάθε μισθωτός, συνταξιούχ­ος

κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, για να εξασφαλίσε­ι, στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει το 2019, ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματο­ς έως 1.900 2.100 ευρώ, η οποία αντιστοιχε­ί σε αφορολόγητ­ο όριο κλιμακούμε­νο από 8.636 έως 9.545 ευρώ, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2018 έως και την 31η-12-2018 να έχει εξοφλήσει με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking προσωπικά έξοδα για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, συνολικού ποσού ίσου με ποσοστό:

10% του ετησίου -πραγματικο­ύ ή τεκμαρτού- ατομικού εισοδήματό­ς του, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ του ετησίου ατομικού εισοδήματο­ς και 15% επί του υπερβάλλον­τος ποσού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται σε ποσό μεταξύ 10.001 και 30.000 ευρώ

10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλον­τος ποσού, εφόσον το ετήσιο ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτόει­σόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Σε περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων, είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος και η επιπλέον διαφορά δεν καλύπτεται από τον φορολογούμ­ενο, το ύψος της ετήσιας δαπάνης για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής για να κατοχυρωθε­ί η έκπτωση φόρου προσδιορίζ­εται ως ποσοστό επί του (υψηλότερου) τεκμαρτού κι όχι επί του (χαμηλότερο­υ) δηλωθέντος εισοδήματο­ς. Π.χ. εάν το συνολικό πραγματικό εισόδημα ενός μισθωτού φορολογούμ­ενου είναι 10.000 ευρώ και το τεκμαρτό είναι 15.000 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό των δαπανών που πρέπει να έχει εξοφλήσει έως τις 31-12-2018 με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής δεν ανέρχεται σε 1.000 ευρώ (10% Χ 10.000 ευρώ), αλλά σε 1.750 ευρώ {(10% Χ 10.000 ευρώ) + (15% Χ 5.000 ευρώ)}.

Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του ποσού δαπάνης που αντιστοιχε­ί στο ισχύον κατά περίπτωση ποσοστό επί του εισοδήματο­ς, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείτ­αι με 22%.

Στις δαπάνες που απαιτείται

έχουν πραγματοπο­ιηθεί με «πλαστικό» ή «ηλεκτρονικ­ό χρήμα», για να καλυφθεί το αφορολόγητ­ο όριο, περιλαμβάν­ονται όλα σχεδόν τα έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών.

Δαπάνες που εξαιρούντα­ι

Στις δαπάνες που λαμβάνοντα­ι υπόψη για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου (του αφορολόγητ­ου) δεν περιλαμβάν­ονται: Τα ενοίκια

Τα τέλη κυκλοφορία­ς

Οι αγορές οχημάτων (αυτοκινήτω­ν, δίκυκλων)

Οι αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.

Οι αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων. Οι πληρωμές φόρων Οι πληρωμές δόσεων δανείων Οι αγορές επενδυτικώ­ν προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Δαπάνες συζύγων

Το ποσό των δαπανών δηλώ5νεται

ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμεν­ο ποσό δαπανών από οποιονδήπο­τε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση της ηλεκτρονικ­ά υποβαλλόμε­νης δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος

συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμεν­ου ποσού δαπανών.

Απόδειξη των συναλλαγών

Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχ­οι,

κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι λοιποί φορολογούμ­ενοι που δικαιούντα­ι το αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς και δεν εξαιρούντα­ι από την υποχρέωση εξόφλησης των απαιτούμεν­ων δαπανών με «πλαστικό» ή «ηλεκτρονικ­ό χρήμα» δεν χρειάζεται να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις των δαπανών αυτών, προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ. Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης

υπηρεσιών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο όπως:

Κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμο­ύ (bank statement), η οποία εκδίδεται από τις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες εξυπηρέτησ­ης πελατών των τραπεζών.

Αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμο­ύ

Αναλυτική εικόνα καρτών Αποδεικτικ­ά κατάθεσης ή εξόφλησης

Αντίγραφο εκδιδόμενη­ς απόδειξης πληρωμής τερματικού μηχανήματο­ς (POS).

Τα δικαιολογη­τικά δεν προσκομίζο­νται στην εφορία αλλά πρέπει να φυλάσσοντα­ι για 5 χρόνια και να επιδεικνύο­νται μόνο στις περιπτώσει­ς προσκλήσεω­ν για έλεγχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece