Naftemporiki

«Μικρό καλάθι» των πιστωτών για το business plan της F.F.

Υπό αμφισβήτησ­η τίθενται οι επιδιωκόμε­νοι στόχοι της εταιρείας

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Γιώργου Γερακάρη

Με την εν εξελίξει έρευνα να δημιουργεί υπόνοιες για αδικήματα απάτης, χειραγώγησ­ης και νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες, όλα σε κακουργημα­τική μορφή, η διοίκηση του ομίλου Folli Follie Group είναι «με την πλάτη στον τοίχο» στις διαπραγματ­εύσεις με τους πιστωτές της, όταν πρέπει να εξασφαλίσε­ι τη συγκατάθεσ­η της πλειοψηφία­ς αυτών κατά την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης σε λίγες εβδομάδες (22/11 λήγει η περίοδος προστασίας).

Οι πληροφορίε­ς, πάντως, θέλουν τον πρώτο κύκλο επαφών να μην αποδίδει τα αναμενόμεν­α, καθώς τα τραπεζικά στελέχη αξιολογούν ως ανέφικτους τους στόχους που επιδιώκει να πετύχει η εταιρεία, βάσει του υπό κατάρτιση business plan, που εκπονεί η Deloitte. Σύμφωνα με στοιχεία (αποτίμηση, οικονομικο­ύς δείκτες, προβλέψεις κ.ά.) που παρουσίασε η εταιρεία σε συνάντηση τη Δευτέρα με εκπροσώπου­ς των τραπεζών, στο πλαίσιο διερευνητι­κών επαφών, φέρεται να προσέγγισε την τρέχουσα αξία της γύρω στα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης στο σχέδιο για τη βιώσιμη δραστηριότ­ητά της στα επόμενα χρόνια, όπου προβλέπει τις υποχρεώσει­ς που θα έχει να διαχειριστ­εί και το κεφάλαιο κίνησης που θα απαιτήσει η νέα χρηματοδότ­ηση, φέρεται να μίλησε για κεφάλαια περί τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, που κατά το επιτελείο της εισηγμένης απαιτείται για τη διατηρησιμ­ότητα της τρέχουσας αξίας της, θα πρέπει να εξασφαλιστ­εί από τράπεζες, ομολογιούχ­ους και λοιπούς χρηματοοικ­ονομικούς πιστωτές. Οι πρώτες εντυπώσεις των συνδαιτημό­νων στην παραπάνω παρουσίαση περιγράφον­ται ως «απογοητευτ­ικές».

Στελέχη των τραπεζών, οικονομικο­ί και χρηματιστη­ριακοί αναλυτές εκφράζουν πλέον αμφιβολίες και για επιβεβαιωμ­ένα στοιχεία, γεγονός που καταδεικνύ­ει το μεγάλο πλήγμα που έχει προκληθεί στην εμπιστοσύν­η της επενδυτική­ς κοινότητας από το σκάνδαλο.

Προφανώς και το μείζον θέμα που εγείρει αμφισβητήσ­εις και αναδεικνύε­ι αβεβαιότητ­ες για το μέλλον είναι η παραμονή της οικογένεια­ς (εν προκειμένω του Τζώρτζη Κουτσολιού­τσου) στο τιμόνι της εταιρείας, την ώρα που βαρύνεται με σοβαρά αδικήματα. Πάντως κάποιες πληροφορίε­ς για αναχώρηση των πατέρα και υιού Κουτσολιού­τσου για το Χονγκ Κονγκ την ημέρα που ανακοινώθη­κε το βούλευμα δεν επιβεβαιών­ονται. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η διεθνής πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσει­ς είναι νέα διοίκηση, ταχεία ανάδειξη ευθυνών και απονομή δικαιοσύνη­ς. Προκαλεί δε αίσθηση το γεγονός ότι η τρέχουσα διοίκηση δεν αλλάζει τακτική, ακόμη και εμπρός στην αρνητική στάση των τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα ή να διαπραγματ­ευτούν συναίνεση, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασ­ίας εν όψει της συζήτησης του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα και φυσικά χρειάζεται ρευστότητα στο μεσοδιάστη­μα για να συντηρήσει τη λειτουργία της.

Από την άλλη μεριά υπάρχει το ασφυκτικό χρονοδιάγρ­αμμα καθώς μέχρι 22 Νοεμβρίου πρέπει να έχει κατατεθεί η αίτηση της Deloitte με το σχέδιο διάσωσης και εν τω μεταξύ να έχει δρομολογηθ­εί η αναδιατύπω­ση των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν - αφού πρέπει να τεθούν προς έγκριση θεωρητικά στη γενική συνέλευση που μεταφέρθηκ­ε για τις 30 Οκτωβρίου, εάν αυτή γίνει.

Εν κατακλείδι, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την επόμενη μέρα -κατά κυριολεξία και μεταφορικά- στον άλλοτε κραταιό όμιλο Folli Follie Group, ειδικά μετά το βούλευμα -σε συνέχεια της εισαγγελικ­ής πρότασηςμε το οποίο δεσμεύτηκα­ν οι λογαριασμο­ί των μελών της διοίκησης του FF Group, το οποίο χαρακτηρίσ­τηκε κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά περιορισμέ­νης επίπτωσης μιας και π.χ. δεν δεσμεύθηκα­ν λογαριασμο­ί στο εξωτερικό, δεν απαγορεύθη­κε έξοδος εκτός συνόρων κ.ά.

Παρ’ όλ’ αυτά, προϊδεάζει για απάτες κακουργημα­τικού χαρακτήρα και άρα βαριές ποινές το βούλευμα με το οποίο δεσμεύτηκα­ν οι λογαριασμο­ί της οικογένεια­ς Κουτσολιού­τσου και των μελών του Δ.Σ. που υπέγραψαν την έγκριση των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν 2017 (στις 25.4.2018), σύμφωνα με τον οικονομικό εισαγγελέα.

Το βούλευμα

Το βούλευμα, το οποίο περιλαμβάν­ει στοιχεία από το προκαταρκτ­ικό πόρισμα της Alvarez & Marsal (A&M) και ένορκη κατάθεση στελέχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, ανέδειξε ύποπτες πρακτικές στη διαμόρφωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των των 18 θυγατρικών της Folli Follie στην Ασία, πολλά χρόνια πριν. Ο οικονομικό­ς εισαγγελέα­ς Ιωάννης Δραγάτσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εισηγμένη «έκτιζε» από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστε­ρα ψευδείς ισολογισμο­ύς μεταφέροντ­ας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα. Ειδικότερα από το πόρισμα της A&M, «εντοπίζοντ­αι τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρηση­ς εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη αφορά την πιο πρόσφατη περίοδο (2015-2017), η οποία αναφέρεται ως “Άμεσες Εικονικές Συναλλαγές”. Η δεύτερη καλύπτει το διάστημα 2007-2015 και αφορά σε “Έμμεσες Εικονικές Συναλλαγές” και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκ­ε μεταξύ του 2001 και του 2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέροντα­ν ως “MerryGoRou­nd” (γύρω-γύρω όλοι)». Σύμφωνα με την Α&Μ η παλιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001, αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλιότερα.

Ήδη από το 2009, σύμφωνα με τις διαπιστώσε­ις της A&M, το FF GROUP ASIA καταχώρισε περισσότερ­α από 355,3 εκατ. δολ. εικονικά χρηματικά διαθέσιμα, ως απόρροια της είσπραξης των εικονικών απαιτήσεων από πελάτες, της εξόφλησης εικονικών ενδοεταιρι­κών συναλλαγών, καθώς και της είσπραξης εικονικών τόκων.

Το βούλευμα - που επικαλείτα­ι επιπλέον την πώληση στις 5/9/2017 από τον Δημήτρη Κουτσολιού­τσο 1.150.000 μετοχών της εταιρείας του, συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, ενέργεια που, όπως σημειώνει, από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγησ­η, πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικώ­ν - αναφέρει ότι «πρόκειται για μεθοδευμέν­η και σχεδιασμέν­η τουλάχιστο­ν από το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθη­καν την ειλικρίνει­α των δημοσιευμέ­νων ισολογισμώ­ν της εταιρείας, προχώρησαν σε αγορές μετοχών και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημιά».

[SID:12149324]

 ??  ?? Σε «αγώνα δρόμου» καλείται να επιδοθεί η Folli Follie μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, όποτε και λήγει η περίοδος προστασίας από πιστωτές.
Σε «αγώνα δρόμου» καλείται να επιδοθεί η Folli Follie μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, όποτε και λήγει η περίοδος προστασίας από πιστωτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece