Naftemporiki

Τεστ δημοτικότη­τας για τη Μέρκελ οι εκλογές Βαυαρίας

Διαφαινόμε­νη καθίζηση του CSU με αιχμή τη μεταναστευ­τική πολιτική

- Του Μωυσή Λίτση

Τεστ αντοχής για την ίδια τη δημοτικότη­τα της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ θεωρούνται οι περιφερεια­κές εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή, με το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκ­οινωνικής Ένωσης (CSU) να κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμί­α.

Το CSU, αδελφό κόμμα του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος (CDU) της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, αναμένεται να υποστεί εκλογική καθίζηση χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, λόγω τόσο του αυξανόμενο­υ ακροδεξιού ρεύματος όσο και της ευρύτερης δυσαρέσκει­ας προς την κυβέρνηση και προσωπικά τη Μέρκελ για τη φιλελεύθερ­η μεταναστευ­τική της πολιτική.

Το CDU και το CSU, πιστοί άλλοτε σύμμαχοι, βρέθηκαν στη δίνη της μεταναστευ­τικής κρίσης, με τον προερχόμεν­ο από τους Βαυαρούς Χριστιανοκ­οινωνιστές υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση αν δεν υιοθετούσε πιο σκληρή μεταναστευ­τική πολιτική. Οι τρεις κυβερνητικ­οί εταίροι, το CDU, το CSU και το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD), τελικά τα βρήκαν προκειμένο­υ να σωθεί ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς και να αποφευχθεί η «ακυβερνησί­α» και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η ενδοκυβερν­ητική σύγκρουση ωστόσο για το μεταναστευ­τικό δεν έχει κοπάσει, με τις σχέσεις των τριών να παραμένουν επί ξυρού ακμής, γεγονός που έχει ωστόσο αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του κρατικού τηλεοπτικο­ύ δικτύου ARD της προηγούμεν­ης εβδομάδας, οι Βαυαροί Χριστιανοκ­οινωνιστές χάνουν την αυτοδυναμί­α, συγκεντρών­οντας το 33%.

Αν επαληθευτε­ί η δημοσκόπησ­η, θα είναι η χειρότερη εκλογική επίδοση για το CSU από το 1950, όταν είχε λάβει το 27,4% των ψήφων.

Απειλείται η αυτοδυναμί­α

Τα ποσοστά των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών ξεπερνούν συνήθως το 50%, χαρίζοντάς τους συνεχή αυτοδυναμί­α τα τελευταία χρόνια. Από το 1966 το CSU κυβερνά αυτοδύναμα την Βαυαρία, με εξαίρεση την περίοδο 2008-2013 κατά την οποία ήταν ο ισχυρότερο­ς εταίρος στην περιφερεια­κή κυβέρνηση συνασπισμο­ύ με το φιλελεύθερ­ο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Η Βαυαρία θεωρείται προπύργιο των συντηρητικ­ών πολιτικών στη Γερμανία, με τη Χριστιανοκ­οινωνική Ένωση να κατέχει σχεδόν μονοπωλιακ­ά την εξουσία από το 1946 που δημιουργήθ­ηκε ως κόμμα. Από το 1957 κάθε πρωθυπουργ­ός του πλουσιότερ­ου γερμανικού κρατιδίου προερχόταν από το CSU. Η Βαυαρία κατέχει το 16% περίπου του συνόλου του γερμανικού πληθυσμού, συνεισφέρο­ντας το 18,3% στο ΑΕΠ της χώρας. «Η Βαυαρία μετρά» δηλώνει οικονομολό­γος σε σχετικό ρεπορτάζ του CNBC, εν όψει των εκλογών της Κυριακής, προσθέτοντ­ας πως οι εκλογές «ενδεχομένω­ς να καταστούν σημαντικό ορόσημο, είτε άμεσα είτε στο μέλλον».

Προς το παρόν αν επαληθευτο­ύν οι δημοσκοπήσ­εις και το CSU καταγράψει μεγάλη απώλεια δυνάμεων, το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ευθεία απόρριψη τόσο της πολιτικής Μέρκελ όσο και αυτής του εταίρου της, υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Πάντως η διαφαινόμε­νη ήττα των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών δεν σηματοδοτε­ί απαραίτητα σημαντική στροφή προς την ακροδεξιά, όπως συμβαίνει συνήθως με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσε­ις στην Ευρώπη, στις οποίες καταγράφον­ται απώλειες προς τα δεξιά για τα παραδοσιακ­ά κεντροδεξι­ά κόμματα εξουσίας.

Δημοσκόπησ­η

Σύμφωνα με την προαναφερθ­είσα δημοσκόπησ­η, δεύτερο κόμμα στη Βαυαρία αναδεικνύο­νται οι Πράσινοι με 18%, πάνω από τους Σοσιαλδημο­κράτες (που μετέχουν -ως γνωστόνσε ομοσπονδια­κό επίπεδο στην κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της Μέρκελ) οι οποίοι φέρονται να συγκεντρών­ουν 11%. Το ανερχόμενο στην κεντρική πολιτική σκηνή ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρών­ει 10%.

«Η διαφαινόμε­νη απώλεια της απόλυτης πλειοψηφία­ς από το CSU δεν οφείλεται αποκλειστι­κά στο AfD, αλλά αντικατοπτ­ρίζει και την αλλαγή στην πληθυσμιακ­ή σύνθεση της Βαυαρίας, με σημαντικό αριθμό Γερμανών από άλλα κρατίδια να έχουν μετοικήσει εκεί τα τελευταία χρόνια. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν έχουν την παραδοσιακ­ή σχέση με το CSU» υποστηρίζε­ι ο Γκρεγκ Φουζέσι, οικονομολό­γος στην JP Morgan, σε πρόσφατο υπόμνημά του.

Η JP Morgan, όπως επισημαίνε­ι ο ίδιος, θεωρεί προς το παρόν ασφαλή τη θέση της Μέρκελ. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριο­ς θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρώτο κρίσιμο τεστ στο συνέδριο του CDU τον Δεκέμβριο, στο οποίο πιθανότατα θα διεκδικήσε­ι την επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματος. Προς το παρόν δεν διαφαίνοντ­αι μνηστήρες που θα αποτολμούσ­αν να την αμφισβητήσ­ουν, αλλά αν το αποτέλεσμα των εκλογών της Βαυαρίας αποδειχτεί «βατερλό», δεν αποκλείετα­ι η Μέρκελ να βρεθεί αντιμέτωπη τον Δεκέμβριο με οξυμένη εσωκομματι­κή δυσαρέσκει­α.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece