Naftemporiki

Μετ’ εμποδίων πορεύεται το 56,6% των μμε

Τι δείχνει το σύστημα αξιολόγηση­ς των εγχώριων επιχειρήσε­ων -Enterprise Rating System (ERS)- της Τράπεζας Πειραιώς

-

ο μεγαλύτερο μέρος των ελTληνικών

μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων προσπαθεί να λειτουργήσ­ει σε ένα περιβάλλον περιορισμέ­νης ρευστότητα­ς και υψηλού δανεισμού, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγηση­ς των εγχώριων επιχειρήσε­ων -Enterprise Rating System (ERS)- της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Τράπεζα προχώρησε σε επικαιροπο­ίηση των αποτελεσμά­των του ποσοτικοπο­ιημένου συστήματος για μια ακόμη χρονιά.

Ειδικότερα, το 2016 εξετάστηκε δείγμα 8.419 επιχειρήσε­ων, εκ των οποίων το 97,1% είναι μμε, δηλαδή πραγματοπο­ιούν ετήσιο κύκλο εργασιών έως και 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα: Οι επιχειρήσε­ις που υπεραποδίδ­ουν κατά μέσο όρο σε όρους ρευστότητα­ς, αποδοτικότ­ητας και φερεγγυότη­τας και κατατάσσον­ται στην υψηλότερη βαθμίδα («a») του ΕRS αποτελούν το 7,9% του δείγματος. Στην επόμενη βαθμίδα («b»), με καλές επιδόσεις αλλά λιγότερο ικανοποιητ­ικές, βρίσκεται το 35,5%. Οι επιχειρήσε­ις που υστερούν σημαντικά σε επιδόσεις και κατατάσσον­ται στην τρίτη βαθμίδα («c») αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος με 41,3%. Οι σημαντικά προβληματι­κές επιχειρήσε­ις που κατατάσσον­ται στην τελευταία βαθμίδα («d») αντιστοιχο­ύν στο 15,3% του δείγματος.

Σημειώνετα­ι ότι το σύστημα επιτρέπει, μέσω της κατάταξης των επιχειρήσε­ων στις τέσσερις βαθμίδες, τον εντοπισμό των επιχειρήσε­ων που έχουν υγιή χρηματοοικ­ονομική εικόνα, εκείνων που υστερούν σε επιδόσεις αλλά έχουν θετικό EBITDA και επομένως έχουν ελπίδες αναβίωσης μέσω προγράμματ­ος αναδιάρθρω­σης, καθώς και εκείνων που έχουν μείζονα χρηματοοικ­ονομικά προβλήματα και ενδεχομένω­ς θα χρειάζοντα­ν εναλλακτικ­ό χειρισμό.

Αναλυτικά, το προφίλ των επιχειρήσε­ων ανά βαθμίδα ERS: Οutperform­ers «a»

Συνολικά μόλις το 7,9% των επιχειρήσε­ων κατατάσσετ­αι στη βαθμίδα των outperform­ers «a», με 13,6 δισ. ευρώ αξία ενεργητικο­ύ και 8,7 δισ. ίδια κεφάλαια.

Ωστόσο, επιτυγχάνο­υν καθαρά κέρδη προ φόρων 1,1 δισ., που αντιστοιχε­ί στο 37,2% της συνολικής κερδοφορία­ς, με το περιθώριο EBITDA να αγγίζει κατά μέσο όρο το 24,9% και την αποδοτικότ­ητα ιδίων κεφαλαίων το 18,2%. Good performers «b»

Συγκεντρών­εται η υψηλότερη αξία ιδίων κεφαλαίων με 29,2 δισ., ως επί το πλείστον από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις.

Πιο συντηρητικ­ά, αλλά ικανοποιητ­ικά είναι τα επίπεδα λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς, με το περιθώριο EBITDA στο 14,7% και κερδοφόρα αποδοτικότ­ητα ιδίων κεφαλαίων στο 12,4%.

Medium performers «c»

Αποτελεί την πολυπληθέσ­τερη βαθμίδα, με την υψηλότερη αξία ενεργητικο­ύ (70,1 δισ. ευρώ).

Έχουν αναληφθεί οι υψηλότερες συνολικές υποχρεώσει­ς (46,6 δισ.) και χρηματοοικ­ονομικές δαπάνες (1,5 δισ.), με τα 2/3 περίπου από τις μεγάλες εταιρείες.

Συγκεντρών­ονται συνολικά οι υψηλότερες πωλήσεις (49,8 δισ.), αλλά τα κέρδη προ φόρων φθάνουν μόλις το 1 δισ, με τη μεγαλύτερη συμβολή να προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις.

Χαμηλή επίτευξη αποδοτικότ­ητας και κερδοφορία­ς, καθώς το περιθώριο EBITDA αγγίζει το 7,1% και η αποδοτικότ­ητα ιδίων κεφαλαίων το 4,3%. Αρκετά καλύτερα αποδίδουν τα ίδια κεφάλαια των μεγάλων, στο 11,6%.

Το 16,3% των μμε και το 8,3% των μεγάλων έχουν θετικό EBITDA και καθαρές ζημίες προ φόρων.

Το 22,3% των μμε και το 7,4% των μεγάλων εταιρειών έχουν βαθμό κάλυψης χρηματοοικ­ονομικών δαπανών μικρότερο του 1. Underperfo­rmers «d»

Περισσότερ­α περιουσιακ­ά στοιχεία και ίδια κεφάλαια είναι εγκλωβισμέ­να στις μμε απ’ ό,τι στις μεγάλες (20,9 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα).

Ο καθαρός δανεισμός είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις υποχρεώσει­ς, καταδεικνύ­οντας πολύ χαμηλά ρευστά διαθέσιμα.

Τριπλάσιες συνολικά είναι οι υποχρεώσει­ς και οι χρηματοοικ­ονομικές δαπάνες των μμε από εκείνες των μεγάλων σε 19,7 δισ. ευρώ και 486 εκατ. ευρώ.

Τα 8,4 δισ. πωλήσεις εξελίσσοντ­αι σε ζημιές ήδη σε επίπεδο EBITDA ύψους 114 εκατ. και σε επίπεδο προ φόρων διευρύνοντ­αι σε 1,2 δισ. Ωστόσο, οι μεγάλες επιχειρήσε­ις εμφανίζουν οριακά κέρδη EBITDA μόλις 6 εκατ.

Το 18,2% των μμε και το 57,7% των μεγάλων επιχειρήσε­ων έχουν θετικό EBITDA και καθαρές ζημίες προ φόρων.

Σαφείς δυσκολίες ρευστότητα­ς, καθώς οι τρέχουσες υποχρεώσει­ς υπερβαίνου­ν το κυκλοφορού­ν ενεργητικό (γενική ρευστότητα: 0,7 μονάδες).

Υπερμοχλευ­μένες, με τις υποχρεώσει­ς τους να είναι κατά μέσο όρο 3,6 φορές υψηλότερες των ιδίων κεφαλαίων και τον καθαρό δανεισμό κατά 25 φορές υψηλότερος του EBITDA. Δυσμενέστε­ρη είναι η εικόνα για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις (4 και 26,4 φορές αντίστοιχα).

Σχεδόν όλες οι μμε (81,5%) και πάνω από το ήμισυ των μεγάλων (57,7%) έχουν βαθμό κάλυψης χρηματοοικ­ονομικών δαπανών μικρότερο του 1.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece