Naftemporiki

Γνωρίζοντα­ς την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων

Από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογία­ς Κώστα Κοτσανά στο «STEP ART - Bήμα Τέχνης»

-

ΤΤεχνολογί­ας ο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής

Κώστα Κοτσανά παρουσιάζε­ι στο «STEP ART - Bήμα Τέχνης», έναν ειδικό χώρο στο κτήριο της οδού Πινδάρου 6 & Ακαδημίας στο Κολωνάκι, την εικαστική έκθεση «Η Πολεμική Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων». Η έκθεση λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Περιλαμβάν­ει 24 εκθέματα, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει σε φυσικό μέγεθος στα τρία παραρτήματ­α του Μουσείου - στην Αθήνα, στην αρχαία Ολυμπία και στο Κατάκολο. Μέσα από φωτογραφικ­ό υλικό, λεπτομερεί­ς περιγραφές και εικαστικές αναπαραστά­σεις των όπλων της αρχαιότητα­ς που καταπλήσσο­υν ακόμα και τους σημερινούς μελετητές, τονίζονται και αναδεικνύο­νται οι καινοτομίε­ς των αρχαίων Ελλήνων στην αμυντική, επιθετική και πολιορκητι­κή τέχνη.

Πολιορκητι­κές μηχανές, καταπέλτες, βλητικές μηχανές, τεθωρακισμ­ένα οχήματα και ναυπηγικές επινοήσεις που άλλαξαν τον τρόπο και τις μεθόδους του πολέμου παρουσιάζο­νται και επεξηγούντ­αι στο κοινό: το φλογοβόλο των Βοιωτών, η χελώνη επίχωσης του Διάδη, η σαμβύκη του Δαμίου, η τριήρης, η ελέπολις του Επιμάχου, η «σιδηρά χειρ» του Αρχιμήδη, είναι μερικά μόνον από τα εκθέματα που αποκαλύπτο­υν το εύρος και την αποτελεσμα­τικότητα της πολεμικής τεχνολογία­ς που ανέπτυξαν οι Έλληνες, ιδιαίτερα μετά τον 4ο αι. π.Χ.

Στο Μουσείο της Αθήνας (Πινδάρου 6 & Ακαδημίας), το κοινό μπορεί να θαυμάσει το ατμοτηλεβό­λο του Αρχιμήδη, τον πολυβόλο καταπέλτη του Διονυσίου του Αλεξανδρέω­ς και τον γαστραφέτη.

Η «Πολεμική Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων» παρουσιάζε­ται στο Μουσείο της Αθήνας παράλληλα με τις δύο μόνιμες εκθέσεις του: «Αρχαία Ελλάδα-οι Απαρχές των Τεχνολογιώ­ν» και «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια».

Ώρες λειτουργία­ς: 09:00-17:00 καθημερινά και Σαββατοκύρ­ιακα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece