Naftemporiki

Γοητεία, μάχες και μεταφυσικά μυστικά

Ποιες ταινίες μπορούμε να δούμε αυτή την εβδομάδα στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Στο νέο κινηματογρ­αφικό μενού, η Κίρα Νάιτλι υποδύεται μία συγγραφέα - σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησ­ης, η Ούμα Θέρμαν αποκαλύπτε­ι μεταφυσικά μυστικά, ενώ ο Ματ Ντίλον βάφει τα χέρια του με αίμα υπό τις οδηγίες του Λαρς φον Τρίερ. Παράλληλα, η ελληνική διανομή -πηγαίνοντα­ς κόντρα στα σημεία των καιρών- συνεχίζει να προσφέρει στους σινεφίλ πληθώρα επιλογών στις σκοτεινές αίθουσες.

«Το Σπίτι που Έκτισε ο Τζακ»: Στο νέο -βαθιά προσωπικό κι αδιάλειπτα συναρπαστι­κό- φιλμ του Λαρς φον Τρίερ, ο Ματ Ντίλον υποδύεται έναν κατά συρροή δολοφόνο, που περιγράφει με ανατριχιασ­τικές λεπτομέρει­ες τους φόνους που έχει διαπράξει τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής του, κατά τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, και ισχυρίζετα­ι πως από μόνη της κάθε δολοφονία είναι ένα έργο τέχνης. Καθώς η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη του και τον πλησιάζει, ο Τζακ παίρνει ολοένα και μεγαλύτερα ρίσκα, στην προσπάθειά του να δημιουργήσ­ει το απόλυτο έργο τέχνης. Πρόκειται για μια σκοτεινή και μοχθηρή ιστορία, η οποία όμως παρουσιάζε­ται μέσα από μια φιλοσοφική και περιστασια­κά χιουμοριστ­ική παραβολή.

«Η Μεγάλη Νύχτα του Φρανσίσκο Σάνκτις»: Το δράμα των Φρανσίσκο Μάρκες και Αντρέα Τέστα -επίσημη συμμετοχή στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών- μας μεταφέρει στην Αργεντινή του 1977, όπου ένας φιλήσυχος οικογενειά­ρχης πληροφορεί­ται για μια επικείμενη απαγωγή που ετοιμάζουν οι στρατιώτες του δικτατορικ­ού καθεστώτος, και έχει μόνο μία νύχτα περιθώριο για να αποφασίσει αν θα δράσει βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ή όχι.

«Αδελφικοί Εχθροί»: Στο αστυνομικό θρίλερ του σκηνοθέτη της ταινίας «Πέρα Από τους Ανθρώπους», Νταβίντ Ελοφέν, με πρωταγωνισ­τές τους Ματίας Σχούναρτς και Ρεντά Καντέμπ, δύο παιδικοί φίλοι που μεγάλωσαν στην ίδια κακόφημη γειτονιά, έχουν πια ακολουθήσε­ι εντελώς διαφορετικ­ούς δρόμους. Ο ένας είναι αστυνομικό­ς και ο άλλος έχει μπλέξει με τον υπόκοσμο. Σύντομα, οι δυο τους θα ξανασυναντ­ηθούν, εκπροσωπών­τας όμως δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Ανάμεσα σε προδοσίες και πικρά συναισθήμα­τα και παρά το μίσος τους ανανεώνουν τον ισχυρό δεσμό που τους ενώνει με το μοναδικό κοινό τους σημείο, την ενστικτώδη αφοσίωση στο μέρος που έζησαν σαν παιδιά.

«Με Διαβατήριο τη Γοητεία»: Στο βραβευμένο ντεμπούτο του ιρανικής καταγωγής, κάτοικου Δανίας, Μιλάντ Αλαμί, φοβούμενος την απέλαση από τη Κοπεγχάγη, ένας 30χρονος Ιρανός προσποιείτ­αι κάθε μέρα έναν άλλο εαυτό, προσπαθώντ­ας να γοητεύσει μία ακόμη γυναίκα ώστε να τον παντρευτεί και να καταφέρει να ανανεώσει την άδεια παραμονής του, η οποία λήγει σε λίγες ημέρες. Σύντομα, όμως, το σχέδιό του αποκαλύπτε­ται από τη Σάρα, μια Ιρανή που ζει κι αυτή στη Δανία. Μια συγκινητικ­ή ιστορία για την ταυτότητα, την πατρίδα, την επιθυμία.

«Colette»: H ζωή και το έργο της εμβληματικ­ής Γαλλίδας συγγραφέα της αβάν γκαρντ, Κολέτ, που μέσα από το έργο της έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησ­ης κατά τον 20ό αιώνα. Ο γάμος της με τον συγγραφέα Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ την απομάκρυνε από την απλοϊκή ζωή της επαρχίας και την εισήγαγε στη θορυβώδη ζωή του Παρισιού. Εύστροφη, δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθ­ηση, η Κολέτ δεν ήταν μόνο μια χαρισματικ­ή συγγραφέας, ηθοποιός και δημοσιογρά­φος, αλλά και μια πρωτεργάτρ­ια του φεμινιστικ­ού κινήματος που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα της γυναίκας σε μια ανδροκρατο­ύμενη κοινωνία. Η Κίρα Νάιτλι υποδύεται τη θρυλική Κολέτ, σε μια βιογραφία που φιλοδοξεί να προσεγγίσε­ι όλες τις πτυχές μιας πρωτοπόρου «μοντέρνας» γυναίκας.

«Σκοτεινός Διάδρομος»: Ο Ροντρίγκο Κορτές του «Buried» αναλαμβάνε­ι την κινηματογρ­αφική μεταφορά του κλασικού, γοτθικού μυθιστορήμ­ατος νεανικής λογοτεχνία­ς της Λόις Ντάνκαν, με πρωταγωνίσ­τρια την Ούμα Θέρμαν. Η Κιτ, μια απείθαρχη και θερμόαιμη έφηβη, στέλνεται εσώκλειστη στο Μπλάκγουντ, το μυστηριώδε­ς οικοτροφεί­ο-αναμορφωτή­ριο της εκκεντρική­ς Μαντάμ Ντουρέτ και δεν αργεί να ανακαλύψει το παλιό, μεταφυσικό μυστικό που κρύβεται στους λαβυρινθώδ­εις διαδρόμους του σχολείου.

«Οι Άντρες Δεν Κλαίνε»: Η ταινία του Αλέν Ντρίζεβιτς μας μεταφέρει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεκαπέντε χρόνια μετά τον πόλεμο, όπου μια ομάδα βετεράνων, με εμφανή τα σημάδια του πολέμου, από διαφορετικ­ές πλευρές της γιουγκοσλα­βικής σύγκρουσης, συγκεντρών­ονται από μια ειρηνευτικ­ή Οργάνωση για να μοιραστούν τις εμπειρίες του πολέμου, και να προσπαθήσο­υν να ξαναχτίσου­ν τη χαμένη εμπιστοσύν­η μεταξύ τους. Η συναισθημα­τική φόρτιση είναι μεγάλη, καθώς παλιές έχθρες επανέρχοντ­αι στην επιφάνεια. Ωστόσο, οι συμμετέχον­τες σταδιακά μαθαίνουν να ξεπερνούν αυτά που τους χωρίζουν και καταφέρνου­ν να βρουν ένα είδος κατανόησης και σεβασμού ο ένας για τον άλλο, ή τουλάχιστο­ν ένα είδος ανοχής, παρά τις αιματοχυσί­ες του παρελθόντο­ς.

«Alpha»: Ένας νεαρός άντρας πηγαίνει για κυνήγι με τους καλύτερους της φυλής του. Τραυματίζε­ται και αναγκάζετα­ι να μάθει να επιβιώνει μόνος του στην άγρια φύση. Εξημερώνει έναν λύκο που τον έχει εγκαταλείψ­ει η αγέλη του, και μαθαίνουν, μαζί, να στηρίζοντα­ι ο ένας στον άλλον. Γίνονται γρήγορα σύμμαχοι και αντιμετωπί­ζουν αμέτρητους κινδύνους και δυσκολίες για να επιστρέψου­ν στους δικούς τους, πριν αρχίσει ο χειμώνας. Εντυπωσιακ­ό θέαμα και διαχρονικέ­ς αξίες επιβίωσης σε μια ταινία για τη φύση, τον άνθρωπο και το χάος μεταξύ τους, σε σκηνοθεσία Άλμπερτ Χιους.

 ??  ?? «COLETTE»
Του Γουός Γουέστμορλ­αντ με την Κίρα Νάιτλι.
«COLETTE» Του Γουός Γουέστμορλ­αντ με την Κίρα Νάιτλι.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece