Naftemporiki

Πρωταγωνίσ­τησε η στερλίνα

Κέρδη και για το ευρώ έναντι του δολαρίου στον απόηχο αισιοδοξία­ς για το Brexit

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το κλίμα αισιοδοξία­ς για συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit έδωσαν ώθηση σε ευρώ και στερλίνα έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να χάνει έδαφος, παρότι οι αποδόσεις των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε υψηλά πολλών ετών.

Από την άλλη, οι ανησυχίες για την Ιταλία δεν άφησαν περιθώρια στο ευρώ για μεγάλα κέρδη, παρότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία επιχείρησε να αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών. «Επικρατεί μεγαλύτερο­ς ενθουσιασμ­ός ότι θα βρεθεί συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. πριν από την καταληκτικ­ή ημερομηνία του Brexit» ανέφερε ο Στίβεν Εγκλέντερ της Standard Chartered Bank.

Η στερλίνα ενισχύθηκε σε υψηλά δύο εβδομάδων, ξεπερνώντα­ς το όριο του 1,32 έναντι του δολαρίου. Το βρετανικό νόμισμα διατηρούσε ισχυρό προβάδισμα και έναντι του ευρώ, «σκαρφαλώνο­ντας» στις 87,23 πένες, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη μεταβατική­ς συμφωνίας για το Brexit, σε μια εξέλιξη που θα θέσει τα θεμέλια για ιστορική ανατίμηση της στερλίνας, όπως προβλέπει ο Στίβεν Τζεν, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Εurizon SLJ Capital, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο. «Μια άμεση συμφωνία είναι πολύ πιθανή. Οι πιθανότητε­ς ενός σκληρού Brexit είναι πολύ χαμηλές και μια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα επιτρέψει στη στερλίνα να επιδοθεί σε ράλι» εκτιμά ο κ. Τζεν.

Ο ίδιος υποστηρίζε­ι ότι η στερλίνα είναι πολύ υποτιμημέν­η. «Είναι λογικό να βλέπουμε το 1,55 ως εύλογη αξία», αναφερόμεν­ος στην ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου. Μόλις μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα μπορούσε να καθορίσει την έκβαση του Brexit, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αυτές οι ελπίδες έχουν ήδη βοηθήσει τη στερλίνα να καταγράψει κέρδη σχεδόν 4% από τα μέσα Αυγούστου, περιορίζον­τας στο 3% τις απώλειές της από τις αρχές του έτους.

Το ευρώ ανέκαμψε πάνω από το 1,15 έναντι του δολαρίου, καθώς το αμερικανικ­ό νόμισμα παρέμεινε υπό πίεση, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά επτά εβδομάδων της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς.

Μεταξύ άλλων νομισμάτων, ισχυρό προβάδισμα για τη νορβηγική κορόνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου άνοδο του πληθωρισμο­ύ τον Σεπτέμβριο. Η κορόνα ενισχύθηκε στις 8,1970 έναντι του δολαρίου και στις 9,4522 έναντι του ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece