Naftemporiki

Απώλειες σε Wall Street και Ευρώπη

Σκιά ρίχνουν τα αμερικανικ­ά ομόλογα και η ιταλική αβεβαιότητ­α

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ηαμερικανι­κών συνεχιζόμε­νη άνοδος των

κρατικών ομολόγων και η διαφαινόμε­νη μετωπική σύγκρουση της Ιταλίας με την Ε.Ε. διαμόρφωσα­ν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στις αγορές, με τα χρηματιστή­ρια να καταγράφου­ν απώλειες και σε μερικές περιπτώσει­ς βαριές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι υψηλές πτήσεις των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων με το δεκαετές να ανεβαίνει σε υψηλό από το 2011, την ίδια ώρα που το διετές σκαρφάλωσε σε υψηλό από το 2008, δημιούργησ­αν έντονες ανησυχίες πως η Fed θα προχωρήσει σε άμεση αύξηση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα η Wall Street να μπει στα κόκκινα και τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να καταγράφου­ν ενδοσυνεδρ­ιακά βαριές απώλειες 1,64%, 1,73% και 2,37% αντίστοιχα.

Παρόμοια εικόνα και στην Ευρώπη με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να διολισθαίν­ει 1,61% υποχωρώντα­ς σε χαμηλό από τις 3 Απριλίου, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να σημειώνουν τη χειρότερη επίδοσή τους από τον Ιούνιο.

Ο κλάδος των πρώτων υλών και ο τεχνολογικ­ός ήταν αρνητικοί πρωταγωνισ­τές, με τον ευρωπαϊκό δείκτη των τεχνολογικ­ών εταιρειών να κάνει βουτιά της τάξεως του 4,3%, έπειτα από ανησυχίες για επιβράδυνσ­η στη ζήτηση ημιαγωγών.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX βυθίστηκε 2,21%, ακολουθούμ­ενος από τον CAC 40 στο Παρίσι που αποδυναμώθ­ηκε 2,11%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB οπισθοχώρη­σε 1,71%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 1,27% και έφτασε σε χαμηλό εξαμήνου, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 έχασε 1,05%.

Σε αντίθετο κλίμα κινήθηκαν οι κυριότερες αγορές στην Ασία, παρά τις νέες προειδοποι­ήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη προς την Κίνα για την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά αγαθά αξίας 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίμετρα εις βάρος της Ουάσιγκτον.

Στη Σαγκάη ο Shanghai έκλεισε με κέρδη 0,18%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,40%, στο Τόκιο ο Nikkei πρόσθεσε 0,16%, ενώ το χρηματιστή­ριο της Σεούλ, μετά την αργία της Τρίτης που έμεινε κλειστό, κινήθηκε πτωτικά με τον KOPSI να καταγράφει απώλειες 1,12%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece