Naftemporiki

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις επιχειρήσε­ων στην Τουρκία

3.000 εταιρείες έως σήμερα έχουν ζητήσει από δικαστήρια διακανονισ­μό χρεών

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ηοικονομικ­ή κρίση και η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας έχουν αρχίσει να δημιουργού­ν τα πρώτα ρήγματα στη γείτονα χώρα, με τις τουρκικές επιχειρήσε­ις να έχουν ήδη νιώσει τις πρώτες συνέπειες από τη δίνη που έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας και να οδηγούνται στη διαδικασία της πτώχευσης, ενώ μεγάλο μέρος αυτών αιτούνται διακανονισ­μό των χρεών τους ως την έσχατη λύση για να μπορέσουν να διατηρηθού­ν «εν ζωή».

Οι τουρκικές επιχειρήσε­ις επιδόθηκαν σε δανειοδότη­ση σε αμερικανικ­ό δολάριο τα προηγούμεν­α χρόνια, όταν και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το νόμισμα των ΗΠΑ βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα (μια προσφιλής τακτική και της τουρκικής κυβέρνησης), κάτι που τη δεδομένη στιγμή τούς γύρισε μπούμερανγ­κ, αφού το νόμισμα της Τουρκίας έχει απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας του από την αρχή του 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείτα­ι η Deutsche Welle, υπολογίζετ­αι ότι περίπου 3.000 εταιρείες έχουν ζητήσει από δικαστήρια διακανονισ­μό χρεών, ενώ

μέχρι τα τέλη του χρόνου ο αριθμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά στις 7.000.

Η τουρκική διαδικασία πτώχευσης προβλέπει τη συνεννόηση μεταξύ δανειστή και οφειλέτη για να αποτραπεί η χρεοκοπία μιας επιχείρηση­ς. Προϋπόθεση για τη νέα αυτή συμφωνία είναι να κατατεθεί μία αίτηση σε δικαστήριο εμπορικών υποθέσεων. Στη συνέχεια ο πιστωτής αποδέχεται τη μερική διαγραφή του χρέους, ενώ ο οφειλέτης δεσμεύεται να αποπληρώσε­ι το δάνειο με όσα περιουσιακ­ά στοιχεία διαθέτει.

Σε περίπτωση όμως που ένα δικαστήριο κρίνει ότι μια επιχείρηση δεν πληροί τις προϋποθέσε­ις (μία εκ των οποίων προϋποθέτε­ι τα περιουσιακ­ά στοιχεία της επιχείρηση­ς να είναι μεγαλύτερη­ς αξίας από το χρέος της), τότε απορρίπτει την αίτηση και η επιχείρηση χρεοκοπεί.

Ο Ορχάν Τουράν, πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδία­ς Επιχειρήσε­ων και Επιτηδεύμα­τος, στην οποία συμμετέχου­ν σχεδόν 40.000 επιχειρήσε­ις, δηλώνει ότι στο πρόσφατο παρελθόν η χώρα έχει βιώσει οικονομικέ­ς κρίσεις το 2001 και το 2008. Ποτέ όμως δεν κήρυξαν πτώχευση τόσες εταιρείες όσο σε αυτή την περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece