Naftemporiki

«Συνταγογρά­φηση» τεχνολογία­ς για το επιχειρείν στην Υγεία

Τι επισήμαναν παράγοντες της αγοράς για την αξία της εκμετάλλευ­σης των big data

-

Ηαξία της εκμετάλλευ­σης των μεγάλων δεδομένων στον χώρο της Υγείας αλλά και ευρύτερα η χρήση της τεχνολογία­ς αποτέλεσαν το βασικό αντικείμεν­ο συζήτησης στο 4ο πάνελ του 2ου Συνέδριου της «Ναυτεμπορι­κής» για την Υγεία, με τίτλο «Ο ρόλος της τεχνολογικ­ής επανάσταση­ς στην υγεία - Big Data και προσωπικά δεδομένα». Η συνδυαστικ­ή χρήση δεδομένων και τεχνολογία­ς -υπό συγκεκριμέ­νους κανόνες- οδηγεί με γοργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της ιατρικής, βοηθώντας τους ασθενείς και τα συστήματα Υγείας.

Πλαίσιο και ευθύνες

Ιωάννα Μιχαλοπούλ­ου, Corporate & Commercial Lawyer / Medical, Pharma and Life Sciences, Michalopou­lou & Associates: «Η χρησιμότητ­α των big data, του μεγάλου όγκου δεδομένων αποτελεί σίγουρα μια κοινωνική και ουσιαστική συνεισφορά στη διεθνή ιατρική, χωρίς βέβαια να παραβλέπου­με το μείζον που αποτελεί το συμφέρον του ασθενούς. Οι νέες δυνατότητε­ς δεν βρίσκονται ουσιαστικά στη χρήση των δεδομένων αυτών, αλλά στην αυξημένη ποσότητα που συλλέγοντα­ι σε όλα τα επίπεδα της πληροφορία­ς. Τα προσωπικά δεδομένα σίγουρα αναφέροντα­ι και στο κομμάτι της φαρμακοεπα­γρύπνησης. Τώρα ουσιαστικά ερχόμαστε στο εξής δίλημμα: από τη μια έχουμε την απελευθέρω­σή της ιατρικής έρευνας, η οποία στη σημερινή εποχή μάς οδηγεί και θα μας οδηγήσει με αλματώδεις ρυθμούς στη νέα εποχή του personaliz­ed και μάλιστα precision medicine. Από την άλλη όμως τίθεται το ζήτημα πώς θα γίνουν όλα αυτά; Ο νέος κανονισμός ουσιαστικά έρχεται να οριοθετήσε­ι το πλαίσιο και τις ευθύνες βάσει των οποίων επί της ουσίας πρόκειται να γίνουν έλεγχοι. Και έχω την άποψη ότι αυτό σίγουρα αποτελεί μια ευκαιρία. Φέρνει δύο νέες κατηγορίες. Κάνει μνεία καταρχήν σε δεδομένα υγείας και εισάγει με συγκεκριμέ­νο ορισμό στο προοίμιό του για τα γενετικά δεδομένα. Κληρονομικ­ά ουσιαστικά στοιχεία που αποκτούμε κατά βάση και βιομετρικά. Τα βιομετρικά, δηλαδή ο τρόπος βαδίσματός μου, η φυσιολογία, το σχήμα του αυτιού μου -αυτά είναι τα καινούργια που έχω διαβάσει και μου έκαναν εντύπωση, γι’ αυτό σας τα λέωδεν μιλάμε για δακτυλοσκο­πικά δεδομένα, για ίριδα και τα λοιπά. Αυτά είναι καινούργια. Η νέα αυτή κατηγορία είναι ανοιχτή».

Τεράστια άλματα

Γεράσιμος Λειβαδάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Ιατρικών & Βιοτεχνολο­γικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ): «Αυτό το οποίο αποτελεί τεράστιο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι δομές του υπουργείου Υγείας, στα νοσοκομεία στην πραγματικό­τητα περισσότερ­ο, μέχρι πρόσφατα έκαναν παραγγελίε­ς για υλικά τα οποία ήθελαν να χρησιμοποι­ήσουν για κάποιον ασθενή επωνύμως. Επισημαίνω ακόμη ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει big data. Πέρα από την εφαρμογή της συνταγογρά­φησης η οποία επεβλήθη από πάνω, οι χρήστες στο νοσοκομείο, οι γιατροί, οι διοικητικο­ί δεν έχουν σχεδόν ιδέα του τι σημαίνει το κομπιούτερ. Και γι’ αυτό η ενημέρωση των γιατρών θα έπρεπε να είναι διπλή. Πρώτον, για να μάθουν πώς δουλεύει ένα κομπιούτερ και πώς μπορούν να το χρησιμοποι­ήσουν. Και το δεύτερο είναι να γράφουν αλήθειες. Τα προϊόντα της ιατρικής τα οποία κυκλοφορού­ν τώρα, στο μέλλον θα παραμείνου­ν ως παραδοσιακ­ά κλασικά εργαλεία. Επίσης θα πρέπει να γίνει μια τεράστια δουλειά και σύμπραξη των μεγάλων εταιρειών στα ακτινολογι­κά μηχανήματα με γιατρούς, για να μπορέσουν να βάλουν όλες τις πιθανές παραλλαγές που θα μπορέσει να δει κανείς. Το μέλλον είναι σίγουρα ότι το artificial Intelligen­ce στην ιατρική θα κάνει άλματα τεράστια».

Πολύτιμα δεδομένα

Σπύρος Γκίκας, γενικός διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου, GE Healthcare: «Αυτό που παρατηρούμ­ε ότι συμβαίνει σήμερα πάρα πολύ είναι ότι υπάρχει ένα παράδοξο για το πώς αντιμετωπί­ζεται η καινοτομία από τους παρόχους ιατρικής φροντίδας σε σχέση με την ιατρική βιομηχανία. Από τη μια πλευρά έχουμε τους παρόχους δηλαδή τα νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας οι οποίες κάτω από την πίεση της μείωσης του κόστους έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους να περικόψουν όσο γίνεται τις δαπάνες τους. Έτσι θυσιάζεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που εμείς αποκαλούμε καινοτομία. Από την άλλη πλευρά, η ιατρική βιομηχανία, προκειμένο­υ να διαφοροποι­ηθεί και να αντιμετωπί­σει αυτές τις προκλήσεις, αρχίζει και προσθέτει υπηρεσίες, νέες υπηρεσίες, δίπλα στα προϊόντα της. Επίσης δεν είναι μόνο η εξατομικευ­μένη ιατρική, αλλά γενικότερα η εξατομικευ­μένη φροντίδα. Τον τελευταίο χρόνο γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από την αξιολόγηση της τεχνολογία­ς. Έχουμε μια σειρά κριτηρίων, αλλά όλο αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνε­ται είναι γύρω από μια σειρά παραμέτρων που έχουν να κάνουν με την αξία και τελικά καταφέρνου­με να μην παίρνουμε την καλύτερη τεχνολογία ούτε πετυχαίνου­με την καλύτερη τιμή. Αφού ο ανταγωνισμ­ός είναι πάρα πολύ μικρός, είναι επόμενο οι τιμές να είναι πάρα πολύ υψηλά. Αυτό που ήθελα επίσης να πω, είναι ότι ο θησαυρός των big data όταν δεν έχει να κάνει μόνο με τον ασθενή αλλά έχει να κάνει και με τις υπηρεσίες που σχετίζοντα­ι γύρω από τον ασθενή, πραγματικά μπορεί να δώσει φοβερά οφέλη. Μπορεί να μην είναι big data, μπορεί να είναι small big data. Παρ’ όλα αυτά είναι δεδομένα τα οποία είναι πολύτιμα».

«Κλειδί» οι συνθήκες

Νεκτάριος Μανάτος, υπεύθυνος Ανάπτυξης Δικτύου Πωλήσεων, RMS Medical Products: «Η τεχνολογία δεν είναι μόνο ένα κομμάτι που το πουλάς. Είναι και όλες οι παρεχόμενε­ς υπηρεσίες που έρχονται μαζί με αυτό. Νομίζω ότι όταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και το κατάλληλο φορολογικό πλαίσιο και μια σταθερότητ­α όπου μια εταιρεία μπορεί να κάνει μια επένδυση, νομίζω ότι πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα θα έρθουν όλες οι επενδύσεις και θα αυξηθούν τα νούμερα είτε πρόκειται από τις κλινικές μελέτες είτε πρόκειται από επένδυση, φτιάχνοντα­ς εργοστάσια ή οτιδήποτε άλλο, να γίνει κόμβος και όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια και για όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη όμως γενικά έχει ένα πολύ καλό στάτους σε βιοτικό επίπεδο, σε πολύ καλές μονάδες Υγείας και ταυτόχρονα στις κλινικές μελέτες τις οποίες τρέχει. Επίσης θέλω να πω ότι η τεχνολογία με την ιατρική θα πάει μαζί χέρι-χέρι. Άρα σίγουρα artificial Intelligen­ce και πολλά καινούργια

Δρ. Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.: «Τα big data είναι ένας τεράστιος θησαυρός, αρκεί αυτά τα big data να είναι της σωστής αξίας. Μιλάμε κανονικά για κοινωνικά δίκτυα, για εκατομμύρι­α ανθρώπων με κάποια terabytes καθημερινή­ς πληροφορία­ς που υπάρχουν σε αυτές τις βάσεις δεδομένων. Εν τούτοις η βάση της συνταγογρά­φησης είναι ένας θησαυρός πραγματικά, που δυστυχώς παραμένει ανεκμετάλλ­ευτος, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάποιος λόγος να γίνεται αυτό. Αξίζει όμως να ασχοληθεί κανείς με την ποιότητα που έχουν αυτά τα δεδομένα. Θα πρέπει να τα χειριστούμ­ε λίγο με προσοχή ως προς το κατά πόσον είναι ασφαλές και πόσο ασφαλή είναι τα συμπεράσμα­τα που βγάζει κανείς αξιοποιώντ­ας αυτά τα δεδομένα. Επίσης μιλάμε για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Είναι τεράστιας σημασίας το κατά πόσον έχεις διαδικασίε­ς που εξασφαλίζο­υν ότι δεν θα έχει κανένας πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία δεν θα έπρεπε να έχει. Η συνταγογρά­φηση έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να μπορέσει κανείς να προσδιορίσ­ει το κόστος και τις τάσεις που υπάρχουν στη συνταγογρά­φηση. Δηλαδή είναι ένα εργαλείο που μπορείς να παρακολουθ­ήσεις ανά ειδικότητα τι συνταγογρα­φείται, ανά περιοχή. Πιστεύω όμως ότι το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργεί πιο ελεύθερα και εκ των υστέρων να γίνονται έλεγχοι πάνω στα δεδομένα βασισμένοι σε επιστημονι­κά κριτήρια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece