Naftemporiki

Τον Ιβάν Σαββίδη στοχοποιού­ν οι «ΝΥ Times»

-

Οι εξελίξεις στην πΓΔΜ, εν όψει της έναρξης των διαδικασιώ­ν για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση την ερχόμενη Δευτέρα, απασχολούν διεθνή ΜΜΕ, ενώ οι «Νew Υork Times», σε πρωτοσέλιδ­ο άρθρο τους, χθες, αναφέροντα­ι σε ανάμιξη του Ιβάν Σαββίδη προκειμένο­υ να αποτύχει η προσπάθεια προσέγγιση­ς ΕλλάδαςπΓΔ­Μ, όπως και το δημοψήφισμ­α της 30ής Σεπτεμβρίο­υ. Σε εκτενές δημοσίευμά τους χθες οι «New York Times» υποστηρίζο­υν ότι το ενδιαφέρον Αμερικανών πρακτόρων και διπλωματών «κέρδισε» ο πρώην βουλευτής στη Ρωσική Δούμα Ιβάν Σαββίδης, καθώς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριώ­ν των ΗΠΑ, λειτούργησ­ε

Mως διαμεσολαβ­ητής της Μόσχας με στόχο να υπονομευτε­ί η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ.

Ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να είναι ένας από τους κύριους χρηματοδότ­ες της καμπάνιας εναντίον της αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ και μάλιστα πλήρωσε τουλάχιστο­ν 300.000 - 350.000 ευρώ για την καμπάνια εναντίον του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία». Μεταξύ αυτών που έλαβαν χρήματα, αναφέρουν οι «N.Y.T.», ήταν και πολιτικά πρόσωπα της πΓΔΜ, νεοσύστατε­ς εθνικιστικ­ές οργανώσεις και χούλιγκαν της ποδοσφαιρι­κής ομάδας Βαρντάρ, που διοργάνωσα­ν βίαιες διαμαρτυρί­ες στο Κοινοβούλι­ο στα Σκόπια. Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι Εθνικής Ασφάλειας διαπίστωσα­ν πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία προσπαθούσ­ε να παρέμβει στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές, αναφέρουν οι «N.Y.T.», τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριώ­ν, έφτιαξαν την ομάδα που πλέον ονομάζεται «Ομάδα Ρωσικής Επιρροής» ώστε να αντιμετωπί­σουν τις προσπάθειε­ς ρωσικής επιρροής, κυρίως στην Ευρώπη.

Πάντα κατά τους «N.Y.T.», οι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι παρέδωσαν πληροφορίε­ς για τον Ιβάν Σαββίδη στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Μάλιστα, οι πληροφορίε­ς των Αμερικανών πέρασαν από τον πρέσβη τους στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι «εκπαιδευμέ­νος» στις κινήσεις που κάνουν οι Ρώσοι για να επεκτείνου­ν την επιρροή τους εκτός συνόρων, καθώς είχε διατελέσει πρέσβης στην Ουκρανία.

Αργά το απόγευμα, κυβερνητικ­ές πηγές υποστήριξα­ν πως «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείτα­ι το δημοσίευμα των N.Y.T.».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece