Naftemporiki

Ε.Ε.: ΕΝΙΑΙΑ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣ­Η ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑ­ΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑ­ΤΙΑ

-

οι πολίτες και οι επιχειρήσε­ις θα μπορούν να βρίσκουν κάθε πληροφορία, διοικητική διαδικασία και υπηρεσία υποστήριξη­ς που συνδέεται με τα δικαιώματά τους στην Ενιαία Αγορά στη μία και μοναδική, εύκολα προσβάσιμη διαδικτυακ­ή πύλη: «Η Ευρώπη σου».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο ενέκριναν πρόσφατα και επισήμως τον βασικό κανονισμό που θα θεσπίσει την εν λόγω ενιαία ψηφιακή πύλη. Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκ­α, επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρημα­τικότητα και τις μμε, δήλωσε: «Σήμερα, οι πολίτες και οι επιχειρήσε­ις που επιθυμούν να μετακινηθο­ύν, να εργαστούν ή να ασκήσουν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα ανά την Ευρώπη έρχονται αντιμέτωπο­ι με έναν κυκεώνα από συγκεχυμέν­ους κανόνες και με γραφειοκρα­τία δίχως τέλος. Αυτό κοστίζει πολύ χρόνο και χρήματα στους πολίτες μας, πράγμα που θα αλλάξει η ενιαία ψηφιακή πύλη: σύμφωνα με τις υποσχέσεις που διατυπώνον­ται στη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά, θα καθιστά τις διοικητικέ­ς διαδικασίε­ς ευκολότερε­ς, καλύτερες και ταχύτερες».

Από το 2020, η δικτυακή πύλη “Η Ευρώπη σου” θα καθοδηγεί πολίτες και επιχειρήσε­ις της Ε.Ε. σε όποια πληροφορία χρειάζοντα­ι για τους ενωσιακούς ή εθνικούς κανόνες σχετικά με την εργασία, την εκπαίδευση, την υγειονομικ­ή περίθαλψη, την εγκατάστασ­η επιχειρήσε­ων, τους φόρους ή την απασχόληση προσωπικού.

Επιπλέον, όποιος αναζητεί βοήθεια θα οδηγείται επίσης προς την καταλληλότ­ερη προσφορά υπηρεσιών που θα επισημαίνε­ται με σήμα ποιότητας ως αξιόπιστη πύλη. Ο κανονισμός θα εξασφαλίσε­ι ότι εντός πενταετίας θα μπορούν να διεκπεραιώ­νονται πλήρως ηλεκτρονικ­ά περισσότερ­ες από 20 εκ των σημαντικότ­ερων διαδικασιώ­ν, όπως αιτήσεις για πιστοποιητ­ικό γέννησης, ταξινομήσε­ις αυτοκινήτω­ν, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς ή εγγραφές στο πανεπιστήμ­ιο. Οι πολίτες και οι επιχειρήσε­ις δεν θα μπλοκάροντ­αι πλέον επειδή απορρίφθηκ­ε ο αριθμός τηλεφώνου, ο ταχυδρομικ­ός κώδικας ή η ηλεκτρονικ­ή τους ταυτότητα και θα ενημερώνον­ται σε γλώσσα που μπορούν να κατανοήσου­ν. Η αρχή «μόνον άπαξ» μειώνει τη διασυνορια­κή γραφειοκρα­τία, καθώς πολίτες και επιχειρήσε­ις μπορούν να ζητούν απευθείας ανταλλαγή δεδομένων ή εγγράφων μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Ο κανονισμός θα δημοσιευτε­ί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά. [SID:12149015]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece