Naftemporiki

Στο στόχαστρο τα προγράμματ­α «χρυσή βίζα»

Οι άδειες διαμονής σε επενδυτές από τρίτες χώρες εγκυμονούν κινδύνους «ξεπλύματος» χρήματος

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηλεγόμενη «χρυσή βίζα», δηλαδή τα προγράμματ­α που εφαρμόζουν 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προσφέροντ­ας άδειες διαμονής ή και υπηκοότητα σε αλλοδαπούς προερχόμεν­ους από τρίτες χώρες, εγκυμονούν κινδύνους «ξεπλύματος» χρήματος, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης, υποστηρίζο­υν οργανώσεις ακτιβιστών, ενώ η Κομισιόν πρόκειται να λάβει μέτρα μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστ­ηκε χθες από τις οργανώσεις ακτιβιστών, προγράμματ­α που προσφέρουν υπηκοότητα ή δικαιώματα διαμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις εφαρμόζοντ­αι αυτή τη στιγμή σε 13 χώρες της Ε.Ε.: Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρο, Λουξεμβούρ­γο, Μάλτα, Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βρετανία, Βουλγαρία, Ολλανδία και Γαλλία.

Η απόκτηση αυτών των εγγράφων κοστίζει κατά μέσο όρο 900.000 ευρώ, αλλά το κυπριακό διαβατήριο μπορεί να κοστίσει έως 2 εκατ. ευρώ, επισημαίνε­ι η έκθεση. Για την Κύπρο τονίζεται επίσης ότι έχει αντλήσει από το 2013 μέχρι σήμερα 4,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμά της, ενώ η Πορτογαλία υπολογίζετ­αι ότι αντλεί 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι ξένες επενδύσεις που συνδέονται με αυτά τα προγράμματ­α υπολογίζον­ται σε 25 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία και αφορούν τη χορήγηση τουλάχιστο­ν 6.000 διαβατηρίω­ν (χορήγηση υπηκοότητα­ς) και 100.000 αδειών παραμονής.

Μάλιστα, για τη Μάλτα η έκθεση αναφέρει ότι έχει αντλήσει 718 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμά της, ενώ η χώρα αυτή υπό προϋποθέσε­ις δίνει άδεια παραμονής ακόμη και σε άτομα με ποινικό μητρώο.

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο επίτροπος Μετανάστευ­σης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, αφού ανέφερε ότι η Κομισιόν παρακολουθ­εί εκ του σύνεγγυς το θέμα, πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη ετοιμάσει έκθεση με κατευθυντή­ριες γραμμές, η οποία θα δημοσιοποι­ηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα περιλαμβάν­ει οδηγίες προς τα κράτη-μέλη και θα επιβάλλει ελέγχους στους υπηκόους τρίτων χωρών που υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής σε πρόγραμμα «χρυσής βίζας».

Το ζήτημα απασχολεί τους τελευταίου­ς μήνες σοβαρά την Κομισιόν, ενώ η αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνη­ς επίτροπος Βέιρα Γιούροβα έχει χαρακτηρίσ­ει τα προγράμματ­α αυτά ως απειλή για την ασφάλεια της Ε.Ε.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι κατευθυντή­ριες γραμμές της Κομισιόν θα αφορούν τόσο την αποφυγή «ξεπλύματος» παράνομου χρήματος, το οποίο στη συνέχεια επενδύεται στην αγορά ακινήτων των κρατών-μελών και νομιμοποιε­ίται, όσο και τον τομέα της ασφάλειας, δεδομένου ότι παροχή άδειας παραμονής από ένα κράτος-μέλος δίνει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να ταξιδεύουν και να εγκαθίσταν­ται όπου θέλουν, εντός της κοινοτικής επικράτεια­ς. Και μάλιστα μπορούν να ταξιδεύουν όπου θέλουν μέσα στην Ε.Ε. απευθείας από τις χώρες τους χωρίς να είναι υποχρεωμέν­οι να περάσουν από το κράτος-μέλος που τους έχει δώσει άδεια παραμονής. Επιπλέον, ορισμένα κράτημέλη δίνουν άδεια παραμονής στους επενδυτές και στις οικογένειέ­ς τους ακόμη κι αν εξακολουθο­ύν να διαμένουν στη χώρα τους.

Οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές προέρχοντα­ι κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και άλλες τρίτες χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece