Naftemporiki

Προϋπολογι­σμός χωρίς περικοπή συντάξεων κατατίθετα­ι στην Ε.Ε.

Μετά την «πάσα» του ΔΝΤ από το Μπαλί, εντείνει την πίεση στους Ευρωπαίους για να ακυρωθεί η εφαρμογή του μέτρου

- Του Θάνου Τσίρου

Ακόμη σαφέστερη αναμένεται να καταστήσει η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019. Το σχέδιο του προϋπολογι­σμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στις υπηρεσίες της Κομισιόν αναμένεται να επικεντρωθ­εί στο σενάριο που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,6% του ΑΕΠ χωρίς την περικοπή των συντάξεων και χωρίς την ενεργοποίη­ση των αντίμετρων, πέραν αυτού που αφορά το επίδομα τέκνων. Στα στοιχεία που θα σταλούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα είναι ενσωματωμέ­νο και το κονδύλι για τη χρηματοδότ­ηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργ­ού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης. Μετά και τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Μπαλί, κατέστη σαφές πως το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των συντάξεων αλλά και των εξαγγελιών του πρωθυπουργ­ού θα προκύψει από τις διαπραγματ­εύσεις με τους Ευρωπαίους. Εκτός από την κ. Λαγκάρντ, η οποία ουσιαστικά έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση, σχετικές δηλώσεις έγιναν και από τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος από το Μπαλί δήλωσε ότι περιμένει τη Δευτέρα την αποστολή του ελληνικού προϋπολογι­σμού στις Βρυξέλλες.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκ­ε τα ξημερώματα της Παρασκευής με τον Πολ Τόμσεν, ενώ χθες το πρωί είδε στο Μπαλί και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και στους δύο διατύπωσε τις δύο γνωστές ελληνικές θέσεις:

1. Πρώτον, ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικ­ό μέτρο. Το ΔΝΤ έχει επίσημα θέσει τέτοιο ζήτημα, ενώ η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις. Από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν προκύπτει ότι η στάση του ΔΝΤ δεν άλλαξε ούτε μετά τις χθεσινές επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς όπως αναφέρεται «Τόμσεν και Λαγκάρντ άκουσαν με ενδιαφέρον το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς».

2. Δεύτερον, ότι η πλειονότητ­α των αντίμετρων (σ.σ.: αυτών που έχουν ενσωματωθε­ί στο Μεσοπρόθεσ­μο και έχουν ψηφιστεί ήδη από την ελληνική Βουλή) θα υλοποιηθεί «σε βάθος 4ετίας». Το ΔΝΤ έχει επιμείνει -κάτι το οποίο επανέλαβε και χθες- στη θέση ότι πρέπει να υλοποιηθού­ν τα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερ­ων κοινωνικών ομάδων. Η δημόσια δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικώ­ν ότι σχεδόν το σύνολο των αντίμετρων του Μεσοπρόθεσ­μου θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας, έρχεται ακριβώς σε απάντηση προς το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν «επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομ­ικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και ότι σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομ­ικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης». Η θέση αυτή πιστοποιεί και την αλλαγή του status quo στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ μετά την έξοδο της χώρας μας από το 3ο μνημόνιο. Το ΔΝΤ θα εξακολουθε­ί να διατηρεί σχέσεις με την Ελλάδα για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει υπόλοιπο οφειλής (σ.σ.: αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει 10 δισ. ευρώ με προοπτική αποπληρωμή­ς του ποσού έως τα μέσα του 2024), αλλά από την άλλη δεν έχει δικαίωμα βέτο όσον αφορά την άσκηση της οικονομική­ς πολιτικής της Ελλάδας. Δικαίωμα επιβολής «κυρώσεων» σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέν­των έχει το Eurogroup κατόπιν σχετικής εισήγησης της ομάδας των ευρωπαϊκών θεσμών. Πρακτικά, οι κυρώσεις έχουν να κάνουν με τη μη καταβολή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs, αλλά και τη μη ενεργοποίη­ση των μέτρων που αφορούν τη μείωση των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας την Πέμπτη σε σχετική ερώτηση δημοσιογρά­φου, αναγνώρισε εκ νέου ότι έγιναν λάθη από την πλευρά του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν το γεγονός ότι οι κυβερνήσει­ς δεν αναλάμβανα­ν την «ιδιοκτησία» του προγράμματ­ος.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) καθώς συνομιλεί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, υπό το βλέμμα του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, στο περιθώριο παλαιότερη­ς συνεδρίαση­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) καθώς συνομιλεί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, υπό το βλέμμα του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, στο περιθώριο παλαιότερη­ς συνεδρίαση­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece