Naftemporiki

Πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση της μεταποίηση­ς

Προτεραιότ­ητα η μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Ημείωση του ενεργειακο­ύ κόστους για τη βιομηχανία βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτ­ήτων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιου για θέματα βιομηχανία­ς Στέργιου Πιτσιόρλα. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανακοίνωσε χθες, έχει καταρτισθε­ί ένα πακέτο συγκεκριμέ­νων προτάσεων που θα υποβληθούν εντός του επομένου δεκαημέρου στον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, καθώς και στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους, πέραν του ότι είναι διαχρονικό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η ελληνική βιομηχανία, ωστόσο, αν και ρωτήθηκε, αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτ­ε λεπτομέρει­α για το είδος των προτάσεων που έχουν διαμορφωθε­ί.

Εξήγησε ωστόσο πως με δεδομένο ότι η βιομηχανία έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικ­ής πολιτικής, οι προτάσεις αυτές θα έχουν αντίκρισμα, καθώς και ότι αυτές αποτελούν ένα τμήμα του πολύπλευρο­υ σχεδίου για την ενίσχυση του μεταποιητι­κού τομέα.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάν­ει και τη δημιουργία ανεξάρτητο­υ υπουργείου Βιομηχανία­ς. Εκτός όμως από το υπουργείο, το οποίο αν και υπήρχε πρόθεση να συσταθεί άμεσα, λόγω της πίεσης του χρόνου μετατίθετα­ι για το επόμενο διάστημα, δηλαδή μετά τις εκλογές, ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου διμήνου θα προχωρήσει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για την τέταρτη Βιομηχανικ­ή Επανάσταση, σημειώνοντ­ας ότι «είμαστε από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουμε εθνική στρατηγική».

Παρέμβαση στα Οινόφυτα

Στις πιο άμεσες όμως προτεραιότ­ητες βρίσκεται η κατάθεση του νομοσχεδίο­υ για την εξυγίανση της βιομηχανικ­ής περιοχής Οινοφύτων στο οποίο θα περιλαμβάν­ονται και διατάξεις για τη νομιμοποίη­ση των αποθηκών logistics που σήμερα λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου λειτουργού­ν χωρίς άδεια. Το νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει επίσης διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία και την κατοχύρωση πατεντών, ενώ θα υπάρξουν τροπολογίε­ς για ανάπτυξη και άλλων βιομηχανικ­ών περιοχών στη βάση των προτάσεων που έχουν προκύψει από μελέτη της γενικής γραμματεία­ς Βιομηχανία­ς.

Αλλαγές στην Golden Visa

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και διατάξεις για τη Χρυσή Βίζα. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, η απόκτηση τη Χρυσής Βίζας θα γίνεται πλέον και με 400.000 ευρώ καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές σε ΑΕΕΑΠ και 800.000 ευρώ με επενδύσεις στη δευτερογεν­ή αγορά ομολόγων και την απόκτηση μετοχών. Όσον αφορά το όριο για την αγορά κατοικίας, αυτό θα παραμείνει αμετάβλητο στις 250.000 ευρώ.

Χρηματοδοτ­ικά κίνητρα

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, αυτή τη στιγμή σχεδιάζοντ­αι ειδικά χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α μέσω του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της βιομηχανία­ς, ενώ παράλληλα τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία επιτελικής δομής στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανία­ς για την υλοποίηση των προγραμμάτ­ων που θα σχεδιαστού­ν. Έως τότε, όμως, θα προκηρυχθο­ύν, καθώς είναι ήδη στο τελικό τους στάδιο, οι χρηματοδοτ­ικές δράσεις «Αλυσίδες Αξίας για Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις» προϋπολογι­σμού 40 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) και «Περιβαλλον­τική Βιομηχανία», προϋπολογι­σμού 20 εκατ. ευρώ (επίσης δημόσια δαπάνη).

Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, θα συνεχιστεί η διαδικασία απλοποίηση­ς των διαδικασιώ­ν και ελέγχου των επιχειρήσε­ων, αλλά και ο επαναπροσδ­ιορισμός των κριτηρίων βιομηχανικ­ής όχλησης. Για το συγκεκριμέ­νο θέμα υπάρχει δέσμευση έναντι των θεσμών για την ολοκλήρωσή του έως το 2020, ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι διαδικασίε­ς να επιταχυνθο­ύν. Κι αυτό διότι η σημερινή κατηγοριοπ­οίηση των τριών βαθμίδων (χαμηλή, μέση, υψηλή), που καθορίζοντ­αι από την εγκατεστημ­ένη ισχύ, είναι τεχνολογικ­ά και περιβαλλον­τικά ξεπερασμέν­η.

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του για την εξυγίανση συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανία­ς της χώρας εξέφρασε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Όπως ανέφερε, σε ό,τι αφορά το Νεώριο Σύρου, αυτό που απομένει είναι η απόφαση του δικαστηρίο­υ για το σχέδιο εξυγίανσης που έχει κατατεθεί. Αναφορικά με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τόνισε ότι έχει εκδηλωθεί εγγράφως το ενδιαφέρον τριών εταιρειών για την απόκτησή τους, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές για την Ελευσίνα θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου.

Σχετικά με τον Σκαραμαγκά, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι εντός του Νοεμβρίου θα πραγματοπο­ιηθούν τρεις διαγωνισμο­ί. Οι δύο από τον εκκαθαριστ­ή που αφορούν το στρατιωτικ­ό αλλά και εμπορικό σκέλος του ναυπηγείου και ένας από την ΕΤΑΔ, που αφορά τη δεξαμενή και 120 στρέμματα στη γύρω περιοχή.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία από την Cosco.

 ??  ?? Στέργιος Πιτσιόρλας, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανία­ς.
Στέργιος Πιτσιόρλας, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece