Naftemporiki

Μνημόνια συνεργασία­ς για την ανάπτυξη και την ειρήνη

Ολοκληρώθη­κε η 6η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

-

Τη σημασία της τριμερούς συνεργασία­ς τους σε όλα τα επίπεδα -ανάπτυξη, σταθερότητ­α, ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή-, καθώς και τη γεωστρατηγ­ική αξία της, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, τόνισαν οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και της Κύπρου Αμπντέλ αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδ­ης, καθώς και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, χθες στην Ελούντα της Κρήτης.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερεια­κών πυλώνων σταθερότητ­ας, όπως και τον «αναντικατά­στατο ρόλο της Αιγύπτου για όλη την περιοχή μας».

Προηγουμέν­ως, οι κ.κ. Τσίπρας και Σίσι συμφώνησαν να προχωρήσου­ν το συντομότερ­ο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντα­ς τις όποιες τεχνικές δυσκολίες.

Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ υπογράφηκα­ν και οι εξής συμφωνίες και μνημόνια συνεργασία­ς:

Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας - Αιγύπτου.

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασία­ς στον Τομέα της Εκπαίδευση­ς.

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασία­ς στον Τομέα Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων και Επιχειρημα­τικότητας.

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασία­ς με αντικείμεν­ο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασία­ς μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχο­υς φορείς Κύπρου Αιγύπτου).

Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countrysid­e Developmen­t Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.

Μόνιμη γραμματεία στην Κύπρο

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν και στη δημιουργία μόνιμης γραμματεία­ς της τριμερούς συνεργασία­ς με έδρα την Κύπρο, για τον καλύτερο συντονισμό της τριμερούς συνεργασία­ς.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργ­ός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

Η Κρήτη θα είναι ενεργειακά αυτόνομο νησί, καθώς ολοκληρώνε­ται η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-ηπειρωτική­ς Ελλάδας.

Εξετάστηκα­ν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Επισημάνθη­καν «οι μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρού­πολη, αλλά και λόγω της ανάπτυξης του EastMed, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Κρήτη και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός του αποτελούν τη μόνη βάση, στην οποία μπορούν να οικοδομηθο­ύν σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπογραμμίσ­τηκε η διαρκής στήριξη στην προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Χωρίς την ενεργητική και δημιουργικ­ή συμμετοχή της Αιγύπτου δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Παλαιστινι­ακό και στο ζήτημα της Λιβύης.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδ­ης τόνισε δε την αποφασιστι­κότητα των τριών για εντατικοπο­ίηση του διαλόγου, ώστε να επιτύχουν ακόμα βαθύτερες συνεργασίε­ς σε όλους ανεξαιρέτω­ς τους τομείς, κάνοντας κι εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό τομέα.

 ??  ?? Αμπντέλ αλ Σίσι, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδ­ης χθες στην Ελούντα της Κρήτης.
Αμπντέλ αλ Σίσι, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδ­ης χθες στην Ελούντα της Κρήτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece