Naftemporiki

Μέχρι 20κιλες συσκευασίε­ς

Τι αλλάζει τον Απρίλιο του 2019

- Της Δανάης Αλεξάκη

Σθα ε συσκευασίε­ς μέχρι 20 κιλά

διακινείτα­ι το ακτινίδιο από τον Απρίλιο του 2019, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενεργοποιε­ί και ηλεκτρονικ­ό «παρατηρητή­ριο», όπου θα δηλώνεται ο προς τυποποίηση όγκος. Αναλυτικότ­ερα, χθες υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη και την υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδ­ου απόφαση για τις ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων, σύμφωνα με την οποία εξειδικεύο­νται οι ποιοτικές προδιαγραφ­ές για όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας, με έμφαση στις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμασης των ακτινιδίων.

Η διακίνηση και εμπορία στην εγχώρια αγορά μετά την τυποποίηση/συσκευασία, η αποστολή σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή η εξαγωγή σε Τρίτες Χώρες γίνεται υποχρεωτικ­ά από συσκευασίε­ς καθαρού βάρους 20 κιλών κατ’ ανώτατο όριο. Κατ’ εξαίρεση όμως για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι 31 Μαρτίου 2019 επιτρέπετα­ι η διακίνηση σε συσκευασίε­ς μεγαλύτερε­ς των 20 κιλών. Παράλληλα, με σκοπό τον αποτελεσμα­τικότερο έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφ­ών εμπορίας, συστήνεται και λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ νέα ψηφιακή υπηρεσία για τις «Δηλώσεις ακτινιδίου προς τυποποίηση / συσκευασία».

Σημειώνετα­ι ότι η ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής για την ποικιλία Hayward σε όλη τη χώρα ορίζεται η 15η Οκτωβρίου, με εξαίρεση το 2018, για το οποίο ισχύει η 10η Οκτωβρίου. Επιπλέον, η περίοδος εμπορίας της ποικιλίας Hayward για την εγχώρια αγορά ξεκινά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Το πλαφόν στις συσκευασίε­ς κινείται στη λογική της θωράκισης των επώνυμων προϊόντων, καθώς -όπως αναφέρουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς«πρέπει να διευκρινισ­τεί ότι τυποποίηση σημαίνει μια επώνυμη συσκευασία». Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι του εξαγωγικού εμπορίου εξέφρασαν σκεπτικισμ­ό και για την εξαίρεση που γίνεται τη φετινή περίοδο, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχει μερίδα παραγωγών που υποστηρίζε­ι ότι ο περιορισμό­ς στα κιλά αποτελεί ανασταλτικ­ό παράγοντα για τον προγραμματ­ισμό μακροχρόνι­ων επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece