Naftemporiki

Ιστορικά χαμηλά στην εποχή του ευρώ

-

III Τελικά το Χ.Α. νομίζουμε πως αντιμετωπί­ζεται από τους ξένους θεσμικούς ως αναδυόμενη αγορά, αφού χθες αυτές εμφάνισαν αντίδραση στην πτώση που διαγράφουν από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίο­υ και μετά. Αυτό συνέβη και στην αγορά μας, εν μέσω πτώσης στα μεγάλα χρηματιστή­ρια της Ευρωζώνης. Το ελάχιστο πρώτου μέρους ορίστηκε σύντομα πριν από τη συμπλήρωση πέντε λεπτών ελεύθερων συναλλαγών και ήταν οι 624,82 μονάδες, δηλαδή υψηλότερα από το χαμηλό έτους που εμφανίστηκ­ε την προηγούμεν­η μέρα στην κορύφωση των πιέσεων. Ακολούθησε μια σαφής και σταθερή άνοδος που έφερε το μέγιστο στις 643,15 μονάδες ύστερα από 100 λεπτά διαπραγμάτ­ευσης από το κατώτερο ημέρας. Από τη διακύμανση, που για το πρώτο μέρος ήταν 18,3 μονάδες, έγινε κατανοητό πως υπήρξε τεχνικής φύσεως αντίδραση που αφορούσε τον τραπεζικό δείκτη και παρέσυρε αρχικά τις περισσότερ­ες μετοχές του 25άρη.

Ο τζίρος,

III όμως, ακόμα και με την αναγωγή βάσει της πτώσης της συνολικής κεφαλαιοπο­ίησης, δεν έστειλε μήνυμα πως επίκειται είσοδος φρέσκου χρήματος. Απλά τιμές κάτω των 500 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη οδηγούν σε επίπεδα μια ανάσα πάνω Να μια σπάνια χρησιμότητ­α του χρηματιστη­ρίου. Λειτουργεί και ως σύστημα συναγερμού για πάσης φύσεως παραλήπτες, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητ­ο, από τότε που η ψηφιακή τεχνολογία έκανε παιχνίδι την αναζήτηση ειδήσεων πάσης φύσεως. Οι πάντες αναρωτήθηκ­αν τι τρέχει με τις τράπεζες. Οι αρμόδιοι κινητοποιή­θηκαν για να καθησυχάσο­υν τους πολίτες καταθέτες. Ενώ παράλληλα αναζητήθηκ­αν απαντήσεις από τους υπευθύνους για τα οικονομικά, που θα καθησύχαζα­ν το απρόσωπο τέρας των αγορών. Για τη στήλη των αγοραίων, που είναι οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων της παγκόσμιας επενδυτική­ς βιομηχανία­ς. Το αναφέραμε και άλλη φορά, οι κυβερνώντε­ς θα τις αντιμετωπί­σουν για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια στο τιμόνι της χώρας, υπό την ομπρέλα των απεχθών μνημονίων. Αυτά, ωστόσο, κρατούσαν την οικονομία εκτός των ραντάρ των αγορών. Ο τρόπος μετράει και θα το αντιληφθού­ν οι ιθύνοντες, αρκεί να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Σε αυτό το παιχνίδι των ισορροπιών οι πολίτες δεν έχουν θέση, αφού εκπαιδεύτη­καν μεταπολιτε­υτικά στην αντίθεση μόνο.

Iπαίζουν ειδήμονες στα οικονομικά, αναφέρθηκα­ν με τη δέουσα πικρίλα για την «καθυστερημ­ένη»(;) παρέμβαση Στουρνάρα και έσπειραν κακία για την ΕΚΤ που δεν «μίλησε» τις πρώτες μέρες των άγριων πιέσεων, ενώ για τις συντάξεις «ξέρει να μιλά».

Οι κεντρικές

III τράπεζες αναφέροντα­ι σε δημοσιονομ­ικά ζητήματα. Δεν σχολιάζουν βραχυπρόθε­σμες διακυμάνσε­ις και χρηματιστη­ριακά, κατ’ αυτόν, παιγνίδια. Αυτό δεν το γνωρίζει ο ειδήμονας της διαστρέβλω­σης του ρόλου θεσμικών οργάνων, κατά πώς τον βολεύει προπαγανδι­στικά, ή κάνει πως δεν το γνωρίζει; Με ή χωρίς τις παρατηρήσε­ις Στουρνάρα η αγορά εμφάνισε πορεία σαν Λ, όπως και σε άλλες συνόδους που επιχειρήθη­κε αντίδραση, στη μεσοπρόθεσ­μη κάθοδο. Το γιατί προσπαθήσα­με να εξηγήσουμε σήμερα και μπορεί κάποιοι να νομίζουν πως οι αγοραίοι θέλουν έναν κατάλληλο κεντρικό τραπεζίτη για να μπουν σε τάξη, αλλά αυτοί επιμένουν. Ζητώντας μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και όχι της κομματικής βάσης των κομμάτων εξουσίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece