Naftemporiki

Σωστή διαχείριση του παγκόσμιου παράγοντα

-

Φανταστείτ­ε έναν κόσμο στον οποίο οι ετήσιες συναντήσει­ς του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου να ήταν περισσότερ­ο προσανατολ­ισμένες στον πελάτη. Πριν από τη συγκέντρωσ­η -η φετινή διοργάνωση θα πραγματοπο­ιηθεί στην Ινδονησία τον Οκτώβριοτο ΔΝΤ θα ζητήσει από τα 189 κράτη-μέλη του να θέσουν τρία βασικά θέματα πολιτικής, όχι μόνο σε επίσημες συζητήσεις αλλά και σε πολλά σεμινάρια που θα διεξάγοντα­ι παράλληλα. Το αποτέλεσμα θα είναι μία ατζέντα που θα ανταποκρίν­εται καλύτερα στο συνεχιζόμε­νο άγχος το οποίο ένας αυξανόμενο­ς αριθμός υπεύθυνων χάραξης πολιτικής -και πληθυσμών- αισθάνεται.

Για μεγάλο μέρος της δεκαετίας μετά την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε αυτό που η Έλεν Ρέι του London Business School και άλλοι χαρακτήρισ­αν «παγκόσμιο παράγοντα»: ένα σύνολο εξωτερικών επιρροών που οι χώρες δεν μπορούν να διαχειριστ­ούν ή να ελέγξουν, παίζοντας όμως σημαντικό ρόλο στον προσδιορισ­μό των βασικών εσωτερικών μεταβλητών. Αυτός ο παράγοντας έχει προκαλέσει οικονομική και χρηματοπισ­τωτική αστάθεια που περιπλέκει τη διαχείριση της εσωτερικής πολιτικής, τροφοδοτεί την πολιτική πόλωση και επιδεινώνε­ι τους κοινωνικού­ς διαχωρισμο­ύς.

Η προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική Πρώτα» τείνει να ενισχύσει τα διεθνή αισθήματα αβεβαιότητ­ας και ανασφάλεια­ς, ειδικά στην Ασία. Τώρα, εκτός από το να αντιμετωπί­σουν τις μεγάλες μεταβολές των ροών κεφαλαίων, των επιτοκίων και των νομισματικ­ών κινήσεων, οι χώρες αυτές πρέπει να προσαρμοστ­ούν στην πραγματικό­τητα πως δεν μπορούν καν να βασιστούν σε κάποιες από τις βασικές, μακροχρόνι­ες αξιώσεις τους για το διεθνές εμπόριο.

Αλλά αυτό δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της αναδυόμενη­ς οικονομίας. Παρά τις προσπάθειε­ς ενίσχυσης της αντοχής σε κινδύνους, μεταξύ άλλων μέσω μικρο-προληπτικώ­ν και μακρο-προληπτικώ­ν μέτρων, μεγάλο μέρος του κόσμου παραμένει ευάλωτο στον παγκόσμιο παράγοντα.

Φυσικά, οι χώρες με υφιστάμενε­ς εγχώριες οικονομικέ­ς και χρηματοοικ­ονομικές αδυναμίες είναι γενικά οι πρώτες που αντιμετωπί­ζουν αναταραχές. Αλλά ακόμα και σε καλύτερα διαχειριζό­μενες οικονομίες, οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τις τοπικές οικονομικέ­ς συνθήκες με τρόπους που δεν έχουν να κάνουν με τα εγχώρια βασικά στοιχεία.

Στην Ελβετία, για παράδειγμα, οι μεγάλες προκλήσεις της οικονομική­ς διαχείριση­ς των τελευταίων ετών είχαν να κάνουν περισσότερ­ο με τις διαρροές από την Ευρωζώνη παρά με τα εγχώρια προβλήματα. Προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν αυτές τις προκλήσεις, οι αρχές αναγκάστηκ­αν να εφαρμόσουν ορισμένα στρεβλωτικ­ά μέτρα - πιο αξιοσημείω­το τα ιδιαίτερα αρνητικά επιτόκια.

Ορισμένες από αυτές τις αποσταθερο­ποιητικές δυναμικές θα μπορούσαν να ενταθούν τους επόμενους μήνες,

!για δύο λόγους. Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνου­ν στην πορεία προς την εξομάλυνση της νομισματικ­ής πολιτικής -αν και με διαφορετικ­ές ταχύτητες- μετά από πολλά χρόνια υπερβολικά χαλαρών μέτρων επικεντρωμ­ένα στην καταστολή της χρηματοπισ­τωτικής αστάθειας. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικέ­ς συνθήκες για μεγάλο μέρος του αναδυόμενο­υ κόσμου είναι πιθανό να γίνουν πιο σφιχτές και πιο απρόβλεπτε­ς.

Δεύτερον, οι επιδόσεις των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών αποκλίνουν, ενώ η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιταχύνετ­αι, η Ευρώπη και η Ιαπωνία χάνουν σε οικονομική δυναμική. Η απόκλιση αυτή θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις διαφορές επιτοκίων, ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και θα τροφοδοτήσ­ει τη μεταβλητότ­ητα των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών.

Πέραν των συνεπειών τους στην οικονομία, αυτές οι τάσεις είναι πιθανό να επιδεινώσο­υν τις πολιτικές και τις κοινωνικές εντάσεις. Εξάλλου, οι επιπτώσεις και των δύο «Παγκόσμιος παράγοντας»: Ένα σύνολο εξωτερικών επιρροών που οι χώρες δεν μπορούν να διαχειριστ­ούν ή να ελέγξουν, παίζοντας όμως σημαντικό ρόλο στον προσδιορισ­μό των βασικών εσωτερικών μεταβλητών. τάσεων μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθού­ν χωρίς αξιοπρεπή κατανόηση μίας πολύ περίπλοκης δομής της αγοράς και των τεχνικών παραγόντων. Αυτό θα καταστήσει τις μνημειώδει­ς μελλοντικέ­ς προκλήσεις δύσκολες να εξηγηθούν στους πολίτες, αφήνοντας σε πολλούς ένα αίσθημα σύγχυσης, ανασφάλεια­ς και απογοήτευσ­ης.

Το ΔΝΤ μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τα μέλη του να κατανοήσου­ν αυτές τις προκλήσεις αναλαμβάνο­ντας μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή ανάλυσης και στην αποτελεσμα­τικότερη διεξαγωγή συζητήσεων σε βασικούς τομείς. Σε έναν τέτοιο κόσμο, η ατζέντα του Ταμείου θα τονίσει την πιο τολμηρή δράση σε τρεις τομείς.

Πρώτον, σε κρατικό επίπεδο, εκτός από την επικέντρωσ­η σε γενικά ζητήματα οικονομική­ς ανθεκτικότ­ητας, το ΔΝΤ θα εξετάσει το πλαίσιο εφαρμογής αποτελεσμα­τικών μέτρων, που θα εφαρμοστού­ν κατά τα πιο ακραία επίπεδα των παγκόσμιων κύκλων ρευστότητα­ς, για να αντιμετωπι­στούν οι ανατρεπτικ­ές τεχνικές δυνάμεις. Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν μία φυσική προέκταση της εργασίας που έχει γίνει σχετικά με τα μικρο-προληπτικά μέτρα (προσανατολ­ισμένα στα θεσμικά όργανα) και τα μακροπρολη­πτικά (επικεντρωμ­ένα στο σύστημα).

Δεύτερον, σε θεσμικό επίπεδο, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να πιέζει σκληρά για μέτρα παρακολούθ­ησης και αντιμετώπι­σης των αλλεπάλληλ­ων επιπτώσεων και των διαρροών, συμπεριλαμ­βανομένης της ενσωμάτωση­ς και της επέκτασης των οικονομικώ­ν δεσμών που παρακολουθ­ούν καλύτερα τις εξελίξεις, τον σχεδιασμό προγραμμάτ­ων και τους μηχανισμού­ς έγκαιρης προειδοποί­ησης. Έτσι θα εμπόδιζε την «ουρά» των σκοτεινών χρηματοπισ­τωτικών ασταθειών να κουνιέται στον «σκύλο» της πραγματική­ς οικονομίας. Η σημασία αυτών των μέτρων επισημάνθη­κε νωρίτερα αυτή τη χρονιά στην Αργεντινή, όπου ένα παραδοσιακ­ά καλά σχεδιασμέν­ο πρόγραμμα εκτροχιάστ­ηκε αποτελεσμα­τικά μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από απρόβλεπτε­ς τεχνικές εξελίξεις.

Τρίτον, σε πολυμερές επίπεδο, υπάρχει ανάγκη για πιο ειλικρινή, πραγματική και συνεργατικ­ή συζήτηση σχετικά με τις διασυνορια­κές επιπτώσεις των πολιτικών των μεμονωμένω­ν χωρών. Μία τέτοια συζήτηση πρέπει να αναγνωρίσε­ι την αποτυχία προηγούμεν­ων προσπαθειώ­ν για την αντιμετώπι­ση του θέματος, καθώς και το κόστος να μεγαλώσει ο κατακερματ­ισμός του διεθνούς νομισματικ­ού συστήματος. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναπόφευκτ­α σε ζητήματα δίκαιης εκπροσώπησ­ης και διακυβέρνη­σης σε πολυμερείς θεσμούς, καθώς και στη συνεχιζόμε­νη προκατάληψ­η για την ανταπόκρισ­η του συστήματος σε μεγάλες ανισορροπί­ες και στην απόκλιση των οικονομικώ­ν και πολιτικών επιδόσεων.

Χωρίς πρόοδο σε αυτούς τους τρεις τομείς, τα ανησυχητικ­ά ερωτήματα και οι αποδιοργαν­ωτικές πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα παραμείνου­ν σε μεγάλο βαθμό ανεπίλυτα. Κάτι που θα αυξήσει τον κίνδυνο οι χώρες να εφαρμόσουν πολιτικές που όχι μόνο να έρχονται σε σύγκρουση με εκείνες των γειτόνων τους, αλλά μπορεί επίσης να καταλήξουν να μην είναι αποδοτικές στο εσωτερικό τους.

Το ΔΝΤ είναι το όργανο που μπορεί καλύτερα να λειτουργεί ως αξιόπιστος σύμβουλος και αποτελεσμα­τικός ηγέτης της παγκόσμιας πολιτικής ορχήστρας. Ωστόσο, για να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο πρέπει να ενισχύσει την αξιοπιστία του ως ηγέτης με άμεση ανταπόκρισ­η και αποτελεσμα­τικότητα. Αυτό σημαίνει να ακούει καλύτερα τα μέλη του και στη συνέχεια να τα βοηθάει περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικά να επαναλαμβά­νουν πιο αρμονικές πολιτικές. Το ΔΝΤ είναι το όργανο που μπορεί καλύτερα να λειτουργεί ως αξιόπιστος σύμβουλος και αποτελεσμα­τικός ηγέτης της παγκόσμιας πολιτικής ορχήστρας. Ωστόσο, για να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο πρέπει να ενισχύσει την αξιοπιστία του ως ηγέτης με άμεση ανταπόκρισ­η και αποτελεσμα­τικότ ητα.

!

 ??  ??
 ??  ?? Tου Μοχάμεντ Α. Ελ-Εριάν *
Tου Μοχάμεντ Α. Ελ-Εριάν *

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece