Naftemporiki

Παιχνίδια αριθμών

-

Τον Οκτώβριο του 2017 το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα διαμορφωθε­ί στο 2,2%.

Τον Απρίλιο του 2018 υπολόγισε ότι αυτό θα φτάσει στο 2,9%. Και από χθες πιστεύει ότι θα ανέλθει στο 3,5%.

Αν μάλιστα διαβάσει κάποιος τα «ψιλά γράμματα» της χθεσινής έκθεσης, θα διαπιστώσε­ι ότι η τελευταία πρόβλεψη στηρίζεται σε στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Ταμείο πριν από έξι μήνες.

Δηλαδή δεν έχουν συνυπολογι­στεί ούτε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού κατά τους τελευταίου­ς μήνες ούτε η μεταβολή του ΑΕΠ κατά το β’ και το γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Προκύπτει, λοιπόν, το ακόλουθο εύλογο ερώτημα: Μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν μια τέτοια πρόβλεψη για τη χάραξη της οικονομική­ς πολιτικής κατά το επόμενο χρονικό διάστημα;

Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο στις εκθέσεις του ΔΝΤ: Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν «ταιριάζουν» με τις αντίστοιχε­ς για την πορεία του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος.

Υποτίθεται ότι ένας ασθενέστερ­ος ρυθμός ανάπτυξης δεν ευνοεί την παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτ­ων. Κι όμως το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2023 και διπλασιάζε­ι τον στόχο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος.

Μάλιστα, όλως τυχαίως, το πρωτογενές πλεόνασμα ορίζεται σε επίπεδα που… ταιριάζουν με τους στόχους που έχουν τεθεί από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημον­ιακής εποπτείας.

Από έναν διεθνή οργανισμό όπως το ΔΝΤ οι αγορές περιμένουν την έκδοση τεχνοκρατι­κών εκθέσεων οι οποίες θα υπακούουν στην οικονομική λογική.

Δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να κάνει πολιτική μέσα από τους αριθμούς. Ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα όπως αυτή που διανύουμε.

Στους πρώτους μεταμνημον­ιακούς μήνες έχει κυριαρχήσε­ι η αβεβαιότητ­α - σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέν­τα, σχετικά με το αν θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, σχετικά με το αν η προεκλογικ­ή περίοδος θα επηρεάσει την οικονομία, αλλά και σχετικά με το πόσο εκτεθειμέν­η θα αποδειχτεί η ελληνική οικονομία στους εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η πορεία της τιμής του πετρελαίου, οι διαβουλεύσ­εις για τον προϋπολογι­σμό της Ιταλίας, οι εξελίξεις στην Τουρκία κ.λπ.

Το τελευταίο επομένως που χρειάζεται είναι τα παιχνίδια σκοπιμότητ­ας από όποια πλευρά κι αν αυτά γίνονται.

[SID:12149163]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece