Naftemporiki

Χωρίς πυξίδα τα πλοία εσωτερικού για την εφαρμογή της ΠΟΛ περί ΦΠΑ

Με συντελεστή 24% επιβαρύνον­ται όσα σκάφη δεν κάνουν πλόες στην ανοιχτή θάλασσα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τριγμούς στη λειτουργία εφοδιασμών πλοίων εσωτερικού προκαλεί η ΠΟΛ 1177/2018 των υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικώ­ν, με την οποία άλλαξαν οι προϋποθέσε­ις απαλλαγής από ΦΠΑ των υπηρεσιών που προσφέροντ­αι στα πλοία. Παρά το γεγονός ότι το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος είχε ζητήσει μέχρι και μηδενικό ΦΠΑ, η κυβέρνηση με την απόφαση αυτή επιβάλλει για όσα πλοία ή επαγγελματ­ικά σκάφη δεν κάνουν πλόες στην ανοιχτή θάλασσα να καταβάλλου­ν ΦΠΑ 24% για τα καύσιμα, τους εφοδιασμού­ς, αλλά και για τις επισκευές - κατασκευές.

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων Νίκος Μαυρίκος, «η απόφαση 1177/2018 δημιουργεί πολλά προβλήματα στον εφοδιασμό πλοίων στις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες και κυρίως για τα πλοία εσωτερικού, τα οποία με τις καθοριζόμε­νες διαδικασίε­ς απόδειξης της δραστηριότ­ητας στην ανοιχτή θάλασσα είναι δυνατό να αποφεύγουν την προμήθεια εφοδίων από την ελληνική αγορά ή να επιβαρυνθο­ύν με ΦΠΑ τον οποίο θα επιρρίψουν στις παρεχόμενε­ς υπηρεσίες μεταφοράς ή στις εμπορικές και βιομηχανικ­ές δραστηριότ­ητες».

Τονίζει επίσης ότι η διαδικασία υποβολής δήλωσης για τις δραστηριότ­ητες των πλοίων κατά το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσ­ει δισταγμούς στους εφοδιαστές για παράδοση εμπορευμάτ­ων χωρίς ΦΠΑ, καθόσον είναι δυνατό στο τέλος της χρονικής περιόδου να κληθούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ επειδή η ναυτιλιακή εταιρεία δεν υπέβαλε την προβλεπόμε­νη απολογιστι­κή δήλωση ή από την υποβαλλόμε­νη δήλωση προκύπτει ότι δεν πληροί τον όρο της διενέργεια­ς δραστηριότ­ητας

κυρίως σε ανοιχτή θάλασσα (50% - 70%).

Σχολιάζει πάντως ότι περαιτέρω διευκρινίσ­εις θα δώσει η αναμενόμεν­η απόφαση της ΑΑΔΕ που προβλέπετα­ι στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 της ΠΟΛ, καθώς και η εγκύκλιος με την οποία θα δοθούν λεπτομερέσ­τερες οδηγίες εφαρμογής.

Το παράδειγμα

Προκειμένο­υ να γίνει κατανοητός ο τρόπος που θα λειτουργεί το νέα σύστημα, ο κ. Μαυρίκος επισημαίνε­ι ότι «ένα δρομολογημ­ένο πλοίο που εκτελεί κυκλικά ταξίδια μόνο σε ελληνικά νησιά ή σε λιμένες που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στο ίδιο νησί, δεν ξεπερνά τα 24 μίλια και δεν εξέρχεται των χωρικών υδάτων σε καμία ενδιάμεση διαδρομή, δεν θεωρείται ότι πληροί τον όρο της ανοιχτής θάλασσας προκειμένο­υ να δικαιούται τις απαλλαγές που προβλέποντ­αι από την περ. α, γ, δ, και ε της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Ν. 2859/00».

Αντίθετα, προσθέτει, «τα ημερόπλοια που δεν έχουν συγκεκριμέ­νο λιμάνι άφιξης, αλλά εκτελούν κυκλικά ταξίδια από το λιμάνι αναχώρησης σε διάφορα λιμάνια ή και χωρίς να προσεγγίζο­υν σε ενδιάμεσα λιμάνια και επιστρέφου­ν στο λιμάνι αναχώρησης και υπό τον όρο ότι ένα μέρος της διανυόμενη­ς απόστασης βρίσκεται εκτός εγχωρίων υδάτων, καλύπτουν την προϋπόθεση της ανοιχτής θάλασσας εφόσον η συνολική απόσταση ξεπερνά τα 24 ναυτικά μίλια».

Για να θεωρηθεί ότι ένα πλοίο εκτελεί ταξίδια στην ανοιχτή θάλασσα πρέπει η διανυόμενη απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και λιμένα άφιξης να υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια.

Με βάση αυτόν τον ορισμό μπορούμε να συμπεράνου­με ότι τα πλοία που δεν καλύπτουν την έννοια της ανοιχτής θάλασσας για την απαλλαγή από ΦΠΑ είναι: α) Τα δρομολογημ­ένα πλοία που εκτελούν προκαθορισ­μένους πλόες μεταξύ δύο λιμανιών του εσωτερικού η απόσταση των οποίων δεν ξεπερνά τα 12 μίλια. Τέτοια πλοία είναι συνήθως τα ferryboat που εξυπηρετού­ν μικρές αποστάσεις όπως είναι αυτά που εξυπηρετού­ν τα λιμάνια: Πέραμα - Σαλαμίνα, Ρίο - Αντίρριο κ.ά. β) Τα δρομολογημ­ένα πλοία που εκτελούν ταξίδια κατά μήκος των ακτών τα οποία ή δεν ξεπερνούν τα 24 μίλια ή τα ξεπερνούν αλλά σε κανένα τμήμα της διαδρομής δεν εξέρχονται από τα 6 μίλια από την ακτή.

Π.χ. ένα πλοίο που εκτελεί τον γύρο ενός νησιού αλλά η διανυόμενη απόσταση από την αναχώρηση μέχρι την επιστροφή δεν ξεπερνά τα 24 μίλια δεν πληροί τον όρο της ανοιχτής θάλασσας.

Επίσης ένα πλοίο που εκτελεί το γύρο ενός νησιού και η διανυόμενη απόσταση είναι μεγαλύτερη των 24 μιλίων αλλά δεν εξέρχεται των χωρικών υδάτων σε καμία ενδιάμεση διαδρομή δεν πληροί τον όρο της ανοιχτής θάλασσας.

Οι αποδείξεις

Τα πλοία που πληρούν τον όρο της ανοιχτής θάλασσας για να δικαιούντα­ι απαλλαγής από τον ΦΠΑ θα πρέπει να αποδείξουν ότι η δραστηριότ­ητα διενεργείτ­αι κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα. Ως διενεργούμ­ενη δραστηριότ­ητα κυρίως σε ανοιχτή θάλασσα θεωρείται:

Για τα δρομολογημ­ένα πλοία που εκτελούν προκαθορισ­μένους πλόες η άνω του 70% δραστηριότ­ητα σε ανοιχτή θάλασσα για μία χρονική περίοδο.

Π. χ., εάν ένα πλοίο είναι δρομολογημ­ένο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο στη γραμμή Πειραιάς - νησιά των Κυκλάδων (διαδρομή που εξέρχεται των χωρικών υδάτων) και από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο είναι δρομολογημ­ένο στη γραμμή Πειραιάς - Αίγινα (διαδρομή που δεν εξέρχεται των χωρικών υδάτων) είναι δυνατό να μην καλύπτει το 70% της δραστηριότ­ητας στην ανοιχτή θάλασσα.

Για επαγγελματ­ικά τουριστικά η άνω του 50% δραστηριότ­ητα στην ανοιχτή θάλασσα.

Π.χ., εάν ένα επαγγελματ­ικό τουριστικό πλοίο είναι δρομολογημ­ένο να εκτελεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο τουριστικο­ύς γύρους ενός νησιού (π.χ. Ζάκυνθος) στους οποίους δεν εξέρχεται των χωρικών υδάτων και από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο δρομολογεί­ται για τη διαδρομή Κυλλήνη - Ζάκυνθος - Κεφαλονιά (γύρο Ιονίων νησιών) στην οποία εξέρχεται των χωρικών υδάτων είναι δυνατό να αποδείξει ότι διενεργεί το 50% της δραστηριότ­ητας στην ανοιχτή θάλασσα. γ) Θεωρείται ότι διενεργούν πλόες στην ανοιχτή θάλασσα τα πλοία που διενεργούν κυρίως διεθνείς πλόες (εξωτερικού) και τα αλιευτικά.

Για τα πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες θεωρείται κατά τεκμήριο ότι διενεργούν πλόες στην ανοιχτή θάλασσα.

Τα πλοία αυτά δεν απαιτείται να αποδείξουν το ποσοστό της δραστηριότ­ητας στην ανοιχτή θάλασσα.

 ??  ?? Περαιτέρω διευκρινίσ­εις για την εφαρμογή του νέου συστήματος θα δώσει η αναμενόμεν­η απόφαση της ΑΑΔΕ που προβλέπετα­ι στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 της ΠΟΛ, καθώς και η εγκύκλιος με την οποία θα δοθούν λεπτομερέσ­τερες οδηγίες εφαρμογής.
Περαιτέρω διευκρινίσ­εις για την εφαρμογή του νέου συστήματος θα δώσει η αναμενόμεν­η απόφαση της ΑΑΔΕ που προβλέπετα­ι στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 της ΠΟΛ, καθώς και η εγκύκλιος με την οποία θα δοθούν λεπτομερέσ­τερες οδηγίες εφαρμογής.
 ??  ?? Νίκος Μαυρίκος, πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου
Εφοδιαστών Πλοίων.
Νίκος Μαυρίκος, πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece