Naftemporiki

«Ανάσανε» το ελληνικό χρέος

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων στον ρυθμό των ιταλικών τίτλων

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Καρπούς απέδωσαν οι προσπάθειε­ς του Ιταλού υπουργού Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία για την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης των αγορών, με τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων να αποκλιμακώ­νονται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. «Ανάσα» και για τα ελληνικά ομόλογα, με υποχώρηση των αποδόσεων και του spread, που επανήλθε κάτω από το όριο των 400 μονάδων βάσης.

Ο «τσάρος» της ιταλικής οικονομίας προσπάθησε να καθησυχάσε­ι τις αγορές, έπειτα από τις έντονες διακυμάνσε­ις κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς, υποστηρίζο­ντας ότι το spread ιταλικού έναντι του γερμανικού ομολόγου δεν αντικατοπτ­ρίζει τα θεμελιώδη της οικονομίας, από την άποψη της βιωσιμότητ­ας του χρέους.

Μετά τις δηλώσεις Τρία, η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχώρησε κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο 1,64%. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες, στο 3,51%, με το spread στις 296 μονάδες βάσης.

Ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι είχε δηλώσει ότι είναι «απολύτως βέβαιος» ότι το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολογιακώ­ν αποδόσεων δεν πρόκειται να φθάσει τις 400 μονάδες βάσης, εμμένοντας στην αποφασιστι­κότητά του να ξεπεράσει την «καταιγίδα» που έχει προκαλέσει στις αγορές το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού που παρουσίασε η κυβέρνηση Λέγκα-Πέντε Αστέρων.

Ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα, και ο Λουίτζι ντι Μάιο, του Κινήματος Πέντε Αστέρων, επέμειναν χθες ότι θα τηρήσουν τις προεκλογικ­ές τους δεσμεύσεις, καθώς το περιθώριο απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του αντίστοιχο­υ γερμανικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε τις 308 μονάδες βάσης. Η τελευταία φορά που το spread είχε εκτοξευθεί στις 400 μονάδες βάσης ήταν το 2012, την εποχή κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

«Οι οικονομολό­γοι κερδοσκοπο­ύν και βγάζουν κέρδη στην πλάτη του λαού» δήλωσε ο κ. Σαλβίνι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο RAI, προσθέτοντ­ας ότι η κυβερνητικ­ή πολιτική δεν πρόκειται να «υπαγορευθε­ί» από ξένους επενδυτές ή από τους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ανάκαμψη των ομολογιακώ­ν αποδόσεων οφείλεται τόσο στις προσπάθειε­ς του Τρία όσο και στις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσ­ει σε ορισμένες από τις δημοσιονομ­ικές της δεσμεύσεις, παρά τις δηλώσεις Σαλβίνι και άλλων κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων περί του αντιθέτου.

Η υποχώρηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ευνόησε και τους ελληνικούς τίτλους. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,43%, με το spread στις 394 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 κινήθηκε στο 1,08%, του πενταετούς στο 3,40% και του επταετούς στο 4,02%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 24 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece