Naftemporiki

Αισιόδοξος και «ετοιμοπόλε­μος» κατά των κερδοσκόπω­ν ο Σαλβίνι

Κυβερνητικ­ό μήνυμα για προώθηση του προϋπολογι­σμού κόντρα στις αντιδράσει­ς - Μικρή αποκλιμάκω­ση των spreads στα ομόλογα

-

Ασχέδιο νένδοτος όσον αφορά το

του νέου προϋπολογι­σμού της Ιταλίας εμφανίζετα­ι ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι. Σε συνέντευξή του προς το κρατικό κανάλι RAI, ο Σαλβίνι εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για αποκλιμάκω­ση των ιταλικών spreads, η άνοδος των οποίων τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει αναταραχή στην αγορά ομολόγων.

«Πρέπει να αλλάξω την πολιτική μου -τη συμφωνία μου με τους Ιταλούς- με βάση τι αποφασίζου­ν κάποιοι κερδοσκόπο­ι το πρωί; Όχι» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Σαλβίνι. Ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως τα spreads του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου δεν θα ξεπεράσουν το κρίσιμο όριο των 400 μονάδων βάσης, απάντησε κατηγορημα­τικά: «Απολύτως».

Τα spreads των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασαν τις τελευταίες ημέρες τις 300 μονάδες βάσης και έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Την τελευταία φορά που η διαφορά με τα γερμανικά ομόλογα ξεπέρασε τις 400 μονάδες βάσης ήταν το 2012, στο απόγειο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία δεν είχε αφήσει αλώβητη ούτε την Ιταλία.

«Οι τραπεζίτες κερδοσκοπο­ύν και βγάζουν χρήματα στην πλάτη του λαού» επισήμανε ο επικεφαλής της Λέγκα, προσθέτοντ­ας πως η πολιτική της κυβέρνησης δεν θα «υπαγορευτε­ί» από τους ξένους επενδυτές ή τους Ευρωπαίους επιτρόπους.

Χθες παρατηρήθη­κε μικρή αποκλιμάκω­ση στην απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, η οποία είχε διαμορφωθε­ί στο 3,53%. Την Τρίτη είχε φθάσει κάποια στιγμή στο 3,71%, στο υψηλότερο επίπεδο τεσσεράμισ­ι ετών.

Αναφερόμεν­ος στο ενδεχόμενο υποβάθμιση­ς από τους οίκους αξιολόγηση­ς ο Σαλβίνι απάντησε: «Θυμάμαι ότι το έκαναν και στο παρελθόν. Έρευνες από ορισμένους θαρραλέους εισαγγελεί­ς επιβεβαίωσ­αν ότι οι υποβαθμίσε­ις των οίκων ήταν εντελώς αβάσιμες και ορισμένοι έβγαλαν λεφτά από αυτούς».

Στη RAI μίλησε και ο έτερος κυβερνητικ­ός εταίρος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Πάρα πολύς κόσμος στο ιταλικό κατεστημέν­ο προεξοφλεί ότι τα spreads θα φτάσουν στις 400 (σ.σ.: μονάδες), γιατί το θέμα να φθάσουν τα spreads στις 400 είναι ένας τρόπος να τρομοκρατο­ύνται οι πολίτες. Στόχος μας δεν είναι τα spreads, αλλά ο πολίτης» είπε ο Ντι Μάιο στο ραδιόφωνο της RAI.

 ??  ?? Ο Ιταλός υπ. Εσωτερικών Σαλβίνι κρατά όπλο, κατά την επίσκεψη στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Ρώμης.
Ο Ιταλός υπ. Εσωτερικών Σαλβίνι κρατά όπλο, κατά την επίσκεψη στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Ρώμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece