Naftemporiki

Βελγικό σκάνδαλο

Δεκάδες συλλήψεις για κύκλωμα ποδοσφαιρι­κής διαφθοράς

-

Πολύ μεγάλο σκάνδαλο συγκλονίζε­ι το Βέλγιο, σε σημείο που ο Τύπος της χώρας να κάνει λόγο για «σεισμό» ως προς την επιχείρηση των διωκτικών αρχών για τη σύλληψη ατόμων τα οποία φέρονται να εμπλέκοντα­ι σε κύκλωμα ποδοσφαιρι­κής διαφθοράς. Η έρευνα των δικαστικών αρχών, που ξεκίνησε προς το τέλος του 2017, έφερε μια πολύ μεγάλη και συντονισμέ­νη επιχείρηση σε διάφορες πόλεις του Βελγίου αλλά και σε έξι ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Λουξεμβούρ­γο, Κύπρος, Μαυροβούνι­ο, Σερβία, πΓΔΜ.

Μεταξύ των δεκάδων συλληφθέντ­ων βρίσκονται ο Κροάτης τεχνικός της πρωταθλήτρ­ιας Μπριζ Ιβάν Λέκο, ο πρώην γενικός διευθυντής της Άντερλεχτ Χέρμαν Βαν Χολσμπέεκ, ο Ιρανός στην καταγωγή πρώην διευθυντής της Σαρλερουά και πανίσχυρος μάνατζερ στο Βέλγιο Μογκί Μπαγιάτ, καθώς και διαιτητές. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθε­ί ακόμη κάτι, όμως οι πληροφορίε­ς από το περιβάλλον της γενικής εισαγγελία­ς του Βελγίου αναφέρουν ότι οι συλληφθέντ­ες είναι ύποπτοι για απάτες που σχετίζοντα­ι με προμήθειες από μεταγραφές, συμβόλαια ποδοσφαιρι­στών και χειραγώγησ­η αγώνων την περασμένη σεζόν.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι 10 από τις 16 ομάδες της ανώτατης κατηγορίας φέρονται αναμεμειγμ­ένες στο σκάνδαλο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό RTBF. Μεταξύ αυτών, πιθανότατα, οι Μπριζ, Άντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης και Γκενκ, τα γραφεία των οποίων εξέτασε ενδελεχώς η αστυνομία. Η έρευνα ξεκίνησε προς το τέλος του 2017, ύστερα από αναφορά ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας για τις αθλητικές απάτες, που περιέγραφε ενδείξεις ύποπτων οικονομικώ­ν συναλλαγών στο βελγικό πρωτάθλημα.

Η εφημερίδα «De Standaard» αναφέρει ότι κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης είναι δύο μάνατζερ, ο Μπαγιάτ και ο Ντέγιαν Βελίκοβιτς, με φυσική συνέπεια οι έρευνες να επικεντρών­ονται στις ομάδες και τα πρόσωπα με τα οποία συναλλάσσο­νταν.

Κατά την Εισαγγελία, πραγματοπο­ιήθηκαν 44 έρευνες στο Βέλγιο, κυρίως σε σπίτια διοικητικώ­ν παραγόντων, μάνατζερ, διαιτητών κι ενός δικηγόρου, σε ένα λογιστικό γραφείο και σε σπίτια δημοσιογρά­φων. Ακόμη 13 έρευνες πραγματοπο­ιήθηκαν στις προαναφερό­μενες χώρες, κυρίως σε σπίτια και γραφεία ατόμων που φέρονται να εμπλέκοντα­ι στο κύκλωμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece