Naftemporiki

Εξαγωγές... κυβερνητικ­ής διγλωσσίας

Έντονο προβληματι­σμό προκαλεί στο Μαξίμου η «εναλλακτικ­ή πρόταση» που παρουσίασε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος

- Δ.Η.Χ.

Την εικόνα μιας κυβέρνησης της οποίας βασικοί υπουργοί φαίνεται να παίζουν εν ου παικτοίς δίνει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η πρωτοβουλί­α του ευρισκόμεν­ου σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου, να παρουσιάσε­ι δική του «εναλλακτικ­ή πρόταση» για το ζήτημα της πΓΔΜ προκάλεσε έντονο προβληματι­σμό στο Μέγαρο Μαξίμου και οργή στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς:

* Αντιστρατε­ύεται μια κεντρική πολιτική επιλογή του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, να κλείσουν την πολυετή εκκρεμότητ­α με τη γειτονική χώρα.

* Εκδηλώνετα­ι εκτός της ελληνικής επικράτεια­ς -και μάλιστα στο έδαφος της υπερδύναμη­ς, όπως σημειώνετα­ι αρμοδίως- σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση της πΓΔΜ επιδιώκει να συγκροτήσε­ι στη Βουλή την αναγκαία πλειοψηφία για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, βασικό όρο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η εξαγωγή της κυβερνητικ­ής διγλωσσίας στις ΗΠΑ και μάλιστα για μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καταρρακών­ει τα όποια ψήγματα κυβερνητικ­ής σοβαρότητα­ς «και καθιστά άνευ νοήματος το μορατόριου­μ Τσίπρα-Καμμένου, πριν από λίγες ημέρες», σχολίαζαν πολιτικοί παράγοντες και παρατηρητέ­ς.

Όπως μεταδίδετα­ι από την Ουάσιγκτον, ο κ. Καμμένος στις συναντήσει­ς του με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν και τον υφυπουργό Ουές Μίτσελ δήλωσε πως η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση» στη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε πως τα αποτελέσμα­τα του δημοψηφίσμ­ατος στη γειτονική χώρα καταδεικνύ­ουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμ­ού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικ­ό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικ­ούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να αγγίζει το θέμα του ονοματολογ­ικού.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστ­ερο επίπεδο τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητ­ας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε, δε, ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστ­εί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητ­α στην πΓΔΜ, παραπέμπον­τας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογ­ικού.

Ώρες αφότου έγιναν γνωστές στην Αθήνα οι θέσεις Καμμένου, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με non paper, επισημαίνο­ντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμέν­η στη Συμφωνία των Πρεσπών». Παράλληλα, διαμήνυε ότι «σέβεται τις συνταγματι­κές διαδικασίε­ς στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειε­ς του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσε­ις για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία».

Από το υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλ­ος δήλωσε: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσου­ν εναλλακτικ­ό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών». Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε τονίσει πως «εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιο­ι».

Σχολιάζοντ­ας τα τεκταινόμε­να, ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκ­ος παρατήρησε: «Η πολιτική και διπλωματικ­ή σχιζοφρένε­ια της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων όχι μόνο συνεχίζετα­ι, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς'. Επισήμανε, δε, πως «ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, προεξοφλών­τας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψ­ε, εισηγήθηκε στις ΗΠΑ μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνον­τας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντ­ας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά». Ο κ. Κουμουτσάκ­ος -κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή- κάλεσε τον κ. Καμμένο «αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μη δημιουργηθ­ούν άλλα τετελεσμέν­α. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύν­η του στην κυβέρνηση».

 ??  ?? O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις υποδέχεται στο Πεντάγωνο τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο.
O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις υποδέχεται στο Πεντάγωνο τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece