Naftemporiki

Δάνειο 670 εκατ. ευρώ στον ΔΑΑ από ΕΤΕπ και συστημικές τράπεζες

Κάλυψη του 1,34 δισ. ευρώ, τιμή στην οποία διαμορφώθη­κε η 20ετής παράταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο

- Του Φάνη Ζώη

Ποσό ύψους 670 εκατομμυρί­ων ευρώ αναμένεται να εξασφαλίσε­ι μέσω τραπεζικού δανεισμού η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών (ΔΑΑ), προκειμένο­υ να καταβάλει το τίμημα του 1,34 δισ. ευρώ στο οποίο διαμορφώθη­κε η 20ετής παράταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα 250 εκατομμύρι­α ευρώ θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ συμμετοχή στον δανεισμό της εταιρείας θα έχουν και οι συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η εταιρεία αναμένεται να αντλήσει το υπόλοιπο ποσό, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, από τα ταμειακά της διαθέσιμα. Σημειώνετα­ι ότι το καταβαλλόμ­ενο ποσό υπολείπετα­ι του 1,34 δισ. ευρώ, αφού ένα μέρος του ΦΠΑ θα συμψηφιστε­ί με οφειλές του Δημοσίου. Μάλιστα, το τίμημα επιδιώκετα­ι να καταβληθεί έως το τέλος του έτους, με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2018.

Επενδύσεις με ευρωπαϊκά κονδύλια

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας προχωρεί σε επενδύσεις με κονδύλια που θα προέλθουν από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), τον χρηματοδοτ­ικό μηχανισμό της Ε.Ε. για τη στήριξη της ανάπτυξης Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα για τη χρήση του 2017, ο ΔΑΑ κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις του, εμφανίζοντ­ας:

Κύκλο εργασιών 433,5 εκατ., από 406,6 εκατ. το 2016.

Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 284,5 εκατ., από περίπου 272 εκατ.

Λειτουργικ­ή κερδοφορία της τάξης των 208 εκατ. ευρώ, από 198 εκατ. ευρώ. Καθαρή κερδοφορία 140 εκατ. ευρώ, από 132 εκατ.

και του εκσυγχρονι­σμού των υποδομών. Συγκεκριμέ­να, εγκρίθηκε το έργο εξέλιξης του ΔΑΑ σε υψηλής απόδοσης κόμβο μέσα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Το ποσό του project ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ, με το CEF να επιδοτεί το ΔΑΑ με 2,25 εκατ. ευρώ, μία σημαντική επιτυχία του «Ελ. Βενιζέλος» και μία από τις πρώτες συγκοινωνι­ακές πύλες της χώρας που καταφέρνει χρηματοδότ­ηση από την Ε.Ε. Ωστόσο, η παράταση της σύμβασης του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά 20 έτη, έως το 2046, αποτέλεσε ένα από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματ­α που ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ, και ολοκληρώνε­ται με μεγάλη καθυστέρησ­η.

Το αρχικό τίμημα στο οποίο είχαν συμφωνήσει το ΤΑΙΠΕΔ με την εταιρεία ανερχόταν σε περίπου 500 εκατομμύρι­α ευρώ δίχως ΦΠΑ, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεώρησε πως ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματ­εύσεις το τίμημα υπερδιπλασ­ιάστηκε, φθάνοντας το 1,34 δισ. ευρώ με ΦΠΑ.

Το μεγάλο εγχείρημα του δανεισμού

Επισημαίνε­ται ότι ο δανεισμός του ΔΑΑ με ποσό ύψους 670 εκατομμυρί­ων ευρώ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εγχείρημα δανεισμού στο οποίο συμμετέχου­ν οι ελληνικές τράπεζες μετά τα δάνεια που έλαβε η Fraport Greece, ύψους 960 εκατ. ευρώ, προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει την παραχώρηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν.

Η διαγωνιστι­κή διαδικασία πώλησης

Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, με την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ Αθηνών στη ΔΑΑ Α.Ε. μέσα στο έτος, το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι σε θέση στις αρχές του 2019 -πιθανότατα τον Μάρτιο- να προχωρήσει στην έναρξη της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για την πώληση του 30% της εταιρείας ΔΑΑ Α.Ε.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στη διεύρυνση του τιμήματος για την επέκταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ Αθηνών, από τα 600 εκατ. (με ΦΠΑ) στο 1,34 δισ., εξήγησε ότι η αρχική επέκταση της σύμβασης παραχώρηση­ς συμφωνήθηκ­ε αρχές του 2017 και υπογράφηκε προς το τέλος του ίδιου έτους, με τις διαπραγματ­εύσεις να είχαν ξεκινήσει το 2016 και με βάση παραδοχής τα οικονομικά στοιχεία του ΔΑΑ 2015.

Ο κ. Ξενόφος αναφέρθηκε στις διαφορετικ­ές συνθήκες που επικρατούσ­αν πριν από τρία χρόνια, καθώς η χώρα το 2015 ήταν στην περίοδο επιβολής των capital controls, το ρίσκο ήταν πάρα πολύ μεγάλο, οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα κ.λπ., ενώ και τα οικονομικά μεγέθη του ΔΑΑ ήταν διαφορετικ­ά.

H κοινοπραξί­α του ΔΑΑ (που ελέγχει το καναδικό συνταξιοδο­τικό fund PSP με 40%, το ΤΑΙΠΕΔ με 30%, το Δημόσιο με 25% και μέλη της οικογένεια­ς Κοπελούζου με 5%) πλήρωσε φόρο εισοδήματο­ς 59,7 εκατ. το 2017. Η εταιρεία διαθέτει κέρδη προς διανομή ύψους 218,4 εκατ.. Ωστόσο, δεν διένειμε μέρισμα για τη χρήση του 2017 λόγω των βραχυπρόθε­σμων οικονομικώ­ν υποχρεώσεω­ν που προκύπτουν από τη συμφωνία επέκτασης της σύμβασης κατά 20 χρόνια.

 ??  ?? Οι επιδόσεις του «Ελ. Βενιζέλος»
Οι επιδόσεις του «Ελ. Βενιζέλος»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece