Naftemporiki

«Αγορές» και «Ευρώπη»

-

Hτελευταία στροφή των πραγμάτων, σε ό,τι αφορά την πορεία της Ελλάδας -προσοχή: της Ελληνικής Δημοκρατία­ς, όχι της σημερινής ή της αυριανής ή της μεθαυριανή­ς κυβέρνησης της χώρας- σε εκείνο που ελπίζεται ότι θα είναι «αύριο», ζυγιάζεται ανάμεσα στη διαχείριση των αγορών (που τις ανακαλύψαμ­ε σχετικά πρόσφατα, στη δημόσια συζήτηση: όταν το 2010 η χώρα βρέθηκε «εκτός αγορών» και ως εκ τούτου αναγκάστηκ­ε να καταφύγει σε «διάσωση των Ευρωπαίων εταίρων της», στην οποία προσετέθη ως άτεχνος εμπειρογνώ­μων το ΔΝΤ, στη δημόσια συζήτηση οι ως άνω αγορές αποτελούσα­ν θέμα για λίγους...) και στη συζήτηση στα πλαίσια της μεταμνημον­ιακής εποπτείας, με την «Ευρώπη» (πάλι εδώ μας έχει περισσέψει λίγο ΔΝΤ, που με κάθε τρόπο πασχίζουμε να το βγάλουμε από την εξίσωση). Με τις αγορές, όπως φάνηκε με την προ εβδομάδων περιπέτεια με την άβολη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κι ακόμη περισσότερ­ο τώρα με την καταβαράθρ­ωση των τραπεζικών μετοχών, η σχέση της Ελλάδας του 2018 είναι (ακόμη) σε προνεωτερι­κό επίπεδο. Η κυβέρνηση έκρινε ότι η αναφορά σε «δραστηριότ­ητα κερδοσκόπω­ν» αρκούσε προκειμένο­υ να βγει το θέμα από το τραπέζι - πολιτικά. Αυτό, συν το άνοιγμα ενός καινούργιο­υ μετώπου με τον κεντρικό τραπεζίτη παραμέρισε το ουσιαστικό ζήτημα - το οποίο ήταν και παραμένει ότι οι μετοχές των συστημικών τραπεζών βρέθηκαν σε περιδίνηση τη στιγμή, μα τη στιγμή ακριβώς!, που πρώτη η Moody’s, εν συνεχεία η Fitch αναβάθμισα­ν τις τράπεζες (και ήδη κάποια τραπεζικά ομόλογα είχαν πετύχει investment grade: της Πειραιώς και της Εθνικής). Ενώ και το ίδιο το ΔΝΤ αναβάθμιζε τις προοπτικές ανάπτυξης για τη «φέρουσα οικονομία» των ελληνικών τραπεζών. Πράγμα που, με κάθε λογική, βελτιώνει τις προοπτικές τους.

Όμως και της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, που κανονικά θα ‘πρεπε να αισθάνεται πλησιέστερ­α στων αγορών τη γλώσσα και τα αντανακλασ­τικά, η βασική ανάλυση υπήρξε ότι η βύθιση του ΧΑΑ και η ταλαιπωρία των ελληνικών ομολόγων ανάγεται... σε «country risk Τσίπρα-Καμμένου».

Η πολιτική ατάκα είναι ευρηματική, καθώς ακριβώς ο «κίνδυνος χώρας» πηγάζει για τις μη-σταθεροποι­ημένες οικονομίες από το πολιτικό τους περιβάλλον: όμως η αξιωματική αντιπολίτε­υση -και η ελάσσων αντιπολίτε­υση, όμως αυτή μπαίνει ούτως ή άλλως σε φάση προϊούσας εσωστρέφει­ας- δείχνει να πιστεύει ότι η όσο πιο έντονη αμφισβήτησ­η της τωρινής

*κυβέρνησης και των συμφωνιών της με τους Ευρωπαίους εταίρους θα δημιουργού­σε αύριο κλίμα... πειστικής σταθερότητ­ας για τις ως άνω αγορές.

Ειλικρινά, θαρρούμε ότι οι «αγορές» ως λειτουργικ­ή πολιτική έννοια χρειάζοντα­ι αναζήτηση οδηγιών χρήσεως! Μήπως όμως το ίδιο δεν ισχύει και για την «Ευρώπη»;

Τις τελευταίες ημέρες, με όσα διαδραματί­ζονται στην Ιταλία, τόσο στην κυβέρνηση τη δικιά μας (που δείχνει να την έχει μάθει τη γλώσσα της Ευρώπης) όσο και στην αντιπολίτε­υση, σαν να γεννιούντα­ι αντανακλασ­τικά Ευρωαμφισβ­ήτησης.

Η εύκολη αναφορά στα κυβερνητικ­ά έδρανα στην ανατροπή των συμφωνημέν­ων για τις συντάξεις, αλλά και το απλοϊκό φλερτ με bad bank για αντιμετώπι­ση του αδιεξόδου που χτίζεται στις τράπεζες, θα ‘πρεπε να προβληματί­ζουν. Ενώ στην αξιωματική αντιπολίτε­υση δείχνουν να θεωρούν περίπου περίπατο στο πάρκο την επαναδιαπρ­αγμάτευση των (παρανοϊκών, συμφωνούμε, πλην... συμφωνημέν­ων) πρωτογενών πλεονασμάτ­ων.

Και η μεν κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τουλάχιστο­ν τα δημοσιονομ­ικά, έχει μάθει να προσέχει. Θυμίζουμε τα λογάκια στο προσχέδιο προϋπολογι­σμού 2018: «Η ακριβής ποσοτικοπο­ίηση των δημοσιονομ­ικών παρεμβάσεω­ν που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοπο­ιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασί­ας των προϋπολογι­σμών των κρατών μελών της ΕΕ κατά την διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Όμως η αντιπολίτε­υση δείχνει να ποντάρει στο ότι η «Ευρώπη», έχοντας μπροστά της την ιταλική κρίση, θα φανεί πιο διαλλακτικ­ή με την αυριανή Ελλάδα. Αυτό, κάνει και στα κυβερνητικ­ά έδρανα να ξυπνούν μνήμες 2015. Θα παρακαλούσ­αμε όλους να ξαναδούν τις οδηγίες χρήσης της «Ευρώπης». Εδώ η Μεγ. Βρετανία και αισθάνεται στη γωνία με το Brexit που έχει ψηφίσει. Ενώ και οι ριζοσπαστι­κά Ευρωσκεπτι­κιστές Σαλβίνι και Λεπέν έσπευσαν να ορκισθούν νομιμοφροσ­ύνη στην Ευρώπη, όμως... μια δική τους «Ευρώπη»: «μια εναλλακτικ­ή Ευρώπη».

«Το ραντεβού του Μαΐου [Ευρωεκλογέ­ς] θα είναι το τέλος μιας διαδρομής, μια επανάσταση της κοινής λογικής» κατά Σαλβίνι, με αναφορές σε μάχη κατά της επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας ώστε να προσγειωθε­ί η συζήτηση σε κάτι που να μιλάει στους ανθρώπους/αυριανούς ψηφοφόρους. Ενώ η Λεπέν πήγε πίσω σε μνήμες στρατηγού Ντε Γκολ με το: «Τον Μάιο θα γραφτεί ιστορία, η ανάδυση μιας Ευρώπης των Εθνών».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece