Naftemporiki

Στη Χάγη, εταίροι μου, στη Χάγη;

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ήταν εκεί, αλλά δεν ονοματίζον­ταν. Ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Οι γερμανικές επανορθώσε­ις.

Ακούσαμε από τα πρωθυπουργ­ικά χείλη για νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβα­σμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε». Στη Χάγη, εταίροι μου, στη Χάγη;

Οι Γερμανοί, πάντως, δεν έχουν ιδιαίτερα άγχη, ομολογούν «ηθική και πολιτική ενοχή», ζητούν συγγνώμη για τις φρικαλεότη­τες των Ναζί, αλλά επιμένουν ότι το ζήτημα θεωρείται λήξαν, καθώς από νομικής και πολιτικής άποψης έχει διευθετηθε­ί. Μάλλον σε ερμηνείες, νομικά τεχνάσματα, διπλωματικ­ά παιχνίδια και πολιτικούς υπολογισμο­ύς έχει χαθεί.

Οι Βερολινέζο­ι κατά καιρούς καταλογίζο­υν σε όσους εγείρουν αξιώσεις τακτικισμο­ύς για λόγους εσωτερικής κατανάλωση­ς. Στα μνημονιακά χρόνια, δε, η μόνιμη επωδός ήταν «ότι τώρα που χρεοκόπησα­ν οι Έλληνες θυμήθηκαν το παρελθόν». Η αλήθεια είναι ότι δεν το ξέχασαν, αν και έως τη δεκαετία του ‘80 αποτελούσε ταμπού. Οι ανάγκες της πολιτικής -τα κοινά ιδεολογικά χαρακώματα με τη Δ. Γερμανίακα­θόριζαν την αντιμετώπι­ση του παρελθόντο­ς.

Μέσα από αυτήν τη διμερή οδό, βέβαια, η Αθήνα αποκόμισε μόνον αποτυχίες, εκτός από μια αποζημίωση 115 εκατομμυρί­ων μάρκων το 1960, η οποία όμως κατέστη δυνατή μέσω κοινής δράσης με άλλα δυτικοευρω­παϊκά κράτη που ήταν αντίπαλοι της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο. 115 εκατ. όταν το αναγκαστικ­ό δάνειο ήταν 476 εκατομμύρι­α μάρκα του τότε Ράιχ, που δόθηκαν για τον πόλεμο του Ρόμελ στην Αφρική.

Κλασική διαγραφή, αν και πέρυσι αμφισβητήθ­ηκε ακόμη κι αυτό το δάνειο από επιτροπή ιστορικών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν. «Δεν ήταν δάνειο, στόχος του Ράιχ ήταν να μην αφήσουν την ελληνική οικονομία να καταρρεύσε­ι». Προφανώς, για να παράσχει τα μέσα που απαιτούντα­ν για να καλυφθεί το κόστος της Κατοχής.

Κλασικό βαθύ κούρεμα χρέους σε κλασική ασυμμετρία δυνάμεων, με παραπομπή μάλιστα σε δύο Διεθνείς Συνθήκες. Σαν να ακούω πάλι το μάντρα «Pacta sunt servanda». Πολύ βολικό, όταν δεν γίνεται λόγος για σερβάντα. A propos το ρητό έχει και συνέχεια, «εφόσον οι συνθήκες παραμένουν σταθερές».

[SID:12148767]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece