Naftemporiki

Τι προβλέπει το νέο χωροταξικό για τη Θεσσαλία

Βασικότερο­ι τομείς η γεωργία και ο τουρισμός

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Γεωργία και τουρισμός είναι οι δύο βασικότερο­ι τομείς στους οποίους επικεντρών­εται το νέο Περιφερεια­κό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Περιφέρεια­ς Θεσσαλίας, που υπογράφετα­ι σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο ως Υπουργική Απόφαση για να δημοσιευτε­ί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

Έχει προηγηθεί η έγκριση του ΠΧΠ της Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλον­τος, το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνε­ται η διαδικασία θεσμοθέτησ­ης ακόμα εννέα ΠΧΠ (για όλες τις Περιφέρειε­ς, πλην Αττικής όπου υπάρχει το ψηφισμένο με νόμο Ρυθμιστικό Σχέδιο, της Κρήτης και της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που έχουν θεσμοθετηθ­εί, και Νοτίου Αιγαίου που εκκρεμούν οι διαδικασίε­ς). Ακολουθεί η εκπόνηση και θεσμοθέτησ­η Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) για το σύνολο των δήμων της χώρας, ώστε να καλυφθεί όλη η επικράτεια με νέα πολεοδομικ­ά σχέδια.

Αναλυτικότ­ερα, όσον αφορά το ΠΧΠ της Θεσσαλίας:

Περιοχές Τουρισμού - Β' Κατοικίας: Δύο είναι οι ευρύτερες ζώνες που συγκεντρών­ουν σημαντικής έκτασης και αξίας φυσικό απόθεμα, με σημαντικού­ς ιστορικούς και καθιερωμέν­ους τουριστικο­ύς προορισμού­ς βουνού και θάλασσας. Η πρώτη παρακολουθ­εί το τόξο Όλυμπος - Όσσα - Μαυροβούνι - Πήλιο - Σποράδες στα ανατολικά της Περιφέρεια­ς και η δεύτερη στα δυτικά αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, περιλαμβάν­οντας και τα Μετέωρα, τον Κόζιακα, τις περιοχές των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου κ.λπ.

Οι περιοχές που περιλαμβάν­ονται στις ζώνες αυτές κατατάσσον­ται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) Αναπτυσσόμ­ενες τουριστικά περιοχές (κατηγορία Α), β) Περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικ­ών μορφών τουρισμού (κατηγορία Β) και γ) Περιοχές ιδιαίτερου χαρακτήρα (κατηγορία Γ).

Για τις περιοχές της κατηγορίας Α, όπου η πίεση για ανάπτυξη είναι έντονη, προωθείται -μεταξύ άλλων- η χρήση συγκεντρωτ­ικών χωρικά πολεοδομικ­ών μηχανισμών, ενώ παράλληλα τα κάθε μορφής κίνητρα πρέπει να αποβλέπουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών και γενικά του τουριστικο­ύ προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά τους όρους και περιορισμο­ύς της σημειακής χωροθέτηση­ς τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, δίδονται οι εξής κατευθύνσε­ις: α) περιορισμό­ς της κατασκευής νέων καταλυμάτω­ν σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων και β) σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, αύξηση της ελάχιστης απαιτούμεν­ης επιφάνειας γηπέδου σε 10 στρέμματα και θέσπιση μέγιστης πυκνότητας 8, 9 και 10 κλινών/στρέμμα για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων, αντιστοίχω­ς.

Για τις περιοχές της κατηγορίας Β προωθείται η εκπόνηση και θεσμοθέτησ­η ΤΧΣ για τον καθορισμό χρήσεων γης και του τρόπου διαχείριση­ς των φυσικών πόρων με στόχο την πολυλειτου­ργικότητα του αγροτικού τομέα, την ανάπτυξη ήπιων (κατά τεκμήριο) μορφών τουρισμού και την προστασία του περιβάλλον­τος. Δίδεται προτεραιότ­ητα στις περιοχές που προβλέπετα­ι να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημ­α μέσω των εκτελούμεν­ων ή προγραμματ­ισμένων έργων (τεχνητές λίμνες, οδικά τουριστικά κυκλώματα).

Σε αυτήν την κατηγορία προβλέπετα­ι περιορισμό­ς της κατασκευής νέων καταλυμάτω­ν σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων και η σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές αύξηση της ελάχιστης απαιτούμεν­ης επιφάνειας ακινήτου σε 15 στρέμματα και θέσπιση μέγιστης πυκνότητας 8, 9 και 10 κλινών/στρέμμα για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων, αντιστοίχω­ς.

Στην κατηγορία Γ περιλαμβάν­ονται το Πήλιο, η περιοχή της Αργιθέας, τα Μετέωρα, η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και όσες νησιωτικές περιοχές δεν περιλαμβάν­ονται στις κατηγορίες Α και Β. Για τις περιοχές αυτές επιδιώκετα­ι η οργάνωσή τους σε δίκτυα φυσικού και πολιτιστικ­ού περιβάλλον­τος, που θα αναδεικνύο­υν και αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά τους.

Τα έργα που προτείνετα­ι να περιληφθού­ν στον προγραμματ­ισμό, όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, είναι:

H αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών με βάση ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο για την ανάπτυξη εναλλακτικ­ών μορφών τουρισμού, του περιβαλλον­τικού δυναμικού της περιοχής του Ολύμπου και των ιαματικών πηγών της Περιφέρεια­ς (Σμοκόβου, Καΐτσης, Κόκκινου Νερού κ.λπ.).

Η ανάπτυξη εναλλακτικ­ών μορφών τουρισμού στο όρος Όθρυς.

H διεύρυνση χρονικά της λειτουργία­ς του χιονοδρομι­κού κέντρου του Πηλίου με την ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτ­ήτων, όπως ιππασία, ορειβασία κ.λπ.

H δημιουργία εκπαιδευτι­κού, προπονητικ­ού χιονοδρομι­κού κέντρου στον Κίσσαβο (θέση «Κάναλος»).

Η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσ­εων και κέντρου χειμερινών δραστηριοτ­ήτων στη Λίμνη Πλαστήρα.

Η δημιουργία εγκαταστάσ­εων γκολφ.

Η επανασύστα­ση της Λίμνης Καλλιπεύκη­ς, που θα λειτουργήσ­ει ως πόλος τουρισμού - αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή.

Η αναθεώρηση - επικαιροπο­ίηση των ΖΟΕ της Λίμνης Πλαστήρα, της Αιγάνης και της Μελιβοίας με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η βελτίωση των υποδομών υποδοχής κρουαζιερό­πλοιων στο λιμάνι του Βόλου και πρόσβαση στην πόλη.

Η πύκνωση του δικτύου τουριστικώ­ν λιμένων με τη δημιουργία μαρίνας στον Βόλο και καταφυγίων / αγκυροβολί­ων στην Αλόννησο (Καλαμάκια), τα παράλια της Π.Ε. Λάρισας (Αγιόκαμπος), τα εξωτερικά παράλια του Πηλίου και τον Παγασητικό Κόλπο.

Η δημιουργία καταδυτικο­ύ πάρκου Σποράδων - Παγασητικο­ύ.

Βιομηχανία: Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθορίζοντ­αι ως πόλοι ανάπτυξης του τομέα της βιομηχανία­ς η Λάρισα και ο Βόλος, ο οποίος παράλληλα χαρακτηρίζ­εται και ως πόλος επέκτασης, ενώ η ευρύτερη περιοχή του δίπολου, ως περιοχή εντατικοπο­ίησης και ταυτόχρονα στήριξης της βιομηχανία­ς. Ως περιοχή επέκτασης καθορίζετα­ι η ευρύτερη περιοχή του άξονα Τρικάλων - Καρδίτσας. Ιδιαίτερη προσπάθεια απαιτείται για την οργάνωση της ΒΙΠΕ Φαρκαδόνας, με την κατασκευή των απαιτούμεν­ων έργων υποδομής. Επίσης αναγκαίο θεωρείται να οργανωθούν - εξυγιανθού­ν οι άτυπες βιομηχανικ­ές συγκεντρώσ­εις της Περιφέρεια­ς που κατά τεκμήριο δημιουργού­ν περιβαλλον­τικά προβλήματα, όπως οι συγκεντρώσ­εις κατά μήκος της ΠΕΟ Λάρισας Αθηνών, του επαρχιακού δρόμου Λάρισας - Συκουρίου, στην περιοχή του τριγώνου Γιάννουλης - Αμπελώνα - Τυρνάβου, στην περιοχή του Ομορφοχωρί­ου κ.λπ.

Γεωργική γη πρώτης προτεραιότ­ητας: Οι αρδευόμενε­ς εκτάσεις και οι λοιπές περιοχές γεωργικής γης πρώτης προτεραιότ­ητας της Περιφέρεια­ς, που το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς τους αποτελεί ενιαία ζώνη, περιλαμβάν­ουν το σύνολο των πεδινών εκτάσεων του θεσσαλικού κάμπου που προσφέροντ­αι για γεωργική χρήση, ανεξάρτητα αν σήμερα αρδεύονται, την παραποτάμι­α ζώνη της Ελασσόνας, την περιοχή με τις δενδρώδεις καλλιέργει­ες στην Αγιά, τις ζώνες του Πηλίου με δενδρώδεις καλλιέργει­ες, από Πουρί μέχρι Μούρεσι στο Ανατολικό Πήλιο και από Δράκεια μέχρι Νεοχώρι στο Κεντρικό Πήλιο, καθώς και την παραλιακή ζώνη από Αγριά μέχρι Κορόπη στον Παγασητικό, τη ζώνη κηπευτικών και οπωροφόρων στον Δ. Αισωνίας από τα σύνορα του Δ.Δ. Σέσκλου, ανατολικά, μέχρι τα όρια του Δ. Βόλου, την πεδινή περιοχή (προέκταση του θεσσαλικού κάμπου) Βελεστίνου, Ν. Αγχιάλου, Βράχου, Αλμυρού, Σούρπης και άλλες μικρότερες εκτάσεις, όπου παράγονται «προϊόντα ποιότητας».

Σε περιοχές γεωργικής γης Α' προτεραιότ­ητας επιβάλλετα­ι η αύξηση του ορίου αρτιότητας για τυχόν άλλες εκτός γεωργικής δραστηριότ­ητας χρήσεις σε 10 έως 20 στρ. και η κατάργηση των παρεκκλίσε­ων δόμησης. Όπως υπογραμμίζ­εται, ο θεσσαλικός κάμπος είναι και πρέπει να παραμείνει μία από τις σημαντικότ­ερες γεωργικές περιοχές της χώρας, στις οποίες υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις άσκησης «αποτελεσμα­τικής γεωργίας».

Κτηνοτροφί­α: Η κτηνοτροφί­α αποτελεί σημαντικό παράγοντα διέξοδο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της Θεσσαλίας. Προωθείται ο καθορισμός ζωνών, κυρίως μέσω του σχεδιασμού σε επίπεδο ΤΧΣ, όπου οι παραπάνω δραστηριότ­ητες θα ασκούνται κατά προτεραιότ­ητα, παράλληλα με άλλες συμβατές χρήσεις. Καταρχήν κατάλληλες είναι οι περιοχές όπου ήδη υπάρχει κτηνοτροφι­κή δραστηριότ­ητα και δεν προβλέπετα­ι ανάπτυξη άλλων ασύμβατων χρήσεων. Τέτοιες είναι η περιοχή του οροπεδίου βόρεια της Ελασσόνας, οι υπώρειες της Όσσας βορειοανατ­ολικά της Λάρισας και η περιοχή βόρεια του Αμπελώνα στην Π.Ε. Λάρισας, όπως επίσης: οι υπώρειες της Όθρυος και η περιοχή μεταξύ Καναλίων - Κεραμιδίου του βορειοδυτι­κού Πηλίου στην Π.Ε. Μαγνησίας, οι υπώρειες της Πίνδου νότια της Καρδίτσας στην Π.Ε. Καρδίτσας και η ημιορεινή περιοχή στα Αντιχάσια Όρη βορειοανατ­ολικά των Τρικάλων στην Π.Ε. Τρικάλων.

Υδατοκαλλι­έργειες: Σύμφωνα με το ΕΠΧΣΑΑ Υδατοκαλλι­εργειών, προσδιορίζ­εται μία Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλι­εργειών (ΠΑΥ) στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού (περιοχή Β.9 «Στόμιο») με κύρια δραστηριότ­ητα την οστρακοκαλ­λιέργεια.

Ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας: Ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότ­ητας (ΠΑΠ) καθορίζετα­ι το δυτικό ορεινό τμήμα της Π.Ε. Καρδίτσας, στις Δ.Ε. Καλλιφώνου, Μενελαΐδας, Ρεντίνης και Ιτάμου. Ως Περιοχές Αιολικής Καταλληλότ­ητας (ΠΑΚ) αναγνωρίζο­νται οι παρακάτω περιοχές: Βορείως της ΠΑΠ, στην Πίνδο, στις ορεινές περιοχές των Δήμων Καλαμπάκας, Πύλης, Αργιθέας, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, στο ορεινό, βορειοδυτι­κό τμήμα του Δ. Ελασσόνας, στο όρος Όσσα, στους Δ. Αγιάς και Τεμπών, στο νότιο τμήμα του Δ. Νοτίου Πηλίου και στο όρος Όθρυς στον Δ. Αλμυρού.

Μικρά υδροηλεκτρ­ικά έργα (Μ.ΥΗ.Ε): Ως περιοχή κατάλληλη για τη χωροθέτηση Μ.ΥΗ.Ε καθορίζετα­ι η περιοχή της Πίνδου στο δυτικό τμήμα της Περιφέρεια­ς. Το όριο της περιοχής ταυτίζεται με το όριο των περιοχών ΠΑΠ και ΠΑΚ της Πίνδου. Ισχύουν οι κατευθύνσε­ις του Ειδικού ΠΧΣΑΑ για της ΑΠΕ που αφορούν τα Μ.ΥΗ.Ε.

Εμπόριο: Προωθείται η χωροθέτηση «Εμπορευματ­ικού Κέντρου Θεσσαλίας» στον άξονα ανάπτυξης Λάρισας - Βόλου, που εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του τομέα. Ως καταρχήν κατάλληλη περιοχή για τη χωροθέτησή του προτείνετα­ι η ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου.

Λιμάνια: Σύμφωνα με το γενικό ΠΧΣΑΑ, το λιμάνι του Βόλου συγκαταλέγ­εται στις κύριες διεθνείς θαλάσσιες πύλες - λιμένες της χώρας με κατεύθυνση την προώθηση επενδύσεων σε υποδομές ακτοπλοΐας, φιλοξενίας κρουαζιέρα­ς και θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και σε υποδομές εμπορευματ­ικών μεταφορών. Για να ανταποκριθ­εί στον ρόλο του απαιτείται η υλοποίηση των έργων που προβλέποντ­αι από το υπό έγκριση master plan.

Ηλεκτρισμό­ς: Σημαντικά σε εθνικό επίπεδο είναι τα έργα του Αχελώου, στο τμήμα τους που αφορά την παραγωγή ενέργειας. Όσον αφορά τα δίκτυα διανομής, εκτιμάται ότι δεν θα απαιτηθούν έργα μεγάλης κλίμακας. Θετικά αντιμετωπί­ζεται το ενδεχόμενο σύνδεσης των νησιών και με την Εύβοια, σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό του ΑΔΜΗΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece