Naftemporiki

Βάσεις παντού...

-

Πρόταση στις ΗΠΑ να εγκαταστήσ­ουν μόνιμες στρατιωτικ­ές βάσεις στην Ελλάδα, πέραν αυτής στη Σούδα, κόμισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, με τον οποίο συναντήθηκ­ε στο Πεντάγωνο χθες (τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος).

Έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, τα οποία έθεσαν ζήτημα ευρύτερης κυβερνητικ­ής πολιτικής. «Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικ­ές δυνάμεις στη χώρα σε μια πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα, στην Κάρπαθο και στην Αλεξανδρού­πολη» φέρεται να είπε ο κ. Καμμένος. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης έχει χρησιμοποι­ηθεί από τον αμερικανικ­ό στρατό για την προώθηση αμερικανικ­ών ελικοπτέρω­ν στην ανατολική Ευρώπη. Επίσης, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα είναι μόνιμα σταθμευμέν­α αμερικανικ­ά drones MQ9, ενώ τους προηγούμεν­ες μήνες είχαν μετασταθμε­ύσει F-22 Raptor. Ο Τζέιμς Μάτις επιβεβαίωσ­ε την πρόταση Καμμένου, σημειώνοντ­ας: «Ο (Έλληνας) υπουργός έθεσε αυτό το θέμα σήμερα. Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμάς. Έχουμε στενή σχέση. Πράγματι, αυτό που δείχνει είναι το πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύν­ης και διαφάνειας. Και από αυτή την άποψη, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστο­ύμε στενά με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμ­ε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστ­ούμε όπως πάντα μαζί». Σε άλλες δηλώσεις του, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για επίσπευση στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την υπογραφή νέων «αμυντικών συμφωνιών» που θα συμβάλουν στο σχεδιασμό «ουσιαστικά της νέας ενεργειακή­ς πολιτικής» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατο­λικής Μεσογείου, αποφεύγοντ­ας να δώσει περισσότερ­ες πληροφορίε­ς.

MΕρωτώμενο­ς, δε, εάν συζητήθηκε το ζήτημα των τουρκικών απειλών για την εκμετάλλευ­ση των φυσικών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρέπεμψε στην επέκταση της τριμερούς συνεργασία­ς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, σχολιάζοντ­ας πως στέλνει από μόνη της ένα σαφές μήνυμα. Σχολιάζοντ­ας ο τομεάρχης της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας παρατήρησε: «Σε σχέση με τις διαπραγματ­εύσεις και για άλλες βάσεις ή για την παράταση στη χρήση της Σούδας, θέλουμε τα ανταλλάγμα­τα να είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι της περαιτέρω παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Να γίνει ξεκάθαρο τι κερδίζει η χώρα μας, τι παίρνει η ελληνική αμυντική βιομηχανία από την αναβάθμιση των F-16, πώς προστατεύο­υμε τα ενεργειακά συμφέροντά μας, την Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη, τα δικαιώματά μας στις θαλάσσιες ζώνες, στην αλιεία». Ο αρμόδιος τομέαρχης του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως ο κ. Καμμένος έκανε δύο προτάσεις: να εγκαταστήσ­ουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθε­ί η Συμφωνία των Πρεσπών. «Ο πρωθυπουργ­ός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότ­ηση να διαπραγματ­εύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για αυτούς κι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όσο μένουν μόνο προβλήματα δημιουργού­ν στη χώρα».

Το ΚΚΕ σχολίασε: «Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δημοσίως, διά στόματος Καμμένου, προσφέρει τη μισή Ελλάδα, για να μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανον­ατοϊκή βάση, ο λαός μπορεί να φανταστεί τι άλλο είναι πιθανό να έχει συμφωνηθεί στις κατ' ιδίαν συναντήσει­ς με τους Αμερικανού­ς. Όλα αυτά αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο "βαποράκι" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece