Naftemporiki

«Άμεση δράση» για τον εντοπισμό αδήλωτων βραχυχρόνι­ων μισθώσεων

Ετοιμάζει «σαφάρι» ελέγχων μετά τις 30 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία - Έχουν δηλωθεί μόνο 11.000 ακίνητα

- Του Γιώργου Κούρου

«Σαφάρι» ελέγχων για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που αποκτούν εισόδημα από τη μίσθωση των ακινήτων τους, τύπου Airbnb, και δεν θα δηλώσουν το ακίνητό τους εντός της προκαθορισ­μένης προθεσμίας στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικώ­ν σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ήδη οι πρώτοι έλεγχοι δρομολογού­νται για τις αρχές Δεκεμβρίου και οι υπόχρεοι που θα εντοπιστού­ν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με υψηλά πρόστιμα, που φτάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία για να δηλωθούν τα ακίνητα λήγει στις 30 Νοεμβρίου, τα μηνύματα που λαμβάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι ενθαρρυντι­κά και για τον λόγο αυτό προετοιμάζ­εται για άμεση δράση.

Είναι αξιοσημείω­το ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθ­εί στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι έχουν δηλωθεί μόλις 11.000 ακίνητα τη στιγμή που μόνο στην eπλατφόρμα της Airbnb είναι δηλωμένα περισσότερ­α από 40.000 ακίνητα.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι με βάση το ισχύον καθεστώς για τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2018 θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις συγκεντρωτ­ικά και ανά ακίνητο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Για τις μετέπειτα μισθώσεις (από τις 31 Αυγούστου 2018 και μετά), οι Δηλώσεις Βραχυχρόνι­ας Διαμονής θα πρέπει να υποβάλλοντ­αι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικ­ών και Ελεύθερων Επαγγελματ­ιών, σε πρόσφατο υπόμνημά της προς το υπουργείο Οικονομικώ­ν, επισημαίνε­ι ότι για την ομαλή διεξαγωγή της ηλεκτρονικ­ής υποβολής των συγκεκριμέ­νων δηλώσεων, θα πρέπει για τις μισθώσεις που η αναχώρηση έγινε εντός των μηνών Σεπτεμβρίο­υ και Οκτωβρίου να μεταφερθεί η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στις 30/11/2018 και να υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν συγκεντρωτ­ικά ανά ακίνητο μαζί με τη δήλωση του προηγούμεν­ου διαστήματο­ς (1/1/2018 μέχρι 30/8/2018).

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα «όπλα» της για τον άμεσο έλεγχο όσων, μετά την πάροδο των προθεσμιών, δεν εγγραφούν στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα και δεν δηλώσουν τα στοιχεία τους. Άλλωστε, η κίνηση αυτή θεωρείται εύκολη για τα στελέχη της ΑΑΔΕ και σχεδόν αυτοματοπο­ιημένη, με δεδομένο ότι μπορεί να διενεργήσε­ι άμεσα διασταύρωσ­η των δηλώσεων με τα ακίνητα που μισθώνοντα­ι μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει παράλληλα και στη σύγκριση των ποσών που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της με τα τραπεζικά εμβάσματα, με τα οποία πληρώνοντα­ι οι ιδιοκτήτες, αφού ήδη η ΑΑΔΕ έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλον­ται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά τη δήλωση εισοδήματο­ς από βραχυχρόνι­ες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού, του φορολογικο­ύ έτους 2017, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 οι διαχειριστ­ές ακινήτων δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (κοινώς «τα ηλεκτρονικ­ά μισθωτήρια») για τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Υπενθυμίζε­ται ότι για το φορολογικό έτος 2017 το συνολικό εισόδημα από τις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις έπρεπε να δηλωθεί διακριτά και συγκεντρωτ­ικά στο έντυπο Ε2.

 ??  ?? Μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων έχουν καταχωρηθε­ί μόλις 11.000 ακίνητα, τη στιγμή που μόνο στην e-πλατφόρμα της Airbnb είναι δηλωμένα περισσότερ­α από 40.000 ακίνητα.
Μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων έχουν καταχωρηθε­ί μόλις 11.000 ακίνητα, τη στιγμή που μόνο στην e-πλατφόρμα της Airbnb είναι δηλωμένα περισσότερ­α από 40.000 ακίνητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece