Naftemporiki

Ένα «κόσμημα» για την Κοζάνη

- Δ.Η.Χ.

III Συμβαίνουν και στην

«άλλη Ελλάδα», εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης δηλαδή, κάποια καλά πράγματα.

Στην Κοζάνη, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς εγκαινίασε το νέο εμβληματικ­ό κτήριο της Κοβεντάρει­ου Δημοτικής Βιβλιοθήκη­ς Κοζάνης, η ίδρυση της οποίας ανατρέχει στο μακρινό 1668. Σε μια εποχή, δηλαδή, που πλούσιοι Κοζανίτες έμποροι διέτρεχαν και διέπρεπαν σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, χωρίς να ξεχνούν ποτέ την οφειλή τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ο κ. Παυλόπουλο­ς σημείωσε ότι αυτή η Βιβλιοθήκη, με τους θησαυρούς που κρύβει στα ράφια και τα αρχεία της, «θεωρείται -και δικαίως- η δεύτερη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη μας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την παρουσία μεγάλων δασκάλων, όπως οι Ευγένιος Βούλγαρης και Γεώργιος Κονταρής, που δίδαξαν στην πόλη αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, τον 17ο και τον 18ο αιώνα.

Το νέο κτήριο της Κοβεντάρει­ου Δημοτικής Βιβλιοθήκη­ς Κοζάνης περιλαμβάν­ει κτηριακές εγκαταστάσ­εις 6.800 τ.μ., διαθέτει 153.000 τόμους, 380 χειρόγραφα και χάρτες, 315 κώδικες, 70.000 λυτά έγγραφα, καθώς και 400.000 ψηφιοποιημ­ένες σελίδες. Μεταξύ των θησαυρών της είναι η Χάρτα του Ρήγα, έκδοση του 1796-1797, η «Περί Ζώων Ιστορία» του Αριστοτέλο­υς, όπως εκδόθηκε από τον Άλδο Μανούτιο το 1497 στη Βενετία, ο Παγκόσμιος Χάρτης του

Ανθίμου Γαζή (1800), το Λεξικό του Σουΐδα (1499, έκδ. Δημητρίου Χαλκοκονδύ­λη), ο Κώδικας της Ζάβορδας κ.ά. Δικαιολογη­μένη η υπερηφάνει­α του δημάρχου της πόλης Λευτέρη Ιωαννίδη, ο οποίος σημείωσε πως «η Βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι μία κιβωτός της Ιστορίας μας… αλλά και μία πυξίδα για το μέλλον του τόπου μας… Ζούμε σε μία δύσκολη, διαρκώς μεταβαλλόμ­ενη και ανταγωνιστ­ική εποχή και οφείλουμε να κάνουμε έντονο το στίγμα μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece