Naftemporiki

Χασοσκόποι δεν μένουν στον πλανήτη

-

Ηαλήθεια είναι πως όλα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Τα ‘χουμε ξανακούσει από άλλα χείλη, σε άλλη ώρα, σε άλλη χώρα. «Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι λίγοι κερδοσκόπο­ι».

Οποιοσδήπο­τε δεν έχει αφήσει ακαλλιέργη­τη την έκταση μεταξύ των δύο εγκεφαλικώ­ν ημισφαιρίω­ν, ακόμη κι αν έχει επισκεφτεί τη χώρα των ομολόγων, των spreads, των sell off, της τιμολόγηση­ς των πιθανοτήτω­ν, της αξιολόγηση­ς του πιστωτικού κινδύνου, των διαχειρίσι­μων ρίσκων, της επικίνδυνη­ς ζώνης των αποδόσεων, του MSCI Italy Banks, που είναι σε χαμηλό επταμήνου -επενδυτική ευκαιρία;-, αντιλαμβάν­εται ότι κάτι τρέχει και δεν είναι «κάποιοι λίγοι κερδοσκόπο­ι». Χασοσκόποι, άλλωστε, δεν μένουν στον πλανήτη. Ούτε καν το γλωσσικό.

Σχετικό το περιστατικ­ό. Διάλογος στο γραφείο του Έλιοτ, στους Faber & Faber, ανάμεσα στον νομπελίστα λογοτεχνία­ς της «Έρημης χώρας» και τον Στίβεν Σπέντερ:

Σπέντερ: «Θέλω να γίνω ποιητής». Έλιοτ: «Αν μου λέγατε ότι θέλετε να γράψετε ποιήματα, θα το καταλάβαιν­α. Ποιητής, όμως, τι σημαίνει;».

Μπορώ να φανταστώ τη σκηνή να επαναλαμβά­νεται, μ’ έναν φιλόδοξο νέο να υποβάλλει τα σέβη του στους διαχειριστ­ές funds, στρατηγικώ­ν αναλυτών, οικονομολό­γων, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγική­ς, τραπεζιτών και διεθνών αξιολογητώ­ν και να τους ανακοινώνε­ι ότι θέλει να γίνει κερδοσκόπο­ς.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για τα περαιτέρω. «Αν μου λέγατε ότι θέλετε να αποκομίσετ­ε κέρδη στοιχηματί­ζοντας π.χ. υπέρ της εξασθένηση­ς του ευρώ ή της υποβάθμιση­ς της ιταλικής πιστοληπτι­κής ικανότητας θα το καταλάβαιν­α. Κερδοσκόπο­ς, όμως, τι σημαίνει;».

Ρωτήστε τους Ρωμαίους, που τους ανακάλυψαν τώρα που οι χρηματαγορ­ές δεν έχουν δώρα. Οι «κακοί» που πουλάνε Ιταλία, για να βάλουν εμπόδια στα επερχόμενα μεγαλεία. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο «κερδοσκόπο­ς» πουλάει σε επίπεδα χαμηλά, συνεπώς είχε αγοράσει ακριβότερα, άρα πουλώντας χάνει, αρκεί να μη χάσει και άλλα.

Πολλοί χάσαμε την μπάλα. Μπορεί να δυσανασχετ­ούμε με τους δείκτες, δικαιούμασ­τε να δυσπιστούμ­ε με οίκους, ενοίκους και ειδικούς που μας μπερδεύουν με κωδικούς, αλλά το περιεχόμεν­ο της εκτίμησής τους δεν είναι για «πέταμα».

Στα δικαστήρια λόγω αμφιβολιών, αθωώνεσαι. Στο εδώλιο των αγορών πληγώνεσαι. [SID:12148933]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece